Sudija odbio zahtev Veseljijeve odbrane za privremeno puštanje na slobodu

Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.

Sudija za prethodni postupak je uvažio kao bitne argumente odbrane da Kadri Veselji neće pokušati da izbegne pravdu ukoliko bude pušten na privremenu slobodu, ali naveo i da ti argumenti samo umanjuju, ali ne i uklanjaju u potpunosti opasnost od bekstva, dodajući da se ne mogu zanemariti sve bitne funkcije koje je ranije obavljao Veselji, njegova veza sa obaveštajnim službama, kao i podrška koju ima od drugih pripadnika „OVK“.

Sudija je takođe naveo i da smatra da postoji rizik od toga da bi, ukoliko pušten, Veselji mogao da pokuša da vrši opstrukciju pravde i zastraši svedoke, a posebno je istakao činjenicu da je Veselji, kao i njegova odbrana, zahvaljujući postepenom obelodanjivanju predmeta Tužilaštva sada mnogo bolje upoznat sa tim ko bi mogao da pruži eventualne dokaze protiv njega.

O svim argumentima Specijalizovanog tužilaštva da Veselji i ostali budu u pritvoru čitajte u posebnom člankuTužilaštvo: Sa nestrpljenjem očekujemo početak suđenja protiv Tačija i ostalih

O isplatama Kancelarije kosovskog Ministarstva pravde za pravnu pomoć potencijalno okrivljenima pročitajte u

Do 10 godina zatvora za objavljivanje „tajnih“ dokumenata o finansiranju osumnjičenih i optuženih u Hagu

Vlada Kosova Brahimaju dodelila 40.000 evra iz fonda za pravnu pomoć osumnjičenima pred Specijalnim sudom

Vlada Kosova dodelila sredstva namenjena osumnjičenima pred Specijalnim sudom Ljuštakuu, Seljimiju i Hasaniju

Giju je istovremeno odbacio argument odbrane da Veselji neće vršiti opstrukciju pravde i da to dokazuje činjenica da je pozvao one koji ga podržavaju da ne zastrašuju svedoke i opstruišu istragu.

Jedan od argumenata Tužilaštva koji je sudija uvažio i zaključio da on zaista ukazuje na rizik da bi Veselji mogao da vrši opstrukcije je i veza bivšeg direktora kancelarije kosovskog Ministarstva pravde za pomoć potencijalno okrivljenima pred Specijalnim sudom, Dritonom Ljajćijem. Sudija je zaključio da njegovo dugogodišnje članstvo u PDK i navodi tužilaštva o duplim isplatama nekim od saslušanih lica, dokazuje obrazac ponašanja pri čemu je „gospodin Veselji bio u prilici da izdaje naredbe individui koja ima kontakt sa Specijalizovanim komorama“.

Sudija je takođe izneo zaključak da, kada su navodi o „ zabrinjavajućim pokušajima Vlade Kosova da izvrši neprimereni uticaj na svedoke Tužilaštva“, zabrinjavajući u „neproporcionalnom“ iznosu isplate od 40.000 evra Ljahiju Brahimaju, u poređenju sa drugim licima u njegovom položaju kojima su na ime pravne pomoći isplaćeni iznosi od 13.000, 10.000 i 7.000 evra. Sudija još podseća da je  Brahimaj osoba koja se smatra „pod ozbiljnom pretnjom da bude gonjena“.

Giju ukazuje i na to da nije ponuđeno objašnjenje zbog čega je Suljejman Seljimi imenovan na visoku poziciju u vladi ubrzo nakon što je dobio poziv Tužilaštva za saslušanje i to uprkos činjenici da je služio kaznu zbog ratnih zločina u pritvornoj jedinici u Likovcu.

„Pomenuta dva slučaja u kojima su g. Brahimaj i g. Seljimi, iako se ne tiču direktno gospodina Veseljija, ukazuje na postojanje klima pokušaja mešanja u istrage Tužilaštva i postupke Specijalizovanih veća unutar kosovske vlade koju je u to vreme podržao g. Veseli kao član kosovske skupštine, kao i poslaničke grupe PDK. U vezi s tim pretpretresni sudija smatra da ovo dalje doprinosi postojanju rizika od ometanja pravde od strane gospodina Veseljia“, stoji u odluci sudije.

Giju je takođe naveo i da smatra da postoji rizik da bi Veselji mogao da „se upusti u ili doprinese izvršenju zločina sličnih onima za koje je optužen protiv onih ljudi koji se vide kao protivnici OVK, uključujući tu i svedoke koji su dali dokaze Tužilaštvu i treba da se pojave pred Specijalizovanim većima“.

Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići uhapšeni su u Prištini 4. odnosno 5. novembra prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je potvrđena optužnica u 10 tačaka. Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločina protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Njima, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret se stavlja da su ove zločine izvršili nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji i najmanje 98 ubistava. Ove zločine optuženi su vršili nad civilima – Albancima, Srbima i Romima, koji nisu učestvovali u neprijateljstvima najranije od marta 1998. do septembra 1999., stoji u optužnici.

Pročitajte još:

Tužilaštvo: Sa nestrpljenjem očekujemo početak suđenja protiv Tačija i ostalih

Tužilaštvo: Spremni za suđenje u leto 2021, biće izvedeno oko 150 svedoka i 1.500 dokaza; Odbrana: Spremni za suđenje tek u leto 2022.

Tači se izjasnio da nije kriv; Branilac: Gde su optužbe za krađu organa?

Krasnići se izjasnio da nije kriv

Veselji se izjasnio da nije kriv

Seljimi se pred sudom u Hagu izjasnio da nije kriv

Objavljena optužnica protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija

Potvrđena optužnica Kadriju Veseliju

Potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija

Specijalni sud potvrdio: Krasnići uhapšen, potvrđena optužnica za ratne zločine

STK sprovelo operaciju u PR; Mediji: Krasnići uhapšen i poslat u Hag; Potvrđena optužnica Seljimiju?

Tači četvrti dan za redom ispitivan, danas 8 sati

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Haradinaj: Poslanik Samoopredeljenja „pevao“ pred tužilaštvom u Hagu

Poslanik Samoopredeljenja putuje za Hag kao osumnjičeni

Seljimi: Nisam dao iskaz pred specijalnim tužilaštvom, autor te laži Hašim Tači

Ispitivanje Veseljija završeno nakon 3 sata

Kadri Veselji u Hagu 4. decembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.