Vučić: Srećan sam zbog krivične prijave Prištine zbog Račka

Krivična prijava koja je u Prištini predata protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog „negiranja masakra u Račku“ čime je „namerno podsticao i javno širio mržnju, raskol i netoleranciju između etničkih grupa – Srba i Albanaca koji žive na Kosovu“, učinila ga je srećnim jer sada ima temu o kojoj će govoriti na svakom mestu, rekao je Vučić tokom prezentacije novih helikoptera na aerodromu u Batajnici.

Kako navodi predsednik Vučić, njegova izjava da je zločin u Račku fabrikovan“ da je „sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler i prevarant, Voker“ koja je usledila nakon što je bivši kosovski ministar i funkcioner Srpske liste, Ivan Todosijević,  osuđen pred prištinskim sudom na dve godine zatvora zbog slične izjave da je „Račak izmišljen“, otkrila je „naše slabosti“.

„Pokazalo je to da kad treba da napadate svoje ljude, svoju državu, onda niko neće biti glasniji od Srba, ali kada treba da odbranimo nešto, kada treba da sačuvamo svoj nacionalni i državni interes, javiće se nekoliko nas. Albanci, svi će da se jave i svi će da kažu isto“, navodi.

Kako kaže, „o Račku može govoriti satima“ – od dokaza u vidu izveštaja vojne komande „OVK“ iz sela Lanište u kojima se navodi da su lekari otišli da pomognu pripadnicima „OVK“ u Račku, čime se dokazuje da nije bilo reč o civilima, do činjenice da je pretresno veće Haškog tribunala tražilo da se ne izvode dokazi u slučaju Račak, Paladište i Dubrava „jer im je bilo jasno da tu ne mogu da dobiju ništa kao tužilačka strana“.

Podseća i na to da o slučaju Račak postoji samo jedna presuda prištinskog suda.

„Tu postoji samo jedna presuda prištinskog, albanskog suda protiv Zorana Stanojevića na 15 godina zbog ubistva jednog civila pod vrlo sumnjivim okolnostima, tako da je i bivši predsednik Tadić morao da da pomilovanje za Zorana Stanojevića“.

Ni mene ne iznenađuje Voker

Osvrnuo se i na odgovor Vilijama Vokera, nekadašnjeg šefa verifikacione misije OEBS-a, koji je rekao da ovo nije prvi put da ga zvaničnici u Beogradu „nazivaju različitim imenima i izmišljaju šta se dogodilo u Račku“ i ponovio svoje uverenje da su „masakr u Račku izvršile bezbednosne snage iz Beograda“.

„Nisam ni ja iznenađen njegovim izjavama o stvaranju velike Albanije. Ja nisam iznenađen njegovim stavovima da je to kruna u njegovoj karijeri –  da treba da se konačno stvori Velika Albanija i da je to najbolje rešenje za sve naše probleme“.

Kurti se plaši odgovora na uvrede na račun moje maloletne ćerke

Na pitanje novinara o navodnoj poruci Kurtija da ne želi da pregovara sa Vučićem, predsednik je ocenio da je ona rezultat straha Kurtija od njegove reakcije na Kurtijevu izjavu od pre nekoliko meseci da su Tači i Vučić toliko bliski da preostaje još samo da Tačijev sin zaprosi Vučićevu ćerku.

„Dobro je da je počeo da se bavi kadrovskim pitanjima u Beogradu i da odlučuje ko će s naše strane da pregovara. Njega brine nešto drugo, on je vređao moju maloletnu ćerku pa se još pita kako ću da mu odgovorim“.

Pored toga, Kurtijevo navodno odbijanje da pregovara sa njim mu je i kompliment.

„To mi je jedan veliki kompliment jer se sad pitam kako to neće Vučića, onog velikog izdajnika preko kojeg mogu do svih rezultata da dođu, jer vidim tamo kampanju istu kao i ovde. Sve što ovi ovde rade protiv mene isto rade ovi iz Prištine“, rekao je u Batajnici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.