Veselji se izjasnio da nije kriv

Lider PDK, Kadri Veselji kojeg Specijalizovano tužilaštvo u Hagu tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od 10 tačaka iz optužnice.

Kako je naveo sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju, današnje zasedanje nije predstavljalo pretres i nije se raspravljalo o dokazima i nevinosti ili krivici optuženog, već je svrha ovog pristupanja sudu bila da se sudija uveri da su optuženom pročitane tačke optužnice, da se uveri da je on te tačke razumeo, da se uveri da su ispoštovana prava optuženog posebno pravo na branioca i pita optuženog da se izjasni o krivici.

Veselji je potvrdio da je primio optužnicu kao i da je razumeo tačke optužnice kao i prava koja kao optuženi ima, a koja su mu pročitana i u sudnici.

Statusna konferencija biće zakazana naknadno, ali za neki datum nakon 18. novembra.

Veseljijev branilac, Emerson, najavio je podnesak u kom će tražiti da se Veselji privremeno pusti iz pritvora kako bi se branio sa slobode.

Naglasio je radi zapisnika da Veselji nije uhapšen, već da se dobrovoljno predao nakon dogovora sa Tužilaštvom.

Emerson je rekao i da na insistiranje Veseljija želi da podcrta to da je sud osnovan od strane kosovske Skupštine i prema kosovskim zakonima te da niko ne treba međunarodnim predstavnicima, koji su deo ove institucije, spočitavati to što rade svoj posao.

Sudija je naložio Tužilaštvu da izmene oznaku poverljivosti i odbrani da što pre dostavi kompletnu optužnicu.

15:14 – Uživo: Veselji prvi put pred sudijom za prethodni postupak

Bivši predsednik Skupštine Kosova i lider PDK, Kadri Veselji pristupa danas po prvi put sudu u Hagu. Sudija za prethodni postupak pitaće ga da li su njegova prava prilikom hapšenja i privođenja ispoštovana kao i da se izjasni o krivici po 10 tačaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Veselji, koji se zajedno sa bivšim kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, bivšim predsednikom skupštine, Jakupom Krasnićijem i šefom poslaničke grupe Samoopredeljenja, Redžepom Seljimijem, nalazi na zajedničkoj optužnici za udruženi zločinački poduhvat, treći je od četvorice optuženih koji pristupa sudu.

Uživo prenos prvog pristupanja sudu Hašima Tačija možete pratiti ovde.

Juče su pred sudiju za prethodni postupak izašli Hašim Tači i Jakup Krasnići i obojica su se izjasnili da nisu krivi:

Tači se izjasnio da nije kriv; Branilac: Gde su optužbe za krađu organa?

Krasnići se izjasnio da nije kriv

Redžepu Seljimiju pojavljivanje pred sudom zakazano je za sutra.

Ukoliko se Veselji ne izjasni o krivici danas, za to će dobiti rok od mesec dana.

Sudija za prethodni postupak u ovom, kao i drugim slučajevima koji su do sada bili pred sudom je Nikolas Giju (Nicolas Guillou).

Optužnica protiv Veseljija, Krasnićija, Tačija i Seljimija podneta je sudiji na razmatranje 24. aprila, a potvrđena 26. oktobra. Potvrđena je međutim, revidirana optužnica koju je tužilaštvo predalo iznova sudu 24. jula, nekoliko dana nakon što je Tači četiri dana za redom ispitivan u Hagu.

Deo potvrđene optužnice koji je dostupan javnosti, redigovan je radi očuvanja tajnosti i ta optužnica potvrđena je 30. oktobra.

Prema navodima iz optužnice, četverac je označen kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Veseljiju i ostalima se, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret stavlja da su ove zločine izvršili nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji i najmanje 98 ubistava. Ove zločine optuženi su vršili nad civilima – Albancima, Srbima i Romima, koji nisu učestvovali u neprijateljstvima najranije od marta 1998. do septembra 1999, stoji u optužnici.

Istog dana kada je i potvrđena optužnica, 26. oktobra, izdati su i nalozi za hapšenje sve četvorice okrivljenih. Oni su međutim uhapšeni tek 4. odnosno 5. novembra. Krasnići je uhapšen u svojoj kući 4. novembra nakon 10-časovnog pretresa i istog dana je prebačen u Hag, dok su se Tači, Veselji i Seljimi predali EULEX-u sutradan. Pretres njihovih kuća obavljen je 6. novembra.

Veselji je ispitan od strane Tužilaštva u Hagu 10. decembra 2019.

Veseljijev advokat je Ben Emerson (Ben Emmerson) iz Ujedinjenog Kraljevstva koji će zasedanje pratiti putem video linka zbog putnih restrikcija koje su na snazi u UK a koje se odnose na osobe koje već imaju određena zdravstvene probleme. Veselji je odabrao i pomoćnika branioca – Endrjua Kajlija (Andrew Cayley).

Optužnicu protiv Veseljija, Krasnićija, Tačija i Seljimija u ime Specijalizovanog tužilaštva zastupa Alan Tiger (Alan Tieger).

Povezani članci:

Objavljena optužnica protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija

Potvrđena optužnica Kadriju Veseliju

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Ispitivanje Veseljija završeno nakon 3 sata

Kadri Veselji u Hagu 4. decembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.