Tači se izjasnio da nije kriv; Branilac: Gde su optužbe za krađu organa?

Vest je ažurirana

Hašim Tači izjasnio se danas u Hagu da nije kriv ni po jednoj od 10 tačaka za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine koje mu Specijalizovano tužilaštvo stavlja na teret. Njegova odbrana zapitala se zašto u optužnici nema navoda o Žutoj kući, a u prilog kvalitetu Tačijevog karaktera citirala i budućeg predsednika SAD – Džoa Bajdena koji ga je svojevremeno, dok je bio potpredsednik SAD opisao kao „kosovskog Džordža Vašingtona“.

Svrha pristupanja sudu nije pretres niti iznošenje dokaza ili razmatranje o nevinosti ili krivici, svrha  prvog pristupanja je da se sudija za prethodni postupak uveri da se optuženom pročitaju tačke optužnice, da je on razume i da se prava optuženog poštuju, naglasio je sudija Giju.

Tači, koji se tereti za 6 tačaka zločina protiv čovečnosti i 4 tačke ratnih zločina potvrdio je da razume optužbe i da se ne slaže ni sa jednom od njih.

„Poštovani sude, optužnica je bez ikakvog osnova i ja izjavljujem da nisam kriv“, rekao je Tači.

Tačijev branilac, Dejvid Huper, izrazio je protest zbog toga što je kako je rekao, odbrana kasno saznala za početak postupka te ceo tim nije imao vremena da se okupi. Za početak postupka saznali su, kako je rekao, u sredu uveče.

Branilac: Gde su optužbe za krađu organa?

Huper je kritikovao i to što kako je naveo, optužnica koja je predočena, nije dovoljno informativna u obliku u kom je predata odbrani.

Rekao je da je odbrana bila upoznata da optužnica postoji u junu, kada je tužilaštvo to i objavilo ali da je ovo prva prilika koju je odbrana imala da se izjasni o optužnici.

„Tači se izjasnio da nije kriv, a želim i da bude jasno da on odbija ceo izgled ovakve optužnice“, rekao je njegov branilac.

Prigovorio je i to što u optužnici nema navoda o Žutoj kući.

„Gledajući optužnicu pitamo gde se nalaze optužbe o krađi organa što je bio raison d’être za osnivanje ovog suda“, zapitao je, dodajući da su te optužnice bile na pola stranice knjige Karle del Ponte, a potom i izveštaja Dika Martija koji su bili osnov za osnivanje suda.

Te optužbe nazvao je glupim i bespredmetnim, ali i istakao da su one takve kave jesu, iskorišćene za osnivanje ovog suda.

Tačija je opisao kao „babicu pri rođenju suda“ slikovito dočaravajući njegovu kooperativnost.

U prilog Tačijevom puštanju na slobodu citat Džoa Bajdena

Huper je rekao i da je bio iznenađen hapšenjem Tačija kao i „načinom na koje je ono izvedeno“ i rekao da je odbrana trebalo da bude upoznata sa tim zbog čega je zatraženo da Tači bude u pritvoru.

Najavio je da će, čim odbrana dobije te podatke, podneti i zahtev za privremeno puštanje na slobodu.

„Da li ovaj čovek zaslužuje da se nalazi ovde pritvoren ili ne“, upitao je Huper sudiju i zatražio da, nakon što mu je Tužilaštvo „šaputalo na uvo“ već šest meseci da i on kaže nešto o tome ko je Tači.

„Čovek od integriteta, častan čovek koji je radio na ostvarenju mira i koji ne zaslužuje ovakve optužbe“, poručio je njegov branilac i u prilog tome citirao delove iz knjige američkog senatora Boba Dola.

„Kosovo je prošlo jedan neverovatan put i jedan čovek je bio od ključnog značaja za razvoj ovog bastiona demokratije na Balkanu. Taj čovek je Hašim Tači“, pročitao je deo citata u kom se dalje navodi da je Tači na pregovore o Kosovu došao kao nepoznata osoba, a ostao upamćen kao racionalan čovek koji je ubedio svoje saborce da je potreban kompromis.

Uz Boba Dola, Huper je citirao i budućeg predsednika SAD, Džozefa Bajdena, koji je Tačija nazvao „kosovskim Džordžom Vašingtonom“.

