Potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija

Tači Hag
FOTO: Hašim Tači/Facebook

Vest je ažuriranaU međuvremenu, kako javljaju elektronski mediji u Prištini, Tači je nakon konferencije za medije stigao u sedište EULEX-a u Kosovu Polju.Kosovski predsednik, Hašim Tači, upravo je potvrdio da je i protiv njega potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva u Hagu. Tači je ujedno podneo i ostavku na mesto predsednika.

On će u Hag otići dobrovoljno.

Očuvajmo mir

Tači je rekao da podnosi ostavku zbog toga što ne želi da se pred sudom pojavi u funkciji predsednika i da ostavkom želi „da zaštiti integritet zemlje“, javlja Koha.

„Kako bih zaštito integritet Kosova, poštujući partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mesto predsednika. Veoma sam ponosan na ovu odgovornost koju sam imao. U datim okolnostima pozivam političke snage da budu marljivi i da ne produbljuju institucionalnu krizu koja nas može koštati. Zemlja nema vremena za gubljenje, očuvajmo mir“, rekao je on, prenosi Koha.

Slično porukama Kadrija Veseljija pre njega, rekao je da je Kosovo obezbedilo slobodu, ali da nastavlja da gradi državu.

Iskazao je i sreću zbog toga što je ostvario „vekovni san“ ali i dodao da je „Kosovo žrtva agresora Srbije“.

Ranije jutros, isto je potvrdio i Kadri Veselji, lider PDK i bivši predsedavajući kosovske skupštine.

Njih dvojica, kao i „drugi“ zajedno su na optužnici od 10 tačaka koja je Specijalizovanim većima predata na razmatranje još 24. aprila ove godine.

Oni se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U obaveštenju o optužnici koju je tužilaštvo objavilo i pre potvrđivanja optužnice, navodi se da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Tužilaštvo je Veseljija i Tačija optužilo i za opstrukciju suda čime su opravdali neuobičajenu praksu o obaveštavanju o podnošenju optužnice za ratne zločine pre njenog potvrđivanja.

Nakon Veseljija, ovo je druga danas, odnosno peta ukupno potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva. Prethodno je potvrđena optužnica Saljihu Mustafi za mučenje najmanje 6 i ubijanje jedne osobe u zatvoru OVK u Zlašu. Mustafa se izjasnio da nije kriv po sve četiri tačke optužnice.

Juče je uhapšen i još jedan bivši predsedavajući kosovske skupštine, Jakup Krasnići, optužnica je potvrđena i protiv njega, ali za sada nije poznato za šta se tereti.

Isto tako, informaciju o potvrđivanju optužnice protiv njega potvrdio je juče i šef parlamentarne grupe Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, ali detalji ni ove optužnice nisu poznati. On je jutros svojevoljno otputovao u Hag.

Na optužnice Tužilaštva u pritvoru u Hagu čekaju i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, predsednik i potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK. On se, međutim, ne terete za ratne zločine, već za krivična dela protiv pravde, a u vezi sa curenjem poverljivih informacija iz Tužilaštva.

Funkciju kosovskog predsednika, preuzeće predsedavajuća kosovske skupštine Vjosa Osmani.

Inače, specijalizovana veća su još 24. juna objavila saopštenje da su podnela na potvrđivanje optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, potvrđujući tada da su optužnice predate još 24. aprila, ali i optužujući ovu dvojicu za podrivanje rada suda.

Hašim Tači je bio tada u avionu za SAD, pred razgovore sa Vučićem, ali je tada put otkazao, da bi sedinom jula u Hagu bio saslušavan četiri dana za redom.

Povezani članci:

Potvrđena optužnica Kadriju Veseljiju

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.