Tužilaštvo: Sa nestrpljenjem očekujemo početak suđenja protiv Tačija i ostalih

Vest ja ažurirana

Na drugoj statusnoj konferenciji u slučaju Tači i ostali odbrana je iznela niz kritika i optužbi na račun Tužilaštva i postupka obelodanjivanja dokaza i ponovila da suđenje ne može da počne pre 2022. a možda i početka 2023. godine. Tužilaštvo, s druge strane, suđenje očekuje „sa nestrpljenjem“.

Tužiteljka Kler Loson (Clare Lawson) je u ime Tužilaštva saopštila da je do sada obelodanjeno 1.309 potencijalno oslobađajućih predmeta i iznelo prateći materijal uz optužnicu, a obelodanili su i izjave optuženih, navela je ona, dodajući da tu spada 1.764 predmeta i najavila obelodanjivanje i drugog paketa potencijalno oslobađajućeg materijala nakon pauze suda januara sledeće godine.

Branilac Redžepa Seljimija, Dejvid Jang, optužio je Tužilaštvo da izbegava ispunjavanje njihovih obaveza u vezi sa obelodanjivanjem dodajući da će velika šteta biti naneta odbrani, istragama i pripremi za suđenje ukoliko se dozvoli tužilaštvu da nastavi kao i do sada

Odbrana je konkretno zatražila da se potencijalno oslobađajući materijali dovedu u vezu sa konkretnim krivičnim delom na koji se odnose, ne samo sa članom koji klasifikuje krivično delo.

Tužilac Alan Tiger (Tieger), s druge strane, ponovio je da je Tužilaštvo spremno da suđenje počne u septembru sledeće godine dodajući da ukoliko dođe do odlaganja početka suđenja  Tužilaštvo će zatražiti pravo da predpretresne podneske podnese dva meseca pre tog datuma kako bi se izbeglo to da podnesak bude predat mnogo pre suđenja.

„Tužilaštvo sa nestrpljenjem očekuje početak suđenja“, takođe je rekao Tiger.

Na ovaj predlog Tužilaštva reagovao je branilac Kadrija Veseljija, Ben Emerson navodeći da Tužilaštvo želi da oteža rad odbrane optužujući ih i da ne žele da dobiju konačan datum do kada moraju da obelodane sve dokaze.

Tužilaštvo je odbacilo „ovakav opis našeg stava da pokušavamo da miniramo pravično suđenje“.

Emerson je danas najavio da imajući u vidu situaciju sa pandemijom koja usporava istrage, postaje sve realnije da će suđenje moći da počne tek početkom 2023. U svakom slučaju, najmanji rok potreban odbrani da sprovede svoje istrage je 12 meseci nakon obelodanjivanja svih materijala i još 6 do početka suđenja.

„Sve kraće od toga je nepravda“, rekao je Emerson.

Branilac Hašima Tačija, Dejvid Huper, zatražio je produžetak roka za odgovor na podnesak Tužilaštva u vezi sa zahtevom odbrane da se Hašim Tači pusti na slobodu do 7. januara zbog toga što je podnesak Tužilaštva obimniji nego što je odbrana očekivala.

Kako je naveo, Tužilaštvo je podnelo 200 strana potkrepljujućih dokaza na taj podnesak.

Huper je izrazio i razočaranje zbog toga što je sudija odbio zahtev odbrane da se organizuje posebno zasedanje u vezi sa ovim pitanjem.

Sve strane u postupku saglasile su se da je redovno, mesečno održavanje statusnih konferencija dobra praksa za praćenje priprema za suđenje i dogovorili da sledeća statusna konferencija bude zakazana u drugoj polovini januara.

Deo zasedanja bio je zatvoren za javnost.

08:30 – Danas statusna konferencija o slučaju Tači i ostali

U Hagu se danas održava druga statusna konferencija optuženima za ratne zločine – Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju. Na dnevnom redu naći će se pitanje obelodanjivanja, završetka istrage tužilaštva, a, kako se pretpostavlja, i zahtevi odbrane za puštanje optuženih da se brane sa slobode.

Statusna konferencija zakazana je za 11 časova, dok prisustvo optuženih, kao i na prethodnim statusnim konferencijama, nije obavezno. Oni će moći da prate sednicu putem video linka iz pritvorske jedinice.

Između poslednje i ove statusne konferencije, pomoćnik branioca Kadrija Veseljija, Endrju Kejli (Andrew Cayley) odlučio je da se povuče iz tima odbrane Kadrija Veseljija obavestio je glavni branilac Veseljija, Ben Emerson sud 25. novembra.

