Potvrđena optužnica Kadriju Veseliju

Kadri Veselji
Foto: KoSSev

Optužnica Specijalnog tužilaštva protiv bivšeg potpredsednika kosovske skupštine i lidera PDK, Kadrija Veseljija, potvrđena je, saopštio je on na konferenciji za štampu, prenosi Koha.

O ovome je obavešten u sredu, rekao je Veselji dodajući da će dobrovoljno otputovati u Hag.

Nije naznačio i kada će se to desiti.

Sud bio neizbežan 

Veselji je rekao da je sud bio neizbežan, te da ga ne vidi kao uperen protiv Kosova.

„Otkako je Dik Marti objavio svoj neosnovani izveštaj, bilo neizbežno da će ovaj dan doći. Bilo je neizbežno da će se njegove nepravedne optužbe ispitati na sudu kako bi se jednom zauvek to okončalo. Zbog toga sam podržao osnivanje ovog suda i zato sam sada spreman da igram svoju ulogu u ovom procesu,“ rekao je on, prenosi Koha.

„Prošlo je više od dvadeset godina od završetka oslobodilačkog rata. Kosovo je sada nezavisna država i na sigurnom je putu da postane članica Ujedinjenih nacija. Dok težimo da budemo tretirani kao ravnopravni partneri sa drugim državama, naši politički lideri moraju da podnesu ovaj izazov i da se ponašaju kao državnici međunarodnog kalibra. Kada se određeni lideri pozovu na saradnju sa međunarodnim sudom, to moramo učiniti bez oklevanja. Čak i ako postoje optužbe protiv nas, na njih se mora odgovoriti tačno sa istinitim činjenicama“, rekao je, piše dalje Koha.

Specijalizovana veća, naprotiv, vidi kao poslednji korak ka završetku stvaranja Kosova. Rekao je i to da je rat OVK bio pravedan i na nejednakim osnovama i da, ukoliko je bilo grešaka pojedinaca u tom ratu, oni moraju odgovarati.

„Bez formalnih struktura za zaštitu civilnog stanovništva od pažljivo planiranog genocidnog vojnog masakra od strane srpskih snaga. Danas, u čast i sećanja na više od 10.000 nevinih žrtava Miloševićevog režima, moramo ustati i ispričati svoju priču. Ustaću da ispričam svoju priču. Moramo ustati da bismo ispričali njihovu priču. Moramo razjasniti sve činjenice, kako bi istorija znala istinu“, naveo je.

Veselji je u svojstvu osumnjičenog u Hagu ispitan decembra prošle godine.

Kako je saopštila kancelarija Specijalizovanog tužiova u aprilu ove godine, Veselji „i drugi“ čine deo optužnice na kojoj je i kosovski predsednik, Hašim Tači.

Oni se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U obaveštenju o optužnici koju je tužilaštvo objavilo i pre potvrđivanja optužnice, navodi se da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Tužilaštvo je Veseljija i Tačija optužilo i za opstrukciju suda čime su opravdali neuobičajenu praksu o obaveštavanju o podnošenju optužnice za ratne zločine pre njenog potvrđivanja.

Ovo je četvrta potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva, prethodno je potvrđena optužnica Saljihu Mustafi za mučenje najmanje 6 i ubijanje jedne osobe u zatvoru OVK u Zlašu. Mustafa se izjasnio da nije kriv po sve četiri tačke optužnice.

Juče je uhapšen i još jedan bivši predsedavajući kosovske skupštine, Jakup Krasnići, optužnica je potvrđena i protiv njega, ali za sada nije poznato za šte se tereti.

Isto tako, informaciju o potvrđivanju optužnice protiv njega potvrdio je juče i šef parlamentarne grupe Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, ali detalji ni ove optužnice nisu poznati. On je jutros svojevoljno otputovao u Hag.

Na optužnice Tužilaštva u pritvoru u Hagu čekaju i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, predsednik i potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK. On se, međutim, ne terete za ratne zločine, već za krivična dela protiv pravde, a u vezi sa curenjem poverljivih informacija iz Tužilaštva.

Inače, specijalizovana veća su još 24. juna objavila saopštenje da su podnela na potvrđivanje optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, potvrđujući tada da su optužnice predate još 24. aprila, ali i optužujući ovu dvojicu za podrivanje rada suda.

Povezani članci:

Potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija

Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.