Reakcije posle smene kosovskog ministra u ostavci Todosijevića

Foto: (KoSSev) Ivan Todosijević

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj danas je iz Sjedinjenih Američkih Država smenio ministra u ostavci administracije i lokalne samouprave Ivana Todosijevića iz redova Srpske liste zbog svog govora na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja. Haradinaj je to učinio zbog govora mržnje, kako je obrazložio. Tako je danas u kosovskoj vladi posle smene dvojice srpskih ministara, sada ostao još samo jedan – ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.

Stigle su prve reakcije – očekivano sukob mišljenja kosovskih i srpskih zvaničnika. I dok prvi podržavaju ovu odluku uz navode da „fašističkom diskursu nije mesto u vladi“, druga strana, a prvenstveno Srpska lista, osuđuje smenu svog ministra u ostavci i tumači ga kao „napad i nastavljanje pritisaka albanskih lidera“.

Ministar iz redova Srpske liste smenjen je danas nakon što je u prilogu Glasa Amerike ukazano na to da je zbog sličnih stavova o NATO bombardovanju nedavno smenjena zamenica kosovskog ministra pravde, Vesna Mikić, dok Todosijević nije i kada se u ovom prilogu postavilo pitanje da li se radi dodatno i o diskriminaciji žena.

U ovom prilogu advokat Edvard Gaši izjavio je da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, diskriminaciju počinio time što je uopšte smenio Vesnu Mikić, jer, kako kaže, u demokratskom društvu svako ima pravo na svoje mišljenje. On smatra da bi kosovski premijer trebalo da koriguje svoj postupak.

O tome šta je Todosijević rekao, čitajte više u sledećoj vesti: Diskriminisana zbog stava o NATO bombardovanju?

Srpska lista: „Spremnosti pojedinaca iz redova našeg naroda da zarad šake evra izdaju svoj narod“

Srpska lista smenu ministra u ostavci iz redova ove stranke ocenjuje kao „nastavljanje pritisaka albanskih lidera na srpski narod i Srpsku listu.

„Odluka da se zbog izrečene istine smeni ministar Ivan Todosijević je najbolji dokaz da Priština nije spremna da se suoči sa prošlošću“, poručuje Srpska lista u saopštenju.

Ovi „napadi“ na Todosijevića, a i na Vesnu Mikić i Nenada Rikala, koji su nedavno smenjeni, kako ocenjuju iz Srpske liste, pokazuju „spremnost pojedinaca iz redova našeg naroda da zarad šake evra izdaju svoj narod i potkazuju najbolje među sobom“. Nisu, međutim, dali pojedinosti, koji to pojedinci „za šaku evra izdaju i potkazuju“.

„Istina, nas bi više zabrinulo da naše predstavnike u Prištini tapšu po ramenu, nego što ih zbog vernosti prema svom narodu i svojoj državi smenjuju“, zaključuje se u saopštenju.

Apeluju na međunarodnu zajednicu da su ove smene primer etničke netrpeljivosti i kršenja ljudskih prava, kao i „pokušaj da se umesto legalnih srpskih predstavnika iza kojih stoje skoro svi Srbi na Kosmetu imenuju poslušnici koje je naš narod već prozvao pravim imenom – ‘privatni Srbi kosovskih Albanaca'“.

Kancelarija za KiM: „Dokaz da su Haradinaju potrebni isključivo poslušni Srbi“

Povodom smene Todosijevića oglasila se i Kancelarija za KiM.

„Današnjom smenom ministra administracije lokalne samouprave Ivana Todosijevića Haradinaj je potvrdio da su njemu potrebni isključivo poslušni Srbi, koji će privremenim institucijama u Prištini davati privid multietničnosti“, poručili su.

Ovaj čin kosovskog premijera ujedno vide kao pokazatelj „kontinuiranog uskraćivanja ljudskih i političkih prava, prava na istinu i sopstveno mišljenje, Srba na KiM-u“.

Poručuju da Srbi nikada neće prestati da NATO bombardovanje nazivaju pravim imenom „NATO agresija“, kao i da će „zlodela albanskih ekstremista“ pamtiti i buduće generacije kao zločine.

Termin „privatni Srbi“, koji je nedavno ministar vojni Aleksandar Vulin definisao kao „Srbi koji ne predstavljaju nikoga“ takođe se nalazi i u ovom saopštenju:

„Verovatno će Haradinaj pronaći još nekog privatnog Srbina koji će biti fikus u njegovoj vladi, ali takav Srbin zasigurno neće imati legitimitet, ugled i podršku niti srpskog naroda na KiM, niti Republike Srbije“.

Nema mesta fašističkom diskursu u kosovskim institucijama

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, sa druge strane, podržali su Haradinajevu odluku o smeni – poručuju da u kosovskim institucijama nema mesta „fašističkom diskursu Srpske liste“ i „govoru mržnje“.

„Fašistički diskurs Srpske liste je cinizam i političko licemerje, kao i pokušaji da se prikrije istina i poricanje zločina koje je izvršila Vlada Srbije protiv naroda Kosova“, napisao je Hodžaj na Fejsbuku.

Hodžaj objašnjava da svakom ko razvija ovakav „fašistički diskurs, nije mesto u vladi ili drugim kosovskim institucijama“.

Tako se termin „fašizam“ sada prelio i na kosovsku političku scenu.

Veselji nakon smene Todosijevića: Govor mržnje provokacija Vučića

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavu sada već bivšeg ministra iz redova Srpske liste ocenjuje kao govor mržnje.

Međutim, iznosi zaključak da „takve izjave imaju jedan izvor, i provokacije su od strane Aleksandra Vučića da bi izazvao tenzije na Balkanu i Kosovu“.

„Nećemo dozvoliti da se Kosovo koristi kao sredstvo za nekog u Srbiji da bude na vlasti, napisao je Veselji na svojoj Fejsbuk stranici.

Osim što podržava odluku kosovskog premijera, Veselji poziva EU da reaguje na „te provokacije koje su pokrenule Srbija i Vučić“.

Povezane vesti:

Diskriminisana zbog stava o NATO bombardovanju?

Haradinaj smenio Mikić zbog objave o NATO bombardovanju

Musljiu tražila smenu zamenice ministra pravde Vesne Mikić iz SL zbog statusa o NATO bombardovanju

Haradinaj smenio Rikala: Bio je ministar kojeg su poštovali u Vladi Kosova

Haradinaj razrešio dužnosti ministra Todosijevića zbog izjave o NATO bombardovanjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.