Vlada Kosova dodelila sredstva namenjena osumnjičenima pred Specijalnim sudom Ljuštakuu, Seljimiju i Hasaniju

Vlada Kosova
Vlada Kosova

Vlada Kosova dodelila je 30.000 evra na ime troškova odbrane od moguće optužnice Specijalnog suda Samiju Ljuštakuu (Sami Lushtaku), Mahiru Hasaniju (Mahir Hasani) i Suljejmanu Seljimiju (Sylejman Selimi). Ova sredstva moguće je dodeliti samo osumnjičenima.

Zahtev za dodelu fondova Kancelarije za pravnu pomoć za potencijalno optužene od strane Specijalnog Tužilaštva Ljuštakuu, Hasaniju i Seljimiju odobren je još februara ove godine, ali je objavljen tek sada, navodi portal Insajderi, pozivajući se na Sinjali, koji je objavio i fotografiju ove odluke.

Najveća suma novca dodeljena je Seljimiju, kom je delimično odobren zahtev, te je na traženih 20.000 Seljimiju odobreno 13,822 evra. S druge strane, Ljuštakuu je odobreno 9,187 evra, a Hasaniju 6,991 evra.

Prema kosovskom Zakonu o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalno optuženim licima u sudskim procesima pri Specijalizovanim većima, pravo na ovu vrstu finansijske pomoći kosovske vlade, imaju samo ona lica koja pri Kancelariji specijalnog tužioca imaju status osumnjičenog lica.

Međutim, nakon što se januara u Hagu „branio ćutanjem“, Ljuštaku je naveo da mu nije predočeno u kom svojstvu je ispitivan. Ni Seljimi, koji je ispitan u Prištini u februaru, nije otkrio u kom svojstvu je ispitan.

S druge strane, ime Mehira Hasanija, bivšeg člana kontraobaveštajne službe OVK, kosovski mediji su povezali sa ispitivanjem od strane Kancelarije specijalnog tužioca u januaru, kada je Insajderi javio da će Hasani biti ispitan 11. februara u Hagu, međutim, Hasani je to tada negirao.

„Ne bre, nije istina, ko vam je rekao,“ odgovorio je Hasani na pitanje novinara.

Insajderi je takođe preneo da se Hasani sumnjiči da je povezan sa ubistvima srpskih civila u selu Zočište u Orahovcu.

Ipak, nešto kasnije, februara ove godine, kancelarija advokata Artana Ćerkinija, čiji je Hasani bio klijent, objavila je da je „specijalno veće Ustavnog suda suspendovalo nalog specijalnog tužioca prema g. Hasaniju za predaju dokumenata, podataka, beleški i specifikovanih dokumenata iz naloga specijalnog tužioca“.

Nije poznato kakvu konkretno dokumentaciju je tužilaštvo potraživalo od Hasanija.

Mahir Hasani odlikovan je decembra prošle godine, povodom formiranja „Vosjke Kosova“ i desetogodišnjice nezavisnosti predsedničkim ordenom kao jedan od prvih OVK komandanata. Pored Hasanija odlikovani su tada i Kadri Kastarti, Binak Gaši, Mensur Kasumi, Husni Ahmeti i „mučenik“ Agim Ćela, preneo je Insajderi. Sa ove liste odlikovanih, ranije ovog meseca poziv na saslušanje od strane Specijalnog tužilaštva dobio je i Kadri Kastrati, bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.