Haradinaj: Poslanik Samoopredeljenja „pevao“ pred tužilaštvom u Hagu

Haradinaj Pressing
FOTO: Pressing/T7/printscreen

Kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj, tokom večerašnjeg gostovanja na T7, rekao je da je poslanik Samoopredeljenja, Redžep Seljimi (Rexhep Selimi), ispitan od strane Specijalnog tužilaštva za ratne zločine OVK. I dok za sebe kaže da se branio ćutanjem, za Seljimija je kosovski premijer u ostavci, pred kamerama rekao da je on sa druge strane, „pevao“.  I ne samo za njega.

Osim Seljimija, pred specijalnim tužiocem „pevao je“ i bivši komandant OVK i bivši poslanik u kosovskoj skupštini, Rustem Mustafa, dodaje.

„Redžep Seljimi pevao je pred tužilaštvom, kao i Rustem Mustafa. Nema tu ničeg lošeg“.

Na pitanje novinara T7 „šta mislite pod pevanjem“, Haradinaj je poručio da to kaže u smislu da je poslanik Samoopredeljenja razgovarao sa specijalnim tužiocima, dok za sebe kaže, da se branio ćutanjem.

„Za razliku od njih ja sam načinio drugi izbor, branio sam se ćutanjem“.

Seljimi: Ćute samo oni koji su krivi

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, sredinom jula podneo je ostavku na sednici vlade, zbog toga što je, kako je sam potvrdio, dobio poziv za saslušanje u Hagu u svojstvu osumnjičenog. Kako je tada rekao, podnošenjem ostavke želi da „odvoji funkciju premijera od Ramuša Haradinaja“. Tokom ispitivanja branio se ćutanjem.

Podsetimo, poslanik Samoopredeljenja, Redžep Seljimi, nedavno je u gostovanju na istoj televiziji kritikovao odluku kosovskog premijera da podnese ostavku zbog poziva Specijalnog suda.

Seljimi je tada poručio da je bilo mnogo više drugih razloga zbog kojih je Haradinaj trebalo da da ostavku i osudio njegovu odluku da se brani ćutanjem.

„OVK se ne štiti ćutanjem, ćute samo oni koji su krivi“, rekao je Seljimi, preneli su kosovski mediji.


Sa druge strane, u javnosti je poznata informacija da je bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik Skupštine Kosova, Rustem Mustafa ispitan od strane Specijalnog tužilaštva. Kako je sam potvrdio, još sredinom januara meseca ispitan je u svojstvu „osumnjičenog svedoka“.

Sledećeg meseca, ovaj ratni zločinac osuđen još 2013. zbog nezakonitog zadržavanja, pritvaranja i maltretiranja Albanaca tokom rata na Kosovu, kako je tada pisala Prishtina Insight, imenovan je za savetnika kosovskog predsednika.

Tači je Mustafu februara 2018. godine odlikovao jubilarnom predsedničkom medaljom za „cenjeni doprinos slobodi i nezavisnosti“, dok mu je Haradinaj dodelio „Đerđ Kastriot Skenderbeg“ medalju, „izražavajući najviše poštovanje za njegov način života u službi svojoj domovini i slobodi“.

Rustem Mustafa je u izveštaju nemačke savezne obaveštajne službe koji je decembra 2008. objavio Wikileaks bio naznačen kao osoba koja je kontrolisala region Laba i kao jedan od najuticajnijih komandanta UČK-a. „Mustafa u švercu droge usko sarađuje sa Haradinajem. Za Mustafu radi klan Suma“, dodaje se u izveštaju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.