Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Izricanje presude Todosijeviću
Foto: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova, Ivan Todosijević, osuđen je danas u Osnovnom sudu u Prištini na 2 godine zatvora zbog „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“, potvrdio je za KoSSev advokat, Nebojša Vlajić.

Suđenje Todosijeviću otpočelo je početkom ove nedelje, a danas u 09:30 izrečena je presuda.

Todosijević je osuđen zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjava je Todosijevića zbog koje je početkom aprila protiv njega pokrenuta i istraga.

Prema potvrdi advokata Vlajića, odbrana će se žaliti na ovu presudu.

„Ova presuda pokazuje da ljudska prava na Kosovu ne postoje i da ih masovno krše i oni koji treba da ih štite. Todosijević je kažnjen drakonski za nešto što nije krivično delo i žalićemo se na ovu presudu koja je nezakonita. Apelacioni sud mora da je ukine“, rekao je u kratkom razgovoru za KoSSev Nebojša Vlajić.

U međuvremenu Vlajić je za KoSSev po povratku u Kosovsku Mitrovicu, dao i detaljniju izjavu.“Danas je Osnovni sud u Prištini, odeljenje za teška krivična dela, reciklirao jedno davno zaboravljeno krivično delo – verbalni delikt iz člana 133 Krivičnog Zakona SFRJ – jedne nedemokratske države, u kojoj čak i u takvoj nije bilo moguće izreći ovakvu presudu i to se nije dešavalo“.

Prema odluci predmetnog sudije, Muse Kondželi (Musa Konxheli), Todosijević je dužan još i da uplati 50 evra na ime sudskih troškova i dodatnih 50 evra Fondu za žrtve. Novčanu kaznu treba isplatiti 30 dana nakon što presuda stupi na snagu, prenosi prištinska Gazeta Express.

Todosijević je na vanrednim parlamentarnim izborima za Skupštinu Kosova održanim 6. oktobra, izabran za poslanika Srpske liste u sledećem sazivu kosovske skupštine. Ukoliko ova odluka presuda postane pravosnažna, Todosijević neće moći da obavlja funkciju poslanika.

Povezani članci:

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

Gazeta Express: Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Ivana Todosijevića

Gazeta: Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo istragu protiv Todosijevića; Advokat: Nema osnova za istragu, pretnja slobodi govora

Srpska lista: Istraga protiv Todosijevića još jedan proces kojim Priština želi da ućutka Srpsku listu odnosno srpski narod

Haradinaj razrešio dužnosti ministra Todosijevića zbog izjave o NATO bombardovanju

Reakcije posle smene kosovskog ministra u ostavci Todosijevića

Koha: KMDLNJ – Nije dovoljna smena, Todosijević treba da se uhapsi

Diskriminisana zbog stava o NATO bombardovanju?

Haradinaj smenio Mikić zbog objave o NATO bombardovanju

Musljiu tražila smenu zamenice ministra pravde Vesne Mikić iz SL zbog statusa o NATO bombardovanjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.