Do 10 godina zatvora za objavljivanje „tajnih“ dokumenata o finansiranju osumnjičenih i optuženih u Hagu

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovo klasifikuje kao tajna mnoga dokumenta u vezi sa optuženima pred Specijalnim sudom, i čuva ih u osnovanom odseku, da bi njih (optužene) finansijski pomogla. Onima koji objave bilo koji od ovih dokumenata preti do deset godina zatvora.

Država optužene pred Specijalnim sudom podržava ne samo moralno već i kampanjama poput „Sloboda ima ime“. Sve troškove koji se dovode u vezu sa procesom kojem treba da se podvrgnu oni u Hagu, snosiće država koju su mnogi od njih vodili za najduži period nakon oslobođenja.

Prema navodima Odeljenja za koordinaciju procesa pravne zaštite i finansijske podrške potencijalno optuženim licima pred Specijalizovanim sudom, do sada je utrošeno 60.813 evra za one koji bi mogli biti optuženi. Nijedan deo ovih sredstava nije dodeljen onima koji su trenutno u pritvoru Specijalnog suda u Hagu.

Ovo odeljenje saopštilo je za Express da ne može da omogući pristup dodatnoj dokumentaciji, jer je to zabranio bivši premijer, Ramuš Haradinaj, odlukom od 31. januara prošle godine.

„Povodom vašeg zahteva, na osnovu zakona br. 05/l-054 o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci optuženima, osumnjičenima ili uključenima u bilo kom svojstvu u sudske postupke pred Specijalizovanim većima, ponovo ističemo da ne možemo da odobrimo pristup dodatnoj dokumentaciji, jer su ta dokumenta klasifikovana na osnovu odluke br. 2192/2019 od 31. januara 2019. godine, od strane premijera, u vezi sa Zakonom br. 03/L178 o klasifikaciji informacija i bezbednosnoj verifikaciji“, navodi se u odgovoru ovog odeljenja.

Odluka kojom su ova dokumenta klasifikovana kao tajna, ne može se pronaći na veb stranici kancelarije premijera, gde su ostala dokumenta sa odlukama premijera i vlade. Ovu odluku je Gazeta Express obezbedila tek nakon što je zatražila kancelariji premijera pristup dokumentaciji.

„Informacije u vezi sa Specijalizovanim većima i kancelarijom specijalizovanog tužioca su -‘tajna’ i zaštićene su od pristupa neovlašćenim licima“, navodi se u odluci koju je potpisao Ramuš Haradinaj.

Prema odluci, pristup je dozvoljen samo dokumentima koja se odnose na finansijska sredstva za pravnu zaštitu i finansijsku podršku potencijalno optuženim.

„Izuzetak od tačke 1. ove odluke su informacije koje se odnose na utrošena finansijska sredstva u vezi sa pravnom zaštitom i finansijskom podrškom u vezi sa Specijalizovanim većima i kancelarijom Specijalnog tužioca“, navodi se u 2. tački odluke.

Prema obrazloženju bivšeg premijera, u odluci se procenjuje da objavljivane dodatnih dokumenata šteti bezbednosnim interesima Kosova.

Do deset godina zatvora

Prema Zakonu o klasifikaciji informacija i bezbednosnoj verifikaciji, oni koji objavljuju dokumenta o optužnicama Specijalizovanih veća koje je Haradinaj klasifikovao kao „tajna“, biće osuđen na tri do deset godina zatvora.

„Lice koje neovlašćeno objavi podatke klasifikovane prema ovom zakonu kao ‘tajna’ i bilo koji ovlašćeni imalac takvih poverljivih podataka ne štiti poverljive podatke kako je predviđeno ovim zakonom, čini krivično delo i kažnjava se zatvorom od 3 do 10 godina“, navodi se u tački 2. člana 50. ovog zakona.

Specijalno tužilaštvo: Ovim odeljenjem rukovodili Hašim Tači i Kadri Veselji

Specijalni tužilac, Džek Smit, je u zahtevu upućenom sudiji Specijalnog suda Nikolasu Gijuu za odobrenje izdavanja naloga za hapšenje Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, početkom septembra, posvetio posebnu pažnju Odeljenju za koordinaciju postupka za pravnu zaštitu i finansijsku podršku potencijalno optuženim licima.

Smit opisuje ovo odeljenje kao odeljenje koje je u potpunosti u službi Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, uzimajući u obzir da novac iz ovog odeljenja nije uručivan prema predviđenim kriterijumima.

„Očigledno je da novac koji je isplatilo Odeljenje nije to učinilo u skladu sa doslednim kriterijumima i da nema čvrste veze sa legitimno nastalim troškovima“, navode iz Specijalnog tužilaštva.

Tužilac Smit vidi odluke Vlade Kosova da se ta sredstva dodele kao koruptivne isplate. Tvrdi da su Tači i Veselji pokušali da utiču na svedoke plaćajući ljude i da su, prema njegovim rečima, pokušali da postignu svoje ciljeve preko tadašnjeg ministra pravde, Abeljarda Tahirija, koji je Dritona Ljajćija imenovao za predvodnika ovog odeljenja. Kancelarija specijalnog tužioca navodi da su Tahiri i Ljajći bili ljudi lojalni Tačiju i Veseljiju.

Prema specijalnom tužiocu Džeku Smitu, nije bilo neophodno da se izvrše ove isplate.

„Prema Ljajćiju, Odeljenje je obrađivalo zahteve za navodne isplate za ‘sudske slučajeve i putne troškove’ za osumnjičene, koji se pojavljuju pred Specijalnim tužilaštvom, iako Specijalizovana veća već nadoknađuju troškove ispitanicima“, navodi se u izjavi STK.

Novac dat samo trojici bivših pripadnika OVK

U novembru je Odeljenje za koordinaciju procesa pravne zaštite i finansijske podrške potencijalno optuženim licima pred Specijalnim sudom u odgovoru za Express saopštilo da je do sada potrošeno 60.813 evra za potencijalno optužene. Od ukupno dodeljenih 70.000, 9.187 evra je vraćeno u budžet.

Prema ovoj raspodeli, svi rashodi su načinjeni u februaru i martu 2019. godine, kada je Vladu Kosova predvodio tadašnji premijer, Ramuš Haradinaj. 5. februara je izdvojeno 30.000 evra, dok 19. marta 40.000 evra.

Vlada Kosova je 5. februara prošle godine izdvojila 30.000 evra za tri bivša komandanta Oslobodilačke vojske Kosova. Siljejmanu Seljimiju (Sylejman Selimi) dodeljeno je 13.822 evra, iako je, prema odluci, tražio da mu se dodeli 20.000 evra; za Samija Ljuštakua (Sami Lushtaku) izdvojeno je 9.187 evra, dok za Mahira Hasanija 6.991 evra. Na osnovu odgovora Odeljenja, sredstva dodeljenja Samiju Ljuštaku vraćena su u državni budžet.

Sledećeg meseca, 19. marta 2019, Vlada Kosova je dodelila još 40.000 evra. Ovog puta sva sredstva su uručena bivšem komandantu OVK, Ljahiju (Lahi) Brahimaju.

Ljahi Brahimaj, Siljejman Seljimi i Mahir Hasani, prema ovoj raspodeli, zasad su jedini koji su dobili finansijska sredstva od države. Za sada, nijedan od njih nije na optužnici Specijalnog tužilaštva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.