STK sprovelo operaciju u PR; Krasnići uhapšen i poslat u Hag; Potvrđena optužnica Seljimiju?

Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Balje se izvinila zbog toga što je glasala za formiranje Specijalnog suda

Na dan kada je potvrđena optužnica protiv bivšeg portparola Oslobodilačke vojske Kosova Jakupa Krasnićija i bivšeg člana generalnog štaba OVK Redžepa Seljimija, Balje se javno izvinila zbog svog glasa za uspostavljanje Specijalnog suda.

„Baca Jakup je sama SLOBODA! Šokirana sam današnjim oblicima akcije protiv Bace Jakupa i njegove porodice! Izvinjavam se javno što sam glasala za ovaj ‘specijalni sud’! Žao mi je zaista što smo glasali!“, napisala je na Fejsbuku.

Gaši: Uskoro će Tači i Veselji biti poslati u Hag

Sa hapšenjem Krasnićija i potvrdom optužnice stižu i nezvanični navodi advokata Toma Gašija da se, prema „pojedinim izveštajima“, očekuje da će se u Hagu za nekoliko dana pojaviti i kosovski predsednik Hašim Tači i lider PDK, Kadri Veselji.

„Imaćemo druga hašenja, oni se neće zaustaviti sa samo 5 hapšenja. Postoje vesti da se očekuje da će u narednim danima biti poslati i Tači i Veselji“, izjavio je Gaši u emisiji DPT, prenosi Gazeta Express.

Optužnica protiv Tačija, Veseljija i drugih, predata je još 24. aprila sudu na potvrđivanje, a rok za to istekao je 24. oktobra. Još uvek nema zvaničnih informacija o odluci suda, a rok za potvrđivanje može biti i naknadno produžen.

Specijalni sud potvrdio: Krasnići uhapšen, potvrđena optužnica za ratne zločine

Specijalizovana veća Kosova potvrdila su večeras ono o čemu su od ranih jutarnjih časova pisali mediji. Bivši predsednik kosovske skupštine, Jakup Krasnići, uhapšen je danas i doveden u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Iz suda je ujedno saopšteno da je protiv Krasnićija potvrđena optužnica za ratne zločine.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Sekretar udruženja „OVK“: Imali smo uvid u optužnice protiv Krasnićija i Seljimija

Sekretar Udruženja veterana „OVK“, Faton Kljinaku (Klinaku), izjavio je večeras da je ovo udruženje imalo uvid u predloge optužnica protiv poslanika Samoopredeljenja, Redžepa Seljimija i bivšeg predsednika kosovske skupštine, Jakupa Krasnićija.

Kako je naveo, oni su bile među dokumentima koji su nedavno dostavljeni ovom udruženju, a nakon čega su usledila i prva hapšenja.

„Nismo imali informacije kada će biti pozvani, ali smo optužnice imali ranije u kancelariji. Predlog optužnice je nepotvrđena optužnica“, izjavio je Kljinaku u Debati Plus.

Specijalno tužilaštvo Kosova danas je uz podršku EULEX-a i Kosovske policije sprovelo operaciju u kući bivšeg predsednika kosovske skupštine Jakupa Krasnićija, nekada jedne od ključnih figura OVK.

Iako još uvek nema zvaničnih potvrda iz Haga, ljudi bliski Krasnićiju kao i njegov advokat potvrdili su za prištinske medije da je Krasnići uhapšen i da je krenuo za Hag uz naznaku da je optužnica protiv njega već potvrđena.

U međuvremenu se oglasio šef parlamentarne grupe pokreta Samoopredeljenje, saopštivi da je Specijalni sud potvrdio optužnicu pritiv njega, te da sutra putuje za Hag.

Specijalizovana veća Kosova, osim jutrošnjeg kratkog saopštenja o „sprovođenju operacije“, još uvek se nisu oglasila povodom ovih navoda.

Haradinaj: „Redža će izaći nevin“

Nakon mnogobrojnih poruka podrške koje su uputili Krasnićiju u toku dana, bivši pripadnici „OVK“ i albanski političari iste su uputili i Seljimiju.

Među njima je i lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji je pre nekoliko meseca Seljimija optužio da je „pevao pred tužilaštvom“.

Sada kaže da je uveren da će Seljimi izaći iz Specijalizovanih veća nevin.

