Rođak Džafera Deve: Sud u Berlinu odbio moju tužbu protiv nemačkog ambasadora u Prištini

FOTO: Tviter

Tužba koju je sudu u Berlinu, početkom ove godine, rođak Džafera Deve podneo protiv nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea „zbog teške klevete nad likom Džafera Deve“ – odbijena je, saopštio je Valjdet Deva.

Ranije prošle godine izbila je afera kada se otkrilo da su kosovske vlasti zajedno sa rukovodstvom UN i UNDP svečano najavile radove na restauraciji upravo kuće Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice, a koju su preko projekta imale u planu da pretvore u muzej nekadašnjeg albanskog ministra unutrašnjih poslova iz Drugog svetskog rata.

Nakon što je deo javnosti skrenuo pažnju na biografiju Deve, a takođe i pojedini međunarodni zvaničnici poput nemačkog ambasadora u Prištini – projekat je obustavljen, uz pravdanje iz UNDP da oni nisu znali o kome se radi. Ali i uz alternativu kosovske strane – da kuća ne mora po svaku cenu da nosi njegovo ime, stavivši akcenat na arhitektonsku vrednost.

Nemački ambasador, Jorn Rode, koji je isticao da se istina o holokaustu ne može izvrtati, podsetio je na dobre prakse iz posleratne Nemačke otvaranja kulturnih ustanova uz jasno ograđivanje od ratnih zločina.

Potom je dospeo na udar kritika porodice Džafera Deve, kao i dela javnosti i pojedinih medija, uključujući i dela predstavnika kosovske vlasti.

Ovaj projekat ponovo je i ove godine dospeo u žižu javnosti, kada se, prema pisanju kosovskih medija , našao i na izglasanom budžetu kosovske vlade, za 2023. godinu.

Valjdet Deva, rođak Džafera Deve 11. januara podneo je tužbu protiv Jorna Rodea. Tada je kazao i ko će biti svedoci u ovoj tužbi – istoričar Jusuf Budžovi (Buxhovi) i bivši poslanik u kosovskoj skupštini Faton Bisljimi (Bislimi).

„Šteta što ni ambasador Rode, a ni njegove kolege u Srbiji, nisu tako oštro postupili kada se slave i sećaju Draža Mihailović ili Slobodan Milošević, čija su spomen obeležja podignuta na mnogim mestima u Srbiji“, poručio je januara Deva, dodajući da nemački ambasador u Prištini pokazao da „služi nekom drugom, a ne državi i velikodušnom narodu“.

Da je ova njegova tužba ipak odbijena u Nemačkoj – saopštio je ove nedelje.

„Primio sam odluku suda u Berlinu pobodom tužbe protiv nemačkog ambasadora Jorna Rode, zbog teške klevete nad figurom Džafera Deve“, naveo je Valjdet Deva na Fejsbuku.

U odluci suda se navodi, kako je dodao, da se tužba odbija jer tužilac nije ispunio uslov za „pokušaj pomirenja ili dogovora između stranaka“.

S tim u vezi, kaže da je sudu u Berlinu dostavio pisane dokaze, kao i sva pisma upućena ambasadoru, u kojima je, tvrdi, tražio sastanak da „iznese svoje dokaze i izvini se za svoju izjavu“.

„Izgleda da to nije bilo dovoljno za berlinski sud“, naveo je Valjdet Deva.

Tvrdi da sa druge strane, u vezi sa ovom tužbom – nikada nije dobio odgovor druge strane što je „neophodno i normalno u pravnom postupku u slučaju privatne tužbe“.

„Jak čini svašta“, njegov je komentar.

Kaže da se ne oseća poniženim, naprotiv:

„Ova situacija me samo ojačava i daje mi hrabrost da nastavim svoj rad na osvetljavanju ugleda Džafera Deve, kao i za vraćanje imovine porodici Deva koja je oduzeta od strane Srboslovačkih osvajača i njihovih argata koji su govorili albanski“.

O celoj aferi oko kuće Džafera Deve, čitajte u:

Valjdet Deva: Podignuta tužba protiv Rodea zbog klevete lika Džafera Deve

Duhovi kuće Džafera Deve – geneza saradnje sa Trećim Rajhom

Direktor Muzeja žrtava genocida pisao ambasadorima u vezi sa obnovom kuće Džafera Deve u Mitrovici

Ministarstvo kulture Srbije osudilo najavu restauracije kuće Džafera Deve: Dalje podrivanje mogućnosti suživota na KiM

Hasani: Deva slepi saradnik nacista; Rode je u pravu; Reakcija Čekua žalosna

Suroi: Zašto bi trebalo da se renovira kuća Džafera Deve

Član porodice Džafera Deve uputio pismo nemačkom ambasadoru, pozivajući ga da se javno izvini

Istoričar Budžovi: Džafer Deva štitio Jevreje, to je činjenica

Direktor Simon Vizentala ponosan što su pomogli obustavljanju međunarodne restauracije kuće Džafera Deve

Čeku: Ne odustajemo od restauracije kuće Džafera Deve, iz Srbije krenuo lažni narativ

Veler: Nerazumne reakcije na restauraciju kuće Džafera Deve

UNDP i Evropska Unija obustavili projekat restauracije kuće Džafera Deve

Hajrula Čeku o kući Džafera Deve: Ne radimo istorijski revizionizam, izvor nepotrebne buke Srbija

Fon Kramon o Džaferu Devi: Ne sme da se desi pranje istorije o poznatom nacističkom kolaboracionisti

Pacoli: Deva štitio Jevreje; lavina negativnih rekacija na objavu nemačkog ambasadora

Enver Robeli za Džafera Devu: On nije patriota, on je plaćenik fašista

Nemački ambasador o restauraciji kuće Džafera Deve: Kultura sećanja na pogrešan način

EU i UNDP zabrinuti zbog kontroverzi oko kuće Džafera Deve i rade na alternativama

Slučaj kuće Džafera Deve – Кulturno nasleđe Mitrovice kao pokretačka sila dijaloga među zajednicama

Kulturni centar „Redžep Mitrovica“ nosi naziv po saradniku nacista, ili albanskom heroju?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.