Vlajić: Sud u Prištini reciklirao verbalni delikt iz nedemokratske SFRJ

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova, Ivan Todosijević, osuđen je danas prvostepenom odlukom Osnovnog suda u Prištini na dve godine zatvora zbog „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“, potvrdio je za jutros za KoSSev advokat, Nebojša Vlajić.

„Danas je Osnovni sud u Prištini, odeljenje za teška krivična dela, reciklirao jedno davno zaboravljeno krivično delo – verbalni delikt iz člana 133 Krivičnog Zakona SFRJ – jedne nedemokratske države, u kojoj čak i u takvoj nije bilo moguće izreći ovakvu presudu i to se nije dešavalo. Njemu je za ono što je rekao, izrečena kazna od dve godine. To govori o stanju ljudskih prava i sloboda i demokratiji, pogotovu u odnosu na manjine na Kosovu, da jednostavno nije dozvoljeno reći nešto što se vlastima ne sviđa, ili što nekome nije po volji. Ovo govori da i bilo ko od nas – ko nešto govori i ko kaže nešto slično, može proći na isti način, a to je zastrašujuće. Zastrašujuće je živeti u takvom društvu. To što je Ivan Todosijević rekao, nije krivično delo i nije kažnjivo nigde i ne sme da bude kažnjivo i do sada je izrečeno hiljadu puta od strane raznih ljudi, ali je samo na Ivanu Todosijeviću primenjena ta sankcija. I zaista je izrečena jedna kazna koju razum ne može da shvati. Teško je reći da je drastična jer bi drastična jednostavno bila i pet dana, jer je jednostanvo nezakonita i nepravična“, kazao je advokat Ivana Todosijevića, Nebojša Vlajić.

Najavljujući žalbu, dodaje i da ne može da predvidi šta će biti presuda iz Apelacionog suda.

„Ne mogu je da znam šta će Apelacioni da odluči ali je jednostavno nemoguće da ovakva presuda opstane na snazi jer je ova presuda negacija same ideje prava i pravde“, zaključio je Vlajić.

Todosijeviću je u ponedeljak, pet meseci nakon podizanja optužnice zbog „podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“ otpočelo suđenje. Kao dokaz protiv Todosijevića korišćena je njegova izjava povodom 20.godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu u kojoj je Albance oslovio sa „Šiptari“, a slučaj Račak nazvao „izmišljenim“.

Todosijević je ovo rekao dok je bio Ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova, a nakon ove izjave ga je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, smenio zbog „govora mržnje“ i „neznanja, mržnje i vređanja žrtava Račka“.

Povezani članci:

Kancelarija za KiM: Svi smo mi Ivan Todosijević!

Vlajić: Todosijević osuđen na dve godine zatvora, sledi žalba

Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

Gazeta Express: Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Ivana Todosijevića

Gazeta: Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo istragu protiv Todosijevića; Advokat: Nema osnova za istragu, pretnja slobodi govora

Srpska lista: Istraga protiv Todosijevića još jedan proces kojim Priština želi da ućutka Srpsku listu odnosno srpski narod

Haradinaj razrešio dužnosti ministra Todosijevića zbog izjave o NATO bombardovanju

Reakcije posle smene kosovskog ministra u ostavci Todosijevića

Koha: KMDLNJ – Nije dovoljna smena, Todosijević treba da se uhapsi

Diskriminisana zbog stava o NATO bombardovanju?

Haradinaj smenio Mikić zbog objave o NATO bombardovanju

Musljiu tražila smenu zamenice ministra pravde Vesne Mikić iz SL zbog statusa o NATO bombardovanjuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.