Specijalni sud potvrdio: Krasnići uhapšen, potvrđena optužnica za ratne zločine

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Specijalizovana veća Kosova potvrdila su večeras ono o čemu su od ranih jutarnjih časova pisali mediji. Bivši predsednik kosovske skupštine, Jakup Krasnići, uhapšen je danas i doveden u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Iz suda je ujedno saopšteno da je protiv Krasnićija potvrđena optužnica za ratne zločine.

„Hapšenje je izvršilo Specijalizovano tužilaštvo, na osnovu potvrđene optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a naloge za hapšenje i dovođenje izdao je sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova“, saopšteno je večeras iz Specijalnog suda u Hagu.

Saopštili su da je hapšenje izvršeno uz operativnu i logističku podršku EULEX-a i operativnu podršku Kosovske policije.

Iz ovog suda je najavljeno da će uskoro biti objavljene i informacije o objavljivanju potvrđene optužnice, tj verzije u kojoj je po potrebi deo teksta redigovan.

U skladu sa pravilom 88 Pravilnika o postupku i dokazima optužnica se mora objaviti najkasnije do prvog pristupanja sudu optuženog.

Gaši: Uskoro će Tači i Veselji biti poslati u Hag

Sa hapšenjem Krasnićija i potvrdom optužnice stižu i nezvanični navodi advokata Toma Gašija da se, prema „pojedinim izveštajima“, očekuje da će se u Hagu za nekoliko dana pojaviti i kosovski predsednik Hašim Tači i lider PDK, Kadri Veselji.

„Imaćemo druga hašenja, oni se neće zaustaviti sa samo 5 hapšenja. Postoje vesti da se očekuje da će u narednim danima biti poslati i Tači i Veselji“, izjavio je Gaši u emisiji DPT, prenosi Gazeta Express.

Optužnica protiv Tačija, Veseljija i drugih, predata je još 24. aprila sudu na potvrđivanje, a rok za to istekao je 24. oktobra. Još uvek nema zvaničnih informacija o odluci suda, a rok za potvrđivanje može biti i naknadno produžen.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je ovog jutra da sprovodi operaciju u Prištini.

Prištinski mediji javili su odmah zatim da se operacija sprovodi u kući bivšeg predsednika kosovske skupštine Jakupa Krasnićija.

Ljudi bliski Krasnićiju kao i njegov advokat, i pre oglašavanja Specijalnog suda potvrdili su za prištinske medije da je Krasnići uhapšen i da je krenuo za Hag uz naznaku da je optužnica protiv njega već potvrđena.

Krasnići je bio jedna od ključnih figura nekadašnje OVK, u kojoj je bio i portparol. Sada je u socijaldemokratskoj inicijativi. On je prethodno dobio poziv Specijalnog suda, a ispitivanje je bilo zakazano za 24. jul, premda tada nije saopšteno u kom svojstvu će biti ispitan.

U međuvremenu se oglasio šef parlamentarne grupe pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, saopštivši da je Specijalni sud potvrdio optužnicu i protiv njega, te da sutra putuje za Hag. Sud u Hagu za sada nije potvrdio ove navode.

Novo hapšenje izazvalo je lavinu negativnih reakcija albanskih političara i kritike na račun postupanja Specijalizovanih veća.

Pročitajte još:

Seljimi: Protiv mene potvrđena optužnica, sutra putujem za Hag

STK sprovelo operaciju u PR; Mediji: Krasnići uhapšen i poslat u Hag; Potvrđena optužnica Seljimiju?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.