Kejli je britanski advokat koji se u karijeri dugo bavio istragom zločina protiv čovečnosti.

U okviru Haškog tribunala vodio je istragu protiv srpskog generala Ratka Mladića.

Takođe, Endrju Kejli je bio jedan od prvih tužilaca u Haškom tribunalu koji je vodio istragu o bivšim pripadnicima „OVK“. Bio je tužilac u slučaju Fatmira Ljimaja, Haradina Baljse (Haradin Balës) i Isaka Musljiu (Isak Musliu), koji su bili optuženi za ratne zločine.

Za novog pomoćnika branioca Kadrija Veseljija imenovan je Endrju Strong (Andrew Strong).

Izmena je bilo i u odbrani Jakupa Krasnićija iz čijeg tima se povukao pomoćnik branioca Valjon Hasani (Valon).

Kako je najavljeno, sudija će na konferenciji da zatraži od strana da ga informišu o tome da li postoje problemi sa obelodanjivanjem, ima li problema pri postizanju dogovora o kategorizaciji i obelodanjivanju materijala, da li je poznat okviran datum za završetak istraga Tužilaštva, da li s druge strane i odbrana može da iznese neke od detalja o statusu njihove istrage i druga pitanja otvorena na prethodnoj statusnoj konferenciji kao i pisanim podnescima“.

Očekuje se da se danas raspravlja i o zahtevima odbrane Hašima Tačija i Redžepa Seljimija za ukidanje pritvora.

Kako su juče preneli mediji, Tačijeva odbrana je zatražila od suda da ga pusti na privremenu slobodu do početka suđenja, predviđenog najranije za avgust iduće godine, a da će Tači poštovati sve uslove koje sud odredi i da će se vratiti na suđenje

Pozvali su sudiju za prethodni postupak da odbaci kao neosnovane tvrdnje tužilaca da bi Tači na slobodi nastavio da opstruiše rad suda i uznemirava i zastrašuje svedoke, kao i da postoji opasnost od njegovog bekstva.

Sudu se sa sličnim argumentima obratila i odbrana optuženog Redžepa Seljimija, a takođe uz zahtev za puštanje na uslovnu slobodu do početka suđenja. Ovaj zahtev podržao je pismom i lider LVV Aljbin Kurti, stranke čiji je član Redžep Seljimi.

Inače, za razliku od Kadrija Veseljija koji je podneo ostavku na mesto poslanika kosovske skupštine, Seljimi je zadržao mandat.

Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići uhapšen su u Prištini 4. odnosno 5. novembra prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je potvrđena optužnica u 10 tačaka. Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Njima, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret se stavlja da su ove zločine izvršili nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji i najmanje 98 ubistava. Ove zločine optuženi su vršili nad civilima – Albancima, Srbima i Romima, koji nisu učestvovali u neprijateljstvima najranije od marta 1998. do septembra 1999, stoji u optužnici.

Na prvoj statusnoj konferenciji u ovom slučaju koja je održana 18. novembra Tužilaštvo je najavilo preko 150 svedoka u ovom slučaju i najavilo da su spremni da suđenje počne u leto 2021. S druge strane, odbrana je navela da je za njih realan datum početka suđenja ipak leto 2022.

Pročitajte još:

Tužilaštvo: Spremni za suđenje u leto 2021, biće izvedeno oko 150 svedoka i 1.500 dokaza; Odbrana: Spremni za suđenje tek u leto 2022.

Tači se izjasnio da nije kriv; Branilac: Gde su optužbe za krađu organa?

Krasnići se izjasnio da nije kriv

Veselji se izjasnio da nije kriv

Seljimi se pred sudom u Hagu izjasnio da nije kriv

Objavljena optužnica protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija

Potvrđena optužnica Kadriju Veseliju

Potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija

Specijalni sud potvrdio: Krasnići uhapšen, potvrđena optužnica za ratne zločine

STK sprovelo operaciju u PR; Mediji: Krasnići uhapšen i poslat u Hag; Potvrđena optužnica Seljimiju?

Tači četvrti dan za redom ispitivan, danas 8 sati

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Haradinaj: Poslanik Samoopredeljenja „pevao“ pred tužilaštvom u Hagu

Poslanik Samoopredeljenja putuje za Hag kao osumnjičeni

Seljimi: Nisam dao iskaz pred specijalnim tužilaštvom, autor te laži Hašim Tači

Ispitivanje Veseljija završeno nakon 3 sata

Kadri Veselji u Hagu 4. decembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.