Tužilaštvo: Spremni za suđenje u leto 2021, biće izvedeno oko 150 svedoka i 1.500 dokaza; Odbrana: Spremni za suđenje tek u leto 2022.

FOTO: Printscreen/Specijalizovana veća

Vest je ažurirana

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu spremno je za suđenje protiv Tačija i ostalih u leto 2021. odbrana međutim, navodi da je za njih realan datum početka suđenja ipak leto 2022. Tužilaštvo je na današnjoj statusnoj konferenciji o ovom predmetu saopštilo da imaju 1842 stavki u koje spadaju dokazi izjave 150 svedoka i najavili su da će kasnije danas zatražiti zaštitne mere za određeni broj svedoka i žrtava. Preliminarna procena Tužilaštva je i da će izvesti oko 1500 dokaza.

Na današnjoj statusnoj konferenciji u slučaju protiv Tačija, Seljimija, Krasnićija i Veseljija Tužilaštvo je saopštilo da se određene istražne radne nastavljaju dodajući da su neke delove istrage mogli početi tek nakon hapšenja kada je veliki broj materijala zaplenjen i koji se sada istražuje.

Najavili su da će u narednim nedeljama odbrani biti dostavljena velika količina materijala dodajući da će neke postojeće redakcije i dalje ostati tajne što će se odnositi i na dostavljanje ranije redigovane optužnice odbrani.

Izneli su ocenu da odbrana ima dovoljno informacija da otpočne sopstvenu istragu i leto 2021. označili kao realan rok za početak suđenja.

Tužilaštvo je najavilo i obelodanjivanje preko 1000 potencijalno oslobađajućih materijala.

Tačijeva odbrana: Suđenje realno tek 2022.

Dejvid Huper, branilac Hašima Tačija, rekao je da odbrana nije imala dovoljno vremena da se upozna sa predmetom, posebno u poređenju sa Tužilaštvom koji materijalom raspolaže već 10-20 godina, a istragu sprovodi poslednjih 5 godina i istakao je da je dodatna otežavajuća okolnost za istragu odbrane i pandemija.

„Najmanje 18 meseci nam je potrebno da se spremimo za suđenje“, rekao je on, dodajući da je za odbranu realno da suđenje počne tek na leto 2022.

„Kada imate optužnicu koja je toliko redigovana da se sve crni, teško je videti kako one mogu biti efikasne,“ rekao je on.

Veseljijev branilac: OVK slabo organizovana formacija, vojnici danju radili u polju, noću volontirali u OVK

Ben Emerson, branilac Kadrija Veseljija, rekao je da je razočaravajuće i šokantno to što Tužilaštvo tvrdi da sa suđenjem može da se počne nakon prvog ili drugog seta obelodanjenih materijala, dodajući i da je razočaran argumentom Tužioca da odbrana verovatno već zna za šta se njihovi klijenti terete.

„S obzirom na obim i prirodu istraga koje odbrana mora da pripremi to će biti dugotrajan proces i s obzirom da se optužnica sastoji iz različitih optužbi na celoj teritoriji Kosova, u šta su uključeni i različiti pripadnici OVK što ćemo mi morati da istražujemo pojedinačno“, rekao je Emerson.

I on je istakao da će odbrani od trenutka obelodanjivanja trebati najmanje 18 meseci za istragu pozivajući se na iskustvo sa ranijim optužbama protiv pripadnika OVK u Haškom tribunalu.

Emerson je takođe podcrtao da je Tužilaštvo imalo 5 godina da se upozna sa materijalima, što nije slučaj sa odbranom koja je zatražila od sudije da obezbedi da u tom smislu dve strane imaju jednaki start.

„Tužilaštvo treba da završi obelodanjivanje do kraja maja, a nama je od tog trenutka potrebno još 18 meseci za istrage“, rekao je Emerson.

Emerson je zatražio i da u ime Kadrija Veseljija, kaže da je za optužnicu jako bitan kontekst.

„OVK je bila spontano i minimalno organizovana organizacija. To je bio jedan narodni ustanak protiv srpske strane koja je sprovodila zločine protiv čovečnosti koji su bili toliko veliki da bi se mogli nazvati genocidom“, dodajući da je u Haškom tribunalu osuđeno šest visokih predstavnika vlasti i Vojske Jugoslavije zbog njihove uloge u etničkom čišćenju.