„Ne postoji sud koji može da dovede u pitanje našu borbu za slobodu. Redža će izači nevin kao i svi drugi koji posle toliko godina moraju da brane eru istorije, koja zapravo ne bi ni trebalo da se brani. Sa oslobodiocima zauvek i sa verom u pravdu“, poruči je Haradinaj.

Kurti: „Beograd danas slavi“

Predsednik Samoopredeljenja – stranke čiji je Seljimi član, Aljbin Kurti, nakon vesti o potvrđivanju optužnice protiv Seljimija, poručio je da se „nastavlja sa nepravdom“, podsetivši ujedno na jutrošnju operaciju STK u domu Jakupa Krasnićija.

Kaže da je zvanični Beograd „zadovoljan“ ovim vestima i da „slavi“.

„Znamo da je večeras rukovodstvo Srbije srećno sa svojim predsednikom na čelu, nekada ministrom Miloševićevim, koji se u svetu pretvara da nije problematičan momak“, poručio je Kurti dodajući ujedno da zna i da se „obradovao“ i Ivica Dačić.

„Jednom se borio u OVK, sada će se boriti za OVK. Redža (Redžep Seljimi) je ponosan na sve što je uradio. Ponosno smo i mi na Redžu“, dodao je Kurti.

Seljimi: Protiv mene potvrđena optužnica, sutra putujem za Hag

Specijalni sud u Hagu potvrdio je optužnicu šefu parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje i bivšem pripadniku OVK, Redžepu Seljimiju. Ove navode izneo je sam Seljimi uz naznaku da će sutra otputovati u Hag.

„Osećaćam obavezu da vas obavestim da ću sutra otputovati u Hag (Holandiju) da bih se pre svega suočio sa ovim izazovom koji je postavljen pred Oslobodilačkom vojskom Kosova“, poručio je Seljimi u objavi na Fejsbuku.

Redžep Seljimi (Rexhep Selimi), potvrdio je još 10. novembra 2019. godine da mu je uručen poziv Specijalnog suda za sledeću nedelju, kao i da je pozvan u svojstvu osumnjičenog.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Prištinski mediji: Krasnići napustio kuću u pratnji EULEX-a

Kako javlja Kljan Kosova, ali i drugi mediji iz Prištine, Jakup Krasnići izašao je iz svoje kuće u pratnji EULEX-a. Očekuje se da on već danas bude u Hagu, prethodno je potvrdio njegov advokat.

Tako je prema ovim izveštajima, desetočasovna operacija EULEX-a u Krasnićijevoj kući završena. Podsetimo, specijalizovane komore samo su se jednom jutros oglasile da kažu da sprovode operacije u Prištini, ali ne i konkretno koje.

Kosovska vlada: Pratimo akcije EULEX-a

Reagovala je i kosovska vlada, koja potvrđuje da je Jakup Krasnići predmet današnje akcije EULEX-a.

U šturom saopštenju navode da „prate akcije EULEX-a u vezi sa bivšim predsednikom Skupštine Republike Kosovo g. Jakupom Krasnićijem“.

Tvrde da kosovske institucije i građani „neprekidno daju primer poštovanja i saradnje sa lokalnom i međunarodnom pravdom“.

„Isto će se postupiti i ovog puta sa Specijalizovanim većima u Hagu, koje su deo pravosudnog sistema Republike Kosovo“, kaže se u saopštenju iz Prištine.

NISMA: OVK najveće dostignuće albanske nacije

„OVK je najveće dostignuće albanske nacije, niko to ne može da demantuje“, poruka je sa vanrednog obraćanja medijima NISMA-e u čije je ime govorio Biljal Šerifi (Bilall Sherifi).

Šerifi kaže da kosovska vlada i parlament moraju da budu pripremljeni za ono što sledi i da onima koji se budu našli na suđenjima u Hagu pruže „podršku države“ kako bi se „suočili sa ovom nesrećom“.

„Tako da čak i ova bitka se još jednom premesti sa Beriša planina u kosovski parlament i sada u sudnici, hajde da to uradimo zajedno“ – rekao je ovaj zvaničnik,  a prenosi Kallxo.

Kaže da je akcija bila „nepotrebna“, jer je Krasnići bio spreman da odgovori na poziv suda, i da je jutrošnja operacija bila traumatična za porodicu.

