Tači četvrti dan za redom ispitivan, danas 8 sati

Foto: RSE

Vest je ažurirana

Četvorodnevno ispitivanje kosovskog predsednika Hašima Tačija završeno je kasno večeras u Hagu. Ispitivanje je trajalo osam sati. On je pri izlasku iz Tužilaštva ponovio da je rat Kosova „bio pravedan, jer je bio rat za slobodu“.

Po izlasku iz Specijalizovanog tužilaštva, Tači je kazao da mu je drago što je za četiri dana imao mogućnost da pruži objašnjenja „koja se tiču svih pitanja koja se povezuju sa njegovim aktivnostima tokom ratnog perioda i njegovih napora za mir, stabilnost, razvoj i napredak.“

„Drago mi je da sam tokom ova četiri dana pokušao da objasnim i pružim informacije o mojoj ulozi, mojim odgovornostima tokom rata. Tokom svog tog vremena bio sam u društvu Prospera u svojstvu advokata“, kazao je Tači.

Kazao je da uprkos tome što je njegovo svedočenje trajalo dugo, smatra da je saslušanje bilo produktivno.

„Sada ostaje na tužiocu da oceni moje svedočenje. Ukoliko to urade profesionalno, nepristrasno, doći će do zaključka da ja nisam počinio nikakav zločin ili kršenja“, dodao je Tači.

Tači je naglasio da je „borba OVK bila opravdana jer se vodio rat za slobodu“.

„Upravo iz tog razloga imali smo podršku demokratskog sveta, SAD, EU i NATO“, dodao je.

Naveo je da su napori da se „promeni istorija i da se baci prašina na pravedan rat, takođe napori da se uprlja humanitarna intervencija NATO-a na Kosovu“.

„Niko ne može da menja istoriju i ponosni smo na nju“, poručio je kosovski predsednik.

Na pitanje novinara da li je tokom ispitivanja bio upitan o navodima o trgovini organa ili o tzv. Žutoj kući, Tači je odgovorio da “nema pravo da govori ni o čemu što se tiče njegovog svedočenja“. Ali:

„Do danas nisam bio ispitivan o takvim tvrdnjama ni u jednom slučaju”, prenosi Radio Slobodna Evropa.


Tači stigao u tužilaštvo četvrti dan zaredom

Kosovski predsednik, Hašim Tači, stigao je danas oko 14h, četvrti dan zaredom u Kancelariju specijalizovanog tužioca na saslušanje, javlja Zeri.

Tači je od ponedeljka na ispitivanju proveo svaki dan po 6 sati i nije najavljeno još koliko dana bi on mogao biti saslušavan.

Hašim Tači, pojavio se početkom ove nedelje u Hagu na poziv Kancelarije specijalizovanog tužioca nešto manje od tri nedelje nakon što je KST objavilo da je 24. aprila podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U optužnici se navodi da Tači i Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava identifikovanih žrtava među kojima su Albanci, Srbi i Romi.

Iz tužilaštva međutim sada, kao ni jednog puta pre ovoga, nisu saopštili zbog čega je Tači na saslušanju, a to nije otkrio ni sam Tači.

Sudija za prethodni postupak koji odlučuje o Tačijevoj optužnici je Francuz Nikola Giju (Nikolas Guillou), ima rok 6 meseci da optužnicu potvrdi ili ne, a taj rok ističe 24. oktobra.

Tači se medijima ispret KST obratio samo u ponedeljak. Na ulazu u tužilaštvo prvog dana ispitivanja rekao je da je u Hag došao da „ispoštuje ono o čemu je sanjao i za šta se borio – nezavisno Kosovo“, dok je istog dana, na kraju saslušanja, rekao da je svih 6 sati samo slušao razgovor svog advokata i tužioca o tehničkim pitanjima.

Pravnici na Kosovu iznose da je moguće da je Tači pozvan na saslušanje u vezi sa optužnicom o ratnim zločinima, ali da takođe postoji mogućnost da je saslušavan zbog drugih sumnji, konkretno u mešanje u rad i opstrukciju suda.

Podsećamo KST je u saopštenju o tome da je sudu na ispitivanje podneta optužnica protiv Tačija, Veseljija i drugih, navelo i da je dvojac ometao i podrivao rad suda sprovodeći tajnu kampanju za ukidanje zakona o Specijalizovanim većima.

Potez tužioca Džeka Smita da objavi da je podneo optužnicu pre njene potvrde od strane sudije komentariše se kao presedan, jedno od mišljenja o tom potezu pročitajte u posebnoj vesti: Da li su tužioci imali pravo da objavе optužnicu protiv Tačija?

Povezani članci:

Tači na saslušanju i u četvrtak

Tači na saslušanju i u sredu

Bez talasa reakcija političara u Prištini na Tačija, oglasili se Kurti, Haradinaj, Cakaj

Tači ispitan u Hagu, ispitivanje se nastavlja i sutra

Kljan: Tači stigao u Hag

Tači u ponedeljak u Hagu

Tači: Daću ostavku ukoliko se optužnica i potvrdi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.