Petković: Biće još povlačenja priznanja; Bisljimi ponovo optužuje Beograd za opstrukciju dijaloga

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković/Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković rekao je za RTS da očekuje još povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti. Uspeli smo da obezbedimo 18 povlačenja priznanja od onih država koje su ranije priznale Kosovo, taj broj se sada povećao na 18 plus četiri, i svakako će se još povećavati, istakao je Petković.

Petar Petković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da jučerašnji razgovori Beograda i Prištine nisu propali.

„Nemojte da upadate u prištinsku zamku, oni su ti koji žele da dijalog propadne. Tako su radili i svih ovih meseci, tako su radili i juče. Činjenica da Bisljimi ne želi direktno da razgovara sa našom stranom pokazuje da oni ni oko čega ne žele sa nama da se dogovaraju“, naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, kada su insistirali da mora da se razgovara o Zajednici srpskih opština ili o nestalima, oni su to odbili.

„Sve vreme puna su im usta nestalih osoba, ali kad konkretno treba nešto da se dogovorimo, oni se povlače“, napomenuo je. Dodao je da su jučerašnji razgovori bili opterećeni time što je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savet Evrope.

Bisljimi ponovo optužuje Beograd za opstrukciju dijaloga

Nakon jučerašnje još jedne serije optužbi Beograda i Prištine o tome da je druga strana kriva zbog toga što u Briselu nije došlo do trilateralnog susreta ali i dogovora, danas se još jednom oglasio i glavni pregovarač Kosova, Besnik Bisljimi.

Bisljimi je u objavi na Tviteru danas ponovo optužio srpsku stranu da je ona ta koja nije bila konstruktivna u Briselu.

„Odabir opstrukcije kroz učešće kao primarne strategije pokazuje se efikasnim u sprečavanju napretka. Konstruktivnost i kreativnost naše strane su neophodni i korisni, ali očigledno nisu dovoljni“, poručio je Bisljimi.

On se ujedno zahvalio izaslaniku EU, Miroslavu Lajčaku, zbog njegove, kako je kazao, iskrene zainteresovanosti, ali i napora da se pregovori o registarskim tablicama i energetici uspešno okončaju.


O navodima EU, Prištine i Beograda nakon jučerašnjih sastanaka u Briselu čitajte u posebnim vestima:

Bisljimi iz Brisela: Srbija najavila da ima rešenje za tablice, ali ga nije saopštila „zbog političkih problema“

Petković iz Brisela: Bisljimi odbio trilateralu, ne želi da razgovara o nestalima i ZSO

Lajčak: Nema dogovora o tablicama, ali načinjen napredak po pitanju energetike

„Ja sam iskoristio priliku i oštro sam reagovao protiv tog jednostranog i protivpravnog poteza Prištine jer to nije način da razgovaramo ako se krše i Briselski i Vašingtonski sporazum, jer ne možete mimo Beograda da ostvarujete bilo kakav cilj ako nema dogovora“, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Napomenuo je da situacija u kojoj se nalazi Beograd nije nimalo laka.

„Mentori takozvanog Kosova guraju priču članstva u Savet Evrope. Ali borićemo se iako smo mala država i nikada nećemo ostaviti naš narod na cedilu na Kosovu i Metohiji“, rekao je Petković, dodajući da će odgovor biti jasan.

Istakao je da se smanjuje manevarski prostor, ali da neće dozvoliti da nas bilo ko ucenjuje.

„Država smo koja samostalno donosi odluke i bori se za interese srpskog naroda i na KiM. Ali, pored toga, mi se borimo i za mir i stabilnost na prostoru celog Balkana“, kaže Petković.

Kako je napomenuo, „Srbija hoće da se dogovara, da ide u pravcu normalizacije odnosa, da traži rešenje za registarske tablice, da traži rešenje u energetici“.

„Ako mi nismo u Briselu ko će da se bori za interese našeg naroda na KiM, ko će da kaže šta se sve našem narodu dešava na KiM. Imali smo 177 incidenata i napada na ljude i decu, na imovinu, crkve i manastire“, rekao je Petković.

Odgovor Beograda na ponašanje Prištine

Petković je rekao da su se, za razliku od perioda do 2012. godine kada je više od 100 država priznalo Kosovo, borili za Srbe i KiM.

„Uspeli smo da obezbedimo 18 povlačenja priznanja od onih država koje su ranije priznale takozvano Kosovo. Taj broj se sada povećao na 18 plus četiri i svakako će se broj povećavati“, istakao je Petković.

Napominje da je to odgovor Beograda na nesavesno, protivpravno ponašanje Prištine.

„Mi smo rekli da kada se postavi pitanje članstva u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, naš odgovor biće žestok i upotrebićemo sva politička i diplomatska sredstva da se borimo za naše interese. Nećemo se ponašati kao neki ranije da zabijemo glavu u pesak i da izdamo jedno saopštenje“, naglasio je.

Napomenuo je i da očekuje da u budućnosti bude još povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

„Onako kako se Priština bude ponašala uvek će dobijati odgovor Beograda koji će biti odgovoran. Nećemo da dozvolimo poniženja. Da neko gura Kosovo u međunarodne organizacije, a da mi nemo posmatramo, taj film neće gledati“, zaključio je Petković.

O podnošenju kandidature za članstvo u SE od strane Prištine, reakcijama, te navodima Beograda o povlačenju priznanja, čitajte u posebnim vestima:

Francuska ambasada u PR: Kosovo ima suvereno pravo da se prijavi za članstvo u SE

Gervala: Nismo dobili nikakvu informaciju o bilo kakvom otpriznanju

Francuski ambasador o kandidaturi Kosova u SE: Ne podržavamo jednostrane odluke

Nemački ambasador: Kosovo pripada Savetu Evrope; Iljir Meta: Sve institucije Albanije da daju podršku

Selaković: Četiri države povukle priznanje Kosova, predao sam note Vučiću

Stejt department: Srbija i Kosovo sami biraju spoljnopolitičke prioritete

 Harčenko: Sankcije neprijateljski korak, imam čvrstu i obrazloženu nadu da ih Beograd neće uvesti

 Suroi tvrdi Vučić „ima rok od Zapada još ovu nedelju da reši pitanje vlasništva

Zvanične reakcije na aplikaciju Kosova za SE

Stano: Protiv jednostranih poteza u vezi sa zahtevom Prištine za članstvo u SE

Kosovska Vlada potvrdila da je napravila prvi korak za apliciranje u Savet Evrope

Vučić: Gervala potvrdila da sutra podnose zahtev za članstvo u SE, u narednih 36 sati sendica za nacionalnu bezbednost

Vučić: Ako sutra Priština podnese aplikaciju za članstvo u SE, zgaziće međunarodni poredak

Borelj: Zapadni Balkan naša najvažnija spoljna politika, delovaćemo zajedno protiv remetilačkih akcija Rusije

Petković i Bisljimi u petak o tablicama, nestalima i energetici – priprema za susret Vučića i Kurtija

Kurtijev savetnik: Prijavićemo se za članstvo u Savetu Evrope, obezbedili smo 2/3 glasovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.