„Sada da se tvrdi da postoji slično kriminalno udruživanje sa strane OVK je zamena teza“.

Rekao je i da je svrha OVK bila „samoodbrana“ i da su se oni suočavali sa organizovanim vojnim snagama dodajući da su bili organizovani po selima i da je moguće da su se tada desili pojedinačni slučajevi krivičnih dela ali da oni nisu bili masovnih razmera poput onih koje je vršila SFRJ.

„Jedini udruženi poduhvat OVK je da brane civilno stanovništvo od vojske SFRJ,“ rekao je Emerson, a njihova ratna dejstva opisao je kao „pojedine skromne pobede“ protiv Vojske Jugoslavije.

OVK vojnike opisao je kao „obične ljude“ koji su preko dana „radili u polju a uveče volontirali u odbrani“.

Slaba je bila i komunikacija unutar OVK, tvrdi Emerson.

„Komandni lanac i komunikacija unutar OVK je bila tako slabo organizovana i fragmentovana da je smešno tvrditi ovo što Tužilaštvo tvrdi –  da je komandni lanac OVK dokazan u istragama Haškog tribunala“.

Početak suđenja za 2022. tražili i branioci Krasnićija i Seljimija

Dejvid Jang, branilac Redžepa Seljimija takođe je izneo da je razočaran tvrdnjom Tužilaštva da odbrana već zna za šta se terete njihovi klijenti i to ocenio kao „apsurdne optužbe koje nisu dobro promišljene“ i ocenio da one izruguju pravo Seljimija na pravedno suđenje.

I on se usprotivio roku za početak suđenja koji je predložilo Tužilaštvo.

Braniteljka Jakupa Krasnićija, Vankatesvari Alagendra se takođe saglasila sa kolegama.

„Najranije kada možemo da počnemo istragu je tek onda kada odmakne obelodanjivanje. Treba da dobijemo dosta obelodanjenog materijala da bismo počeli. Ovaj pojam dovoljno treba tumačiti u trenutnim okolnostima pandemije“, rekla je ona.

11:49 – Prenos statusne konferencije „Tužilac protiv Tačija i ostalih“

U Specijalizovanim većima u Hagu počela je prva statusna konferencija u slučaju „Tužilac protiv Tačija i ostalih“.

Današnje zasedanje možete pratiti na sledećem linku.

Sednicom predsedava sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju, a putem video linka prisustvuju i branioci i optuženi – Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.

Statusna konferencija namenjena je razmatranju argumenata branilaca optuženog tokom prvih pojavljivanja, pružanju informacija o istrazi tužilaštva, dokazima koje tužilaštvo poseduje, njihovom obelodanjivanju, broju svedoka na koje će se tužilaštvo oslanjati u postupku ili dodavanju dodatnih na spisak, najavljeno je u nalogu sudije.

Na statusnoj konferenciji biće reči i o istrazi odbrane u slučaju da je ona vodi, te o tome koliko će ona trajati.

Branioci

Uoči statusne konferencije Specijalizovana veća objavila su i odluku o imenovanju pomoćnih branilaca većine optuženih.

Uz glavnog branioca Hašima Tačija, Dejvida Hupera (David Hooper), za pomoćnike branioca imenovani su i Dastid Palaska (Pallaska) i Semjuel Blum Kuper (Samuel BlomCooper).

Takođe je odobren zahtev glavnog branioca Redžepa Seljimija, Dejvida Janga (David Young) za imenovanje Džofrija Robertsa (Geoffrey Roberts) za njegovog pomoćnika.

Ejdan Elis (Aidan Ellis) pomagaće Vankatesvari Alagendri (Venkateswari Alagendra) u odbrani Jakupa Krasnićija.

Odbrana Kadrija Veseljija takođe je u sastavu branioca Bena Emersona (Ben Emmerson) i pomoćnika branioca Endrjua Kajlija (Andrew Cayley).

Više o tome ko zastupa bivše lidere OVK pročitajte u posebnom članku:

RSE: Ko brani bivše pripadnike „OVK“?