„Današnja akcija bila je nepotrebna, jer je dovoljan bio poziv i on bi se odazvao pravdi“, naglasio je, prenose mediji u Prištini.

Međutim, u brojnim medijskim izveštajima ne daje se eksplicitna potvrda da je Jakup Krasnići i uhapšen, osim samog navoda advokata da će on danas „biti prebačen u Hag“.

Još uvek se ne oglašavaju ni specijalizovane komore, nakon što su jutros potvrdile da sprovode operacije u Prištini.

14:02 – Koha: Haški sud vratio predmet protiv Tačija, zatražio dodatne dokaze…

Kancelarija Specijalizovanih veća je navodno „vratila istragu“ protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, kako bi se predmet kompletirao i dali dodatni dokazi, javila je Koha u isto vreme dok traje operacija specijalizovanih komora u Prištini, sada već izvesno prema informacijama iz Nisme, protiv Jakupa Krasnićija.

Optužnica protiv Tačija, Kadrija Veseljija i drugih, predata je još 24. aprila sudu na potvrđivanje, a rok za to istekao je 24. oktobra. Još uvek nema zvaničnih informacija, o odluci suda, a rok za potvrđivanje može biti i naknadno produžen.

13:40 –  “ Udruženje veterana OVK“: U svetu nigde viđena jednostrana akcija

Šef „udruženja veterana OVK“ u Glogovcu, Enver Hajdari, prema pisanju Zerija, kaže da je današnji pretres Krasnićijeve kuće „jednostran“ i „psihološki težak“ za članove njegove porodice.

„Izolacija i uznemiravanje se nisu dogodili nigde u svetu, u psihološkom smislu ovo je ozbiljno“, rekao je on, prenosi Zeri.

13:15 – Vanredna konferencija za medije NISMA-e

Socijal demokratska inicijativa, čiji je član Jakup Krasnići, u 13:30 drži vanrednu konferenciju za medije.

12:00 – Haradinaj akciju EULEX-a nazvao paradom

„Ovakve parade EULEX-a, naročito u prisustvu članova porodica su traumatične i predstavljaju izraz nesrazmerne snage koja ne poštuje ljudsko dostojanstvo“, poručio je bivši kosovski premijer i veteran haških suđenja – Ramuš Haradinaj.

On tvrdi da ovakve akcije, ukoliko to bude zatražilo sudstvo, može da izvede Kosovska policija.

Još jednom je ponovio da veruje u „čistoću“ rata OVK, te da je ubeđen u „nevinost“ Jakupa Krasnićija.

11:45 – Pretres i kod Seljimija i Sulje? Pretres kod Dauta Haradinaja? – kosovski mediji

Sekretar udruženja ratnih veterana OVK Faton Klijinaku kazao je za Kanal 10 da postoji informacija da snage Specijalnog suda sprovode pretres i u kući Redžepa Seljimija, koji je predsednik parlamentarne grupe Samoopredeljenja i Azema Sulje. Međutim, ovu informaciju demantuje Bota Sot, pozivajući se na svoje izvore bliske Samoopredeljenju.

„Ovo što vidimo u Krasnićijevoj kući, priča se da se takođe dešava i u kući Redžepa Seljimija i Azema Sulje. Znam da se kod njih sprovodi pretres zbog dokumenata koji su procureli“, kazao je Kljinaku, a prenosi Ljajmi.

Azem Sulja je inače prvo ime koje se direktno uz Tačijevo i Veseljijevo spominje u izveštaju Dika Martija. Svakako su svi oni bili najbliži saradnici Tačija i Veseljija iz vremena rata.

Istovremeno, još uvek je nepoznata sudbina predloženih optužnica protiv Tačija i Veseljija i drugih, osim da je rok za potvrđivanje istekao 24. oktobra – osim ukoliko nije produžen na šta sudija ima pravo.

Za razliku od Ljajmija i Kanala 10, Bota Sot, ne spominje Azema Sulju, već tvrdi da se pretres dešava u kući Dauta Haradinaja.

11:20 – Krasnići danas u Hagu?

Još uvek nema novih potvrđenih detalja o jutrošnjoj operaciji koju specijalizovane komore uz podršku EULEX-a i kosovske policije sprovode u kući bivšeg predsednika kosovske skupštine Jakupa Krasnićija, nekada jedne od ključnih figura OVK. Oni su samo potvrdili da je u toku operacija u Prištini.

