Specijalnom sudu podnete optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ubistvo skoro 100 ljudi

Hašim Tači i Kadri Veselji
Foto: Bota Sot

Prve optužnice Specijalnog suda Kosova podnete su protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika PDK i jednog od najuticajnijih političara Kosova – Kadrija Veseljija. Sada preostaju četiri meseca od zakonskog roka od šest meseci koji teče još od 24. aprila da sudija za prethodni postupak optužnicu i potvrdi, ili odluči da to ne učini. Vest je upravo saopštilo Specijalno tužilaštvo saopštenjem za štampu, u kojem, štaviše, dva zvaničnika optužuju da su sve vreme ometali i podrivali rad ovog suda, sprovodeći čak i tajnu kampanju za ukidanje zakona o Specijalizovanim većima. 

Kako je i najavljeno, to se i dogodilo. Već nekoliko meseci za jul se najavljuje obelodanjivanje prve dve optužnice suda za ratne zločine koji su se na Kosovu dogodili od januara 1998 – do decembra 2000 – jedne podnete u februaru, druge u aprilu. Međutim, ono što se u javnosti nije znalo do danas je to ko su prvi optuženi.

Tači, Veselji ali i druga lica, čija imena danas nisu saopštena, prema optužnici, terete se za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da oni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Ova vest stiže pred sam polazak Hašima Tačija za Vašington gde se u Beloj kući 27. juna očekuje sastanak, sa jedne strane njegov i Adulaha Hotija, sa Aleksandrom Vučićem, te eventualno još nekim u beogradskoj delegaciji. Sastanak je prethodno najavio Trampov izaslanik za razgovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Ovaj sud je do sada ispitao više stotina bivših pripadnika OVK, a juli je poslednji šestomesečni rok kada prva optužnica mora biti potvrđena ili ne. Sadržaj optužnice je poverljiv i objavljuje se samo ako se potvrde sumnje sudije iz prethodnog postupka. To je ono što se do sada znalo.

Kao i to da je lider PDK, a nekada jedna od najključnijih figura OVK, Kadri Veselji, već ispitan od strane tužioca ovog suda – 4. decembra prošle godine, a što je i sam Veselji potvrdio na konferenciji za štampu.

U kosovskoj javnosti se i pre toga više meseci spekulisalo da je Veselji već ranije bio ispitan u Ljubljani, a te navode iznosili su bivši poslanici u kosovskoj skupštini, Miljaim Zeka i Rada Trajković.

Takođe, više spekulacija u javnosti bilo je da je ispitan i sam Tači, ali je on to više puta demantovao.

Početkom juna, neki od kosovskih medija objavili su, pozivajući se na Fejsbuk status bivšeg savetnika Kadrija Veseljija, Bljerima Ljatifija (Blerim Latifi), da će glavni tužilac Specijalnog suda, Džek Smit podneti ostavku kako bi se pridružio predsedničkoj kampanji u SAD, te da će zbog izbora novog tužioca, podizanje optužnica biti odloženo do sledeće godine. To je međutim, istog dana, 8. juna, za naš portal demantovao portparol ovog suda Kristofer Benet.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu, od novembra 2018., ispitalo je više stotina osoba. Prema navodima kosovskih medija, samo 250 bivših pripadnika „OVK“ je ispitano ili je pozvano na ispitivanje do kraja prošle godine, među njima i više desetina visoko pozicioniranih pripadnika nekadašnje OVK, koji su sada na visokim političkim, odnosno institucionalnim funkcijama.

Specijalni sud za ratne zločine pripadnika bivše oslobodilačke vojske Kosova, formiran je za procesuiranje predmeta zločina počinjenih za vreme i posle oružanih sukoba na Kosovu u periodu od 1998. do 2000. godine.

Sud je deo pravosudnog kosovskog sistema, ali će se suđenja odvijati u Hagu, u Holandiji i baviće se zločinima koje su počinili pripadnici OVK nad civilima, kosovskim Srbima, ali i pripadnicima ostalih zajednica, kao i nad Albancima, koji su navodno bili saradnici režima Republike Srbije.

Proces osnivanja Specijalnog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija „u potpunosti poklapaju.“ Ovaj tim je takođe došao do „neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK“.

Kosovske vlasti su proteklih godina, posebno 2015, dobijale snažne međunarodne poruke da budu kooperativne u procesu formiranja Specijalnog suda, da bi kosovska skupština početkom avgusta 2015, i usvojila amandmane i zakone za formiranje ovog suda. Potom su Vlade Holandije i Kosova zaključile sporazum o sedištu suda u Hagu, koji je stupio na snagu 4. februara 2016. 

Ovaj sud je još od svog osnivanja 2015, na meti kritika i pokušaja opstrukcije nekadašnje OVK, odnosno dela kosovskih zvaničnika i institucija. U aprilu se u kosovskoj javnosti desio pravi potres nakon što je izjava sada već bivšeg Kurtijevog savetnika Škeljzena Gašija (Shkelzne Gashi) da su pojedini pripadnici OVK činili zločine naišla na lavinu osuda, zbog čega ga je prethodni kosovski premijer Aljbin Kurti i otpustio kao svog savetnika.

Prema Ustavnom amandmanu Kosova iz 2015. na osnovu kog su formirana Specijalizovana veća, kako je nedavno preneo RSE, petogodišnji mandat ovog suda ističe sledeće godine.

U nastavku objavljujemo izvorno saopštenje Specijalizovanih veća:

„Dana 24. aprila 2020. Specijalizovano tužilaštvo je Specijalizovanom većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim TAČI, Kadri VESELJI i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje. U optužnici se navodi da Hašim TAČI, Kadri VESELJI i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi.

Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašim TAČIJA i Kadri VESELJIJA da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća. G. TAČI i g. VESELJI su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.  Takvim postupcima g. TAČI i g. VESELJI su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.