Vlada Kosova Brahimaju dodelila 40.000 evra iz fonda za pravnu pomoć osumnjičenima pred Specijalnim sudom

Ljahi Ibrahimaj
Foto: RTK

Pripadnik „Oslobodilačke vojske Kosova iz Metohije“ za rejon“Dukagjin“, koji je u u redovima ove borbene formacije imao čin generala – Ljahi Ibrahimaj (Lahi Ibrahimaj), četvrta je osoba za koju je poznato da je dobio sredstva Kancelarije za pravnu pomoć za potencijalno optužene od strane Specijalnog tužilaštva, javlja Gazeta Blic.

Brahimaju je odlukom Vlade Kosova od 19. marta ove godine, odobreno čak 40.000 evra na ime pravne pomoći.

Bivšeg generala vrhovnog štaba OVK, Ljahija Brahimaja Tribunal u Hagu za bivšu Jugoslaviju optuživao je i ranije ali je oslobođen optužbi. Na optužnici za nehumano postupanje prema civilima bio je tada zajedno sa Ramušem Haradinajem i Idrizom Baljajom.

Kako je navedeno u inicijalnoj optužnici protiv njega, Haradinaja i Baljaja, podignutoj 2005, Brahimaj je „blizak rođak Ramuša Haradinaja“ koji je tokom sukoba na Kosovu bio stacioniran u Jablanici gde je upravljao „OVK“ zatvorom i direktno odgovarao Ramušu Haradinaju, a u tom trenutku podizanja optužnice bio je visoki zvaničnik Kosovskog zaštitnog korpusa, preteče Kosovskih bezbednosnih snaga.

Pre Brahimaja, kako se takođe saznalo tek pre nekoliko dana, Vlada Kosova je u februaru nešto skromnije sume novca dodelila i još trojici pripadnika „OVK“- Samiju Ljuštakuu (Sami Lushtaku), Mahiru Hasaniju (Mahir Hasani) i Suljejmanu Seljimiju (Sylejman Selimi).

Najveća suma novca dodeljena je Seljimiju, kom je delimično odobren zahtev, te je na traženih 20.000 Seljimiju odobreno 13,822 evra. S druge strane, Ljuštakuu je odobreno 9,187 evra, a Hasaniju 6,991 evra.

Brahimaj je kosovskim medijima sredinom februara ove godine potvrdio da je pozvan da da iskaz Kancelariji specijalnog tužioca, ali je tvrdio da mu nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.

Povezani članci:

Vlada Kosova dodelila sredstva namenjena osumnjičenima pred Specijalnim sudom Ljuštakuu, Seljimiju i Hasaniju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.