Objavljena optužnica protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija

„Po hapšenju koje je 4. i 5. novembra izvršilo Specijalizovano tužilaštvo, Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići su 4. i 5. novembra dovedeni u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu“ – prva je rečenica sa kojom se večeras oglasio Specijalni sud. Objavio je i ono na šta se čekalo tokom dana – redigovanu verziju optužnice, saopštavajući da je ona potvrđena još 26. oktobra. Uz optužnicu su objavljeni i nalozi za hapšenje i dovođenje četvorice, odnosno uz Saljiha Mustafu – pet optuženih.

Optužnica, koja u redigovanoj verziji ima 66 strana je sada potvrđena protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Potvrđena optužnica navodi da su se ratni zločini „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“ – vršili najranije od marta 1998. do septembra 1999.

„Na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koji nisu učestvovala u neprijateljstvima“, navela su specijalizovana veća.

Žrtve su lica za koja se smatralo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova. To su bili Srbi, Romi i Aškalije, katolici, civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima, Albanci koji su podržavali Demokratsku ligu Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK, Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK, i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK.

Potvrđena optužnica navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, „individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK“.

Informacija o datumu i vremenu prvog pristupanja sudu Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, koje će se održati pred sudijom za prethodni postupak, objaviće se uskoro.

Sud je takođe saopštio i da se prvo pristupanje sudu održava na javnoj sednici i moći će da se prati putem video striminga na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova.

Povezani tekstovi:

Mustafa odgovorio AAK: Nema razloga da vlada prekida dijalog

Osmani na poziciji v.d. predsednika Kosova o „miru“ i „genocidnoj državi“

Hag ostavio koaliciju na klimavim nogama: Novi predsednik ili novi izbori

Air Hag odleteo

AAK zatražila obustavu dijaloga i hitan sastanak saveta za nacionalnu bezbednost

PDK imenovao Envera Hodžaja za vršioca dužnosti predsednika PDK

Reakcije: „Sloboda ima ime – UĆK“

Potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija

Potvrđena optužnica Kadriju Veseliju

Specijalni sud potvrdio: Krasnići uhapšen, potvrđena optužnica za ratne zločine

Seljimi: Protiv mene potvrđena optužnica, sutra putujem za Hag

STK sprovelo operaciju u PR; Mediji: Krasnići uhapšen i poslat u Hag; Potvrđena optužnica Seljimiju?

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.