Seljimi se pred sudom u Hagu izjasnio da nije kriv

Seljimi Hag
FOTO: Specijalizovana veća/printscreen

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja, Redžep Seljimi, kojeg Specijalizovano tužilaštvo u Hagu tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti danas je prvi put pristupio sudu. Izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od 10 tačaka iz optužnice.

Seljimi je potvrdio da je primio optužnicu kao i da je razumeo tačke optužnice kao i prava koja kao optuženi ima, a koja su mu pročitana i u sudnici.

U svom obraćanju poručio je da zna da ovo nije mesto da se osporava legitimnost Suda, ali je i podsetio da je kao član parlamenta bio protiv osnivanja suda u Hagu – ne zbog njegove pravičnosti, već zbog toga što se, kako kaže, zalagao da pravdu sprovode kosovske inistitucije na Kosovu.

Ali kaže i da se sad više od pet godina kasnije, nalazi u Hagu, ne kao član parlamenta koji se protivio sudu, već kao bivši pripadnik i jedan od osnivača „OVK“.

Sudiji i tužiocu je poručio da je njegov cilj, kao i ostalih optuženih bivših pripadnika „OVK“, da se utvrdi istina i pravda.

Kaže da je video optužnicu i da je reč o strogoj, nepravednoj i netačnoj optužnici, kako prema njemu, tako i prema „borbi naroda sa Kosova“.

„No u ovom postupku će se videti da smo mi bili narod koji se borio za slobodu. Naša borba je bila čista i pravična i ja ću nastaviti da se borim“, dodao je Seljimi.

Dodao je i da OVK nema veze sa nikakvim krivičnim organizovanim poduhvatom.

„Ja sam se borio protiv Srbije koja je samo nanela zlo mojoj zemlji – ubistva, genodcid…“, poručuje Seljimi.

I zato kaže da je on „samo vršio svoju dužnost, borio se za oslobođenje, a da je ta borba završena zajedno sa NATO-om“.

Kaže da mu je čast da se nalazi ovde kao predstavnik „OVK“, ali i da je neophodno utvrditi istinu, te da će to biti njegov osnovni cilj u postupku.

Advokat Seljimija najavio je da će uložit zahtev da on ne bude zadržan u pritvoru. Kazao je da njegov klijent nije vršio uticaj na svedoke ili na dokaze i podsetio da se on svojevoljno predao sudu.

Kako je naveo sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju, današnje zasedanje nije predstavljalo pretres i nije se raspravljalo o dokazima i nevinosti ili krivici optuženog, već je svrha ovog pristupanja sudu bila da se sudija uveri da su optuženom pročitane tačke optužnice, da se uveri da je on te tačke razumeo, da se uveri da su ispoštovana prava optuženog posebno pravo na branioca i pita optuženog da se izjasni o krivici.

U ponedeljak su pred sudiju za prethodni postupak izašli Hašim Tači i Jakup Krasnići a dan kasnije i Kadri Veselji. Svi su se izjasnili da nisu krivi:

Tači se izjasnio da nije kriv; Branilac: Gde su optužbe za krađu organa?

Krasnići se izjasnio da nije kriv

Veselji se izjasnio da nije kriv

Sudija je naložio Tužilaštvu da izmene oznaku poverljivosti i odbrani da što pre dostavi kompletnu optužnicu.

Seljimi, koji se zajedno sa bivšim kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, bivšim predsednicima skupštine, Jakupom Krasnićijem i Kadrijem Veseljijem, nalazi na zajedničkoj optužnici za udruženi zločinački poduhvat, poslednji je od četvorice optuženih koji pristupa sudu.

Optužnica protiv Veseljija, Krasnićija, Tačija i Seljimija podneta je sudiji na razmatranje 24. aprila, a potvrđena 26. oktobra. Potvrđena je međutim, revidirana optužnica koju je tužilaštvo predalo iznova sudu 24. jula, nekoliko dana nakon što je Tači četiri dana za redom ispitivan u Hagu.

Deo potvrđene optužnice koji je dostupan javnosti, redigovan je radi očuvanja tajnosti i ta optužnica potvrđena je 30. oktobra.

Prema navodima iz optužnice, četverac je označen kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Seljimiju i ostalima se, kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret stavlja da su ove zločine izvršili nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji i najmanje 98 ubistava. Ove zločine optuženi su vršili nad civilima – Albancima, Srbima i Romima, koji nisu učestvovali u neprijateljstvima najranije od marta 1998. do septembra 1999, stoji u optužnici.

Istog dana kada je i potvrđena optužnica, 26. oktobra, izdati su i nalozi za hapšenje sve četvorice okrivljenih. Oni su međutim uhapšeni tek 4. odnosno 5. novembra. Krasnići je uhapšen u svojoj kući 4. novembra nakon 10-časovnog pretresa i istog dana je prebačen u Hag, dok su se Tači, Veselji i Seljimi predali EULEX-u sutradan. Pretres njihovih kuća obavljen je 6. novembra.

Optužnicu protiv Veseljija, Krasnićija, Tačija i Seljimija u ime Specijalizovanog tužilaštva zastupa Alan Tiger (Alan Tieger).

Povezani članci:

Objavljena optužnica protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Haradinaj: Poslanik Samoopredeljenja „pevao“ pred tužilaštvom u Hagu

Poslanik Samoopredeljenja putuje za Hag kao osumnjičeni

Seljimi: Nisam dao iskaz pred specijalnim tužilaštvom, autor te laži Hašim Tači

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.