Đurić: Radnici kosovskog pravosuđa srpske nacionalnosti žele da napuste institucije

Marko Đurić Zvečan
Foto: KoSSev

Posle odbornika SO Zvečan koji su juče na vanrednoj sednici skupštine podržali predlog Srpske liste da se napuste kosovske institucije ukoliko prvostepena presuda Ivanu Todosijeviću na dve godine zatvora zbog podsticanja mržnje postane pravosnažna, slična reakcija, prema tvrdnjama direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, dolazi i od strane srpskih tužilaca i sudija. Kako navodi Đurić, oni više ne žele da budu deo kosovskog pravosudnog sistema.

„Nama se obraća veliki broj sudija i tužilaca srpske nacionalnosti, sa Kosova i Metohije, koji nam kažu mi više ne želimo u tome da učestvujemo, hoćemo da podnesemo ostavke na te funkcijenema veze što radimo u opštinama sa srpskom većinom, nema veze što radimo u Osnovnom sudu u Mitrovici gde nema takvih situacija u toj meri i gde su većina tužilaca i sudija Srbi, hoćemo da odemo odatle, to nije naš sistem. To je sistem gde se Srbi progone“, rekao je Đurić danas na konferenciji za štampu.

Reakcija Srbije na ove zahteve je poziv pravosudnim radnicima da sačekaju.

„Sačekajte još neki dan, da vidimo u kom pravcu će stvari ići. Nemojte da srpskoj strani, Srbima izbijamo iz ruku jedan od kakvih takvih instrumenata zaštite i kontrole“.

Reakcija EU, ukoliko tačna, sramna

Komentarisao je i jučerašnju reakciju EU na presudu Todosijeviću, kojom poručuju da „nema prostora za negiranje ili relativizaciju događaja koji su se desili u Račku“ i da je „na sudovima da utvrde da li su određene izjave krivična dela“.

Pitanje prvostepene presude Todosijeviću je pitanje niskog prioriteta za međunarodnu zajednicu zbog čega je njihovo delovanje po ovom pitanju nezadovoljavajuće, ocenjuje Đurić, a odgovor EU prištinskoj Gazeti Express naziva sramnim, mada je izrazio i sumnju da bi moglo da se radi o netačno prenetom odgovoru.

„Čuli smo sramno, ako je tačno preneto, saopštenje Kancelarije Evropske unije u Prištini da je to tobože stvar za pravosudne organe u Prištini. Da to su fantastični pravosudni organi, divni pravosudni organi koji već 20 godina ne mogu 80.000 kuća i stanova da vrate otetih Srbima sa KiM“, rekao je Đurić na konferenciji za štampu u Vladi Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.