Huper je negodovao i zbog toga što je Tači u lisicama što je opisao kao sramno.

Tužilaštvo: Dola i Bajdena pozvaćemo u sudnicu da pitamo da li su znali za ove optužbe

Tužilaštvo je najavilo da će podneti detaljno obrazloženje o potrebi da Tači ostane u pritvoru a u kom će biti i informacija o povezanosti sa mrežama koje mu mogu olakšati da pobegne, kao i pristup dovoljnim sredstvima.

Tužilac je posebno istakao sledeće:

„Onog dana kada je obavešten o tome da će biti uhapšen on je pomilovao dvojicu ljudi koji su 2012. godine optuženi za ubistvo“.

U vezi sa citatima Boba Dola i Džoa Bajdena, Tužilaštvo je najavilo da će ih pozvati da u sudnici posvedoče da li su bili upoznati sa optužbama koje se Tačiju stavljaju na teret u trenutku kada su te ocene o njegovom karakteru iznosili.

Odbrana je navela da je citate Dola i Bajdena uzeli samo kao primer.

15:14 – Uživo: Tači pristupa sudu

Bivši kosovski predsednik, Hašim Tači, pristupa prvi put Specijalizovanim većima za ratne zločine u Hagu. Tači, koji se zajedno sa bivšim kosovskim predsednicima skupštine, Kadrijem Veseljijem i Jakupom Krasnićijem i šefom poslaničke grupe Samoopredeljenja, Redžepom Seljimijem, nalazi na zajedničkoj otužnici za udruženi zločinački poduhvat, drugi je od optuženih koji danas pristupa sudu.

Uživo prenos prvog pristupanja sudu Hašima Tačija možete pratiti ovde.

Ranije u toku dana, pred sudiju za prethodni postupak izašao je i Jakup Krasnići koji se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 10 tačaka optužnice za ratne zločine, dok će Veselji i Seljimi pred sudiju sutra i prekosutra.

Tači će danas biti upitan o hapšenju kao i tome da li su njegova prava pri hapšenju i pritvaranju ispoštovana, a biće zatraženo i da se izjasni o krivici za šta će, ukoliko to ne učini danas, imati rok od mesec dana.

Sudija za prethodni postupak u ovom, kao i drugim slučajevima koji su do sada bili pred sudom je Nikolas Giju (Nicolas Guillou).

Optužnica protiv Tačija, Krasnićija, Veseljija i Seljimija podneta je sudiji na razmatranje 24. aprila, a potvrđena 26. oktobra. Potvrđena je međutim, revidirana optužnica koju je tužilaštvo predalo iznova sudu 24. jula, nekoliko dana nakon što je Tači četiri dana za redom ispitivan u Hagu.

Deo potvrđene optužnice protiv Tačija, Seljimija, Krasnićija i Veseljija, a koji je dostupan javnosti, redigovan je radi očuvanja tajnosti i ta optužnica potvrđena je 30. oktobra.

Prema navodima iz optužnice, četverac je označen kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Tačiju i ostalima se, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret stavlja da su ove zločine izvršili nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji i najmanje 98 ubistava. Ove zločine optuženi su vršili nad civilima i licima koji nisu učestvovala u neprijateljstvima najranije od marta 1998. do septembra 1999, stoji u optužnici.

Istog dana kada je i potvrđena optužnica, 26. oktobra, izdati su i nalozi za hapšenje sve četvorice okrivljenih. Oni su međutim uhapšeni tek 4. odnosno 5. novembra. Krasnići je uhapšen u svojoj kući 4. novembra nakon 10-časovnog pretresa i istog dana je prebačen u Hag, dok su se Tači, Veselji i Seljimi predali EULEX-u sutradan. Pretres njihovih kuća obavljen je 6. novembra.

Tači je podneo ostavku na mesto predsednika Kosova neposredno pre nego što se 5. novembra predao EULEX-u, a nedelju dana nakon što mu je potvrđena optužnica i izdat nalog za hapšenje.

Tačijev advokat je Dejvid Huper (David Hooper).

Povezani članci:

Objavljena optužnica protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija

Potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija

Tači četvrti dan za redom ispitivan, danas 8 sati

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.