Odbrana takođe može da da informacije o alibiju ili drugom osnovu koji isključuje krivičnu odgovornost ukoliko ih bude bilo, saopšteno je.

Govoriće se i o pratećem materijalu uz optužnicu – broju izjava svedoka, izjavama dobijenih od optuženog, transkriptu, izveštajima, audio i video materijalu, fotografijama.

Najavi statusne konferencije četvorice bivših visokih predstavnika „OVK“ prethodilo je njihovo prvo pojavljivanje pred sudom.

Hašim Tači i Jakup Krasnići pojavili su se pred sudijom za prethodni postupak u ponedeljak. Dan kasnije isto je učinio i Kadri Veselji, a u sredu se pojavio i Redžep Seljimi.

Sva četvorica su se izjasnila da nisu krivi ni po jednoj od tačaka zajedničke optužnice koje im se stavljaju na teret.

Podrška Seljimiju od kolega poslanika i telefonski poziv iz Haga

U znak podrške kolegi i šefu parlamentarne grupe Samoopredeljenje, Redžepu Seljimiju, članovi skupštinskog odbora za bezbednost su odložili  jedan od sastanaka ovog odbora Skupštine Kosova.

Predlog je dala Ganimete Musljiu, poslanica PDK, a podržali su ostali članovi odbora, javila je prošle nedelje agencija KosovaPress.

„Oslobodioci ne pripadaju partiji već domovini. Danas više nego ikada pre, moramo da spustimo partijske mačeve. Predlažem da se ovaj sastanak odloži za jedan dan u čast Redžepa Seljimija koji nije danas ovde“, rekla je tada Musljiu.

Predlog je podržala predsedavajuća odbora Fatmire Kolčaku iz LVV.

„Suočavaju se sa nepravednim suđenjem u Hagu. Rat je bio pravedan i to će se tamo i dokazati,“ rekla je ona.

Uz ovaj vid podrške Seljimiju, LVV je objavio dan kasnije i da je Seljimi nazvao kolege iz poslaničke grupe telefonom iz Haga.

Zvaničnik ove partije, Adnan Rustemi (Rrustemi) objavio je na svom Fejsbuk profile da je Seljimi telefonirao poslaničkoj grupi LVV raspitujući se o agenda sednice.

“Upravo smo dobili specijalni poziv od specijalne osobe koji nas čini ponosnima  zbog svog istaknutog stava pred nepravednim sudom u Hagu, jer se ponosimo oslobodilačkim ratom. Desetka (prim.red. Seljimijev ratni nadimak) nas je pozvao telefonom i pitao o današnjoj sednici, a pozdravio je i sve poslanike I osoblje”, napisao je Rustemi.

Četverac je uhapšen u prištini 4. odnosno 5. novembra prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je potvrđena optužnica u 10 tačaka. Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Njima, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret se stavlja da su ove zločine izvršili nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji i najmanje 98 ubistava. Ove zločine optuženi su vršili nad civilima – Albancima, Srbima i Romima, koji nisu učestvovali u neprijateljstvima najranije od marta 1998. do septembra 1999, stoji u optužnici.

Više o tome u:

Statusna konferencija „Tužilac protiv Tačija i ostalih“ 18. novembra

Tači se izjasnio da nije kriv; Branilac: Gde su optužbe za krađu organa?

Krasnići se izjasnio da nije kriv

Veselji se izjasnio da nije kriv

Seljimi se pred sudom u Hagu izjasnio da nije kriv

Objavljena optužnica protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija

Potvrđena optužnica Kadriju Veseliju

Potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija

Specijalni sud potvrdio: Krasnići uhapšen, potvrđena optužnica za ratne zločine

STK sprovelo operaciju u PR; Mediji: Krasnići uhapšen i poslat u Hag; Potvrđena optužnica Seljimiju?

Tači četvrti dan za redom ispitivan, danas 8 sati

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Haradinaj: Poslanik Samoopredeljenja „pevao“ pred tužilaštvom u Hagu

Poslanik Samoopredeljenja putuje za Hag kao osumnjičeni

Seljimi: Nisam dao iskaz pred specijalnim tužilaštvom, autor te laži Hašim Tači

Ispitivanje Veseljija završeno nakon 3 sata

Kadri Veselji u Hagu 4. decembra

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.