SL: Ako presuda Todosijeviću bude potvrđena, napuštamo institucije

Foto: Radio Kontakt Plus

Predstavnici Srpske liste najavili su danas da će napustiti kosovske institucije, na lokalnom, centralnom i drugim nivoima, ukoliko članu Predsedništva Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, bude potvrđena presuda kojom je osuđen na dve godine zatvora zbog verbalnog delikta.

Srbi nemaju pravo da kažu istinu i da se bore za svoj narod, istakao je predsednik SL Goran Rakić, uz ocenu da je ovom presudom Srbima oduzeto pravo na govor, na slobodu mišljenja, na pravo da se brani srpski narod na KiM, to jest pravo da Srbi govore istinu.

Rakić je naveo da će, ukoliko presuda ostane na snazi i bude potvrđena na višoj instanci, pozvati sve srpske predstavnike da napuste svoja radna mesta u pravosuđu, policiji, Tužilaštvu i lokalnim samoupravama.

“Nećemo dozvoliti da se ovaj slučaj tek tako stavi ad akta, jer, šaljem poruku sada i Prištini, ali i međunarodnoj zajednici – svi smo mi Ivan Todosijević i nastavićemo da govorimo istinu, jer on nije rekao ništa drugo do puke i gole istine”, rekao je Rakić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Potpredsednik SL, Igor Simić, rekao je da je ovo prvi put u kosovskom pravosudnom sistemu da je bilo ko osuđen po ovom krivičnom delu i da se još uvek čeka reakcija međunarodnih predstavnika.

On je rekao i da podržavaju jednoglasnu odluku rukovodstva SL, da će, u slučaju da ova presuda ostane ovakva, napustiti sve funkcije i institucije na lokalnom, centralnom i drugim nivoima jer se, istakao je, postavlja pitanje “čemu naša ispružena ruka mira i saradnje, u trenutku kada sa druge strane imate ovakvo pravno nasilje nad legitimnim predstavnicima srpskog naroda”.

Simić je istakao da presudu Todosijeviću vide kao nedozvoljeni maksimalan politički i institucionalni pritisak prema srpskim političkim predstavnicima, ne zbog onoga što je rekao, već zbog onoga što on i SL rade u korist opstanka Srba na ovim prostorima.

U slučaju da ova presuda opstane, ukazao je Simić, postavlja se pitanje da li će kosovsko pravosuđe suditi i finskim patolozima koji su se ogradili u izveštaju o događajima u Račku, kao i svim onim novinarima, pa i nekima iz nemačkih redakcija, koji su pisali o ovom slučaju i dovodili u sumnju podatke koje iznose kosovski pravosudni organi.

“Kao SL, trudimo se da budemo deo rešenja, a ne problema, ali sve ono što se dešava poslednjih nekoliko meseci, potvrđuje strahovanja da niko ne želi da nas vidi kao partnere u budućnosti, već žele da nam na maksimalan način lažnim optužbama eliminišu svakog ko je spreman da se bori za interese srpskog naroda”, naglasio je Simić.

On je dodao da je ovo prilika da međunarodna zajednica pokaže koliko joj je stalo do vladavine prava, do toga da se ovde uspostave mir i međusobno poverenje, ali i do toga da Srbi budu deo institucija unutar kosovskog sistema.

SL je napuštanje kosovskih institucija najavljivala i kada je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, kao i ukoliko ne bude formirana ZSO, ali se to nije dogodilo.

Prošle godine, nakon uvođenja takse od strane Prištine na uvoz proizvoda iz centralne Srbije i BiH, takođe je bilo reči o napuštanju kosovskih institucija ukoliko se one ne ukinu.

Na pitanje da li će ovog puta to zaista i učiniti, predsednik SL Goran Rakić je rekao da su sa tom odlukom trenutno stali, na predlog i nagovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a u cilju održavanja mira i nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali da to ne znači da sa tom odlukom neće nastaviti i formirati ZSO, ukoliko Beograd i Priština što pre ne otpočnu dijalog.

“Slušaćemo Beograd, zajedno ćemo donositi odluke, ali to ne može da traje unedogled. Zato pozivam i Beograd i Prištinu i međunarodnu zajednicu da sednu za pregovarački sto, jer kada toga nema, na terenu imamo velikih problema”, rekao je Rakić.

Bivši ministar administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi Kosova, Ivan Todosijević, osuđen je danas u Osnovnom sudu u Prištini na 2 godine zatvora zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu, kada je rekao da je povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju „bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak“.

Odbrana je na ovu presudu najavila žalbu Apelacionom sudu.

Radio Kontakt Plus

Povezani članci:

Vlajić: Sud u Prištini reciklirao verbalni delikt iz nedemokratske SFRJ

Kancelarija za KiM: Svi smo mi Ivan Todosijević!

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

Gazeta Express: Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Ivana Todosijevića

Gazeta: Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo istragu protiv Todosijevića; Advokat: Nema osnova za istragu, pretnja slobodi govora

Srpska lista: Istraga protiv Todosijevića još jedan proces kojim Priština želi da ućutka Srpsku listu odnosno srpski narod

Haradinaj razrešio dužnosti ministra Todosijevića zbog izjave o NATO bombardovanju

Reakcije posle smene kosovskog ministra u ostavci Todosijevića

Koha: KMDLNJ – Nije dovoljna smena, Todosijević treba da se uhapsi

Diskriminisana zbog stava o NATO bombardovanju?

Haradinaj smenio Mikić zbog objave o NATO bombardovanju

Musljiu tražila smenu zamenice ministra pravde Vesne Mikić iz SL zbog statusa o NATO bombardovanjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.