Međutim, Koha upravo javlja da će on danas biti prebačen u Hag, a poziva se na advokata Valjona Hasanija. Hasani je potvrdio istovremeno i da je optužnica protiv Krasnićija potvrđena.

„Optužnica je potvrđena, sada gospodin Krasnići mora da bude prebačen u Hag, verujem danas“, naveo je Hasani za Kosovapres.

11:00 – Pretres još jedne Krasnićijeve kuće na selu?

Još uvek nema novih potvrđenih detalja o jutrošnjoj operaciji koju specijalizovane komore uz podršku EULEX-a i Kosovske policije sprovode u kući bivšeg predsednika kosovske skupštine Jakupa Krasnićija, nekada jedne od ključnih figura OVK. Oni su samo potvrdili da je u toku operacija u Prištini.

Ipak, Koha javlja da je u toku priprema za novi pretres Krasnićijeve imovine. U pitanju je njegova rodna kuća u selu Negrovce u dreničkom rejonu.

Kako Koha piše, pozivajući se na izjavu Krasnićijeve rođake, u Krasnićijevoj kući u Prištini, gde se vrši pretres od 6 časova jutros, čeka se na porodicu Krasnići koja će u pratnji EULEX-a otići i do druge kuće koja se nalazi na selu, kako bi se i ona navodno pretresla.

10:00 –  Advokat: „Nepotreban spektakl“

I dok se očekuje nova potvrda Specijalizovanih komora o tome kakva je tačno akcija sprovedena jutros u Prištini, a kosovski mediji javljaju da se ona sprovodi u kući Jakupa Krasnićija, Krasnićijev advokat Arianit Koci smatra da bi ovo mogla biti potvrda optužnice.

On navodi da je istovremeno sama akcija u njegovoj kući „nepotreban spektakl“, jer su se, prema njegovim rečima, svi pozvani i pojavili pred sud u Hagu.

09:15 – Krasnićijeva ćerka optužila kosovske političare za „izdaju“ njenog oca – „Prodati i prljavi“

„Prodati i prljavi“, ovim se rečima ćerka Jakupa Krasnićija, Gresa, obratila nekadašnjim saradnicima svog oca, među kojima su Hašim Tači, Kadri Veselji, Agim Čeku, Džavit Haljiti, Rustem Mustafa, Enver Hodžaj, itd – iz grupe od 25 izlistanih imena.

Kako piše Zeri, ona je reagovala izrevoltirana akcijom EULEX-a koja se odvija u njihovoj kući od jutros.

Kosovske političare nazvala je očevim „bivšim saveznicima“ i krivi ih za „Specijal“, kako se skraćeno u kosovskoj javnosti nazivaju specijalizovana tužilaštva za zločine počinjene na Kosovu.

Kaže da su „prljavi“ poslanici „pali“ i „prodali“ njenog oca.

„Da li vam se dopadaju ove slike, kako se osećate sa ovim slikama? Tata je žrtvovao najbolje godine svog života za nas i vašu decu kako biste uživali u slobodi. Ponosna sam na svog oca, a šta je sa vašom decom? Kako se oni osećaju u vezi sa svojim nevernim roditeljima?“ – prenose mediji u Prištini njene reči.

Akcija Specijalizovanih veća u Prištini je još uvek u toku. Za sada se samo potvrđuje da se ona sprovodi, ne i koja konkretno i gde.

08:29 – Hapsi se Jakup Krasnići?

U toku je sprovođenje operacija Specijalizovanog tužilaštva u Prištini, upravo je saopštilo specijalizovano tužilaštvo. 

Kosovski mediji javljaju da je blokirana ulica u kojoj živi Jakup Krasnići, bivši šef kosovske skupštine, te da se veći broj policajaca tamo nalazi još od 6 sati ujutru.

Bio je jedna od ključnih figura nekadašnje OVK, u kojoj je bio i portparol. Sada je u socijaldemokratskoj inicijativi. On je prethodno dobio poziv Specijalnog suda, a ispitivanje je bilo zakazano za 24. jul, premda tada nije saopšteno u kom svojstvu će biti ispitan.

FOTO: Fejsbuk stranica Jakupa Krasnićija (Jakup Krasniqi), „Među oslobodiocima“, napisao je pre nekoliko dana.

Uskoro opširnije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.