Koha: KMDLNJ – Nije dovoljna smena, Todosijević treba da se uhapsi

Todosijević
Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

KMDLNj (kosovsko veće za zaštitu prava i ljudskih sloboda, prim.red.) je zatražilo da se bivši srpski ministar u Vladi Kosova Ivan Todosijević uhapsi i da mu se sudi zbog mržnje i uvreda na etničkoj osnovi.

Zbog načina na koji je govorio o masakru u Račku, premijer Haradinaj je odmah smenio Todosijevića, koji je bio ministar administracije i lokalne samouprave.

„Čak i pre ove smene, Specijalno tužilaštvo Kosova, na osnovu javnih izjava I. Todosijevića, trebalo je da pokrene istragu po službenoj dužnosti zbog činjenice da ovakve izjave podstiču etničku mržnju, uvrede na etničkoj osnovi i sadrže neistinite podatke. Razrešenje I. Todosijevića, ako za osnov imamo njegove izjave pune mržnje, ne može se smatrati kaznom dok se ne suoči sa zakonom za krivično delo koje je predviđeno zakonima Kosova“, navodi se u saopštenju.

KMDLNj navodi da od kosovskog Specijalnog tužilaštva očekuju da preduzme zakonske radnje na osnovu govora mržnje na etničkoj osnovi i neistinitog sadržaja.

„Trebalo bi da bude jasno da postoji razlika između političke i krivične odgovornosti. Slučaj Todosijevića je tipičan primer razlikovanja dve odgovornosti“, zaključuje se u saopštenju KMDLNj.

Povezane vesti:

Reakcije posle smene kosovskog ministra u ostavci Todosijevića

Diskriminisana zbog stava o NATO bombardovanju?

Haradinaj smenio Mikić zbog objave o NATO bombardovanju

Musljiu tražila smenu zamenice ministra pravde Vesne Mikić iz SL zbog statusa o NATO bombardovanju

Haradinaj smenio Rikala: Bio je ministar kojeg su poštovali u Vladi Kosova

Haradinaj razrešio dužnosti ministra Todosijevića zbog izjave o NATO bombardovanjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.