Zvanične reakcije na aplikaciju Kosova za SE

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Kosovo je preduzelo prvi korak u prijavljivanju za članstvo u Savet Evrope. Odluka je donešena na elektronskom sastanku Vlade u Prištini. Prema ovoj odluci Vlade Ministarstvo za spoljne poslove i dijasporu se obavezuje da sprovede sve zakonski zasnovane procedure za članstvo. Odlukom je „u načelu“ odobrena inicijativa za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju. Ubrzo zatim, Kosovo je predalo je i aplikaciju za članstvo.

Ovim povodom stižu reakcije srpskih i kosovskih zvaničnika.

Prvi je zapravo najavio i potvrdio srpski predsednik Aleksandar Vučić. Priština je pokazala da je srušila još jedan sporazum, a to je Vašingtonski sporazum, ponavio je više puta, premda je sama kosovska skupština u avgustu prošle godine, praktično ovaj sporazum proglasila nevažećim.

„Brutalno su ga pogazili i pregazili. Ne sekiraju se ni za šta. Posle desetogodišnjeg gotovo gaženja Briselskog sporazuma, sad su pogazili i Vašingtonski, kao i Rezoluciju 1244, koju ni oni ni njihovi mentori nisu ni poštovali“, istakao je srpski predsednik, koji je najavio i za sutra sednicu za nacionalnu bezbednost.

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc danas je u Strazburu podnela zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope i poručila da će se postupak koji danas započet završiti punopravnim članstvom Kosova u Savetu Evrope, „a time i jačanjem prava građana Kosova i njihovog pristupa evropskim instancama“.

Iz Strazbura poručila je i da je „Kosovo je najdemokratskija zemlja u regionu, Kosovo je najproevropskija zemlja u regionu i najoptimističnija je zemlja u regionu“, te da je zaslužilo da „još juče bude član Saveta Evrope“.

Za njom su se oglasili i kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Kurti se oglasio na društvenim mrežama poručivši da punopravno članstvo Kosova u Savet Evrope „ne bi bio samo snažan signal svim demokratskim snagama u regionu, već i veliki korak za Evropu u celini“ sa kojim Kosovo deli „posvećenost zaštiti ljudskih prava“.

Osmani koja danas boravi u Litvaniji gde se sastala sa predsednikom ove države, svog kolegu Gitanasa Nausedu obavestila je o prijavi Kosova u Savet Evrope, tražeći podršku Litvanije u ovom procesu, kao i za integraciju Kosova u EU i NATO, saopšteno je iz kancelarije Kosovske predsednice.

Osmani se oglasila i kratkom porukom na Fejsbuku navodeći da su demokratija, ljudska prava i vladavina prava tri vrednosti na kojima se zasniva Savet Evrope, a da je Kosovo oličenje ovih vrednosti.

„Dakle, svaka zemlja koja istinski veruje i radi za ove vrednosti, podržaće članstvo Kosova u ovoj organizaciji“, navela je Osmani.

A danas je u Strazburu na mesto šefa misije Generalnog konzulata Kosova, izabran Ljuzlji Hiseni (Luzli). Ovim povodom oglasio se na Tviteru poručivši da mu je čast što se ovo desilo u trenutku kada je Kosovo predalo prijavu za članstvo u Savet Evrope, te da je vreme da se Kosovo pridruži organizaciji koja promoviše i štiti osnovne vrednosti na kojima je zasnovano.

I dok je u javnosti rasprostranjeno tumačenje da Kosovo podnosi aplikaciju na osnovu koordinacije sa delom zapadnih partnera, portparol EU Peter Stano navodi da Evropska unija, njene članice i institucije pozivaju Prištinu i Beograd da „deluju uzdržano i ne posežu za jednostranim potezima i porukama koji samo zaoštravanju napetosti“, izjavio je u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano povodom zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope.

Sa srpske strane, svega nekoliko zvaničnioh reakcija, posle Vučića. Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, tokom posete Dubaiju, da zahtev koji je Priština podnela za ulazak u Savet Evrope predstavlja kršenje do sad potpisanih sporazuma, pre svega Vašingtonskog, što kako je rekla, nije čudo nakon desetogodišnjeg kršenja i neimplementacije Briselskog sporazuma, prenosi RTV.

„Ovaj njihov potez za prijem u članstvo Saveta Evrope je vrhunac cinizma“, rekla je i dodala da će Srbija nastaviti sa kampanjom otpriznavanja nezavisnosti Kosova od strane zemalja koje su ga priznale.

Na pitanje novinara o tome kakav će odgovor Srbije biti kazala je da će se „o svemu ostalome razgovarati na sednici Saveta nacionalne bezbednosti“, koju je za sutra najavio srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Brnabić, iako član saveta za nacionalnu bezbednost najavljenoj sednici neće prisustvovati jer posetu Dubaiju završava sutra.

Oglasio se i srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin porukom da „ako Priština postane član Saveta Evrope, Srbija treba da proglasi i političku neutralnost, kao što je proglasila i vojnu“, saopštio je MUP.

Poručio je i da će glasanje zemalja članica EU po zahtevu Prištine za njeno članstvo pokazati šta zaista misle o Srbiji.

„Ne moramo da čekamo još dvadeset godina da bismo znali da li EU želi Srbiju u svom članstvu, biće dovoljno da glasaju ili ne glasaju protiv prijema teritorije u organizaciju koju čine države. Do sada smo naučili da potpis Evropske unije vredi koliko i Briselski sporazum, ali sada je prilika da vidimo koliko vredi i reč Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Vulin.

Šta se dešava u vezi sa ovim čitajte u posebnim vestima:

Stano: Protiv jednostranih poteza u vezi sa zahtevom Prištine za članstvo u SE

Kosovska Vlada potvrdila da je napravila prvi korak za apliciranje u Savet Evrope

Vučić: Gervala potvrdila da sutra podnose zahtev za članstvo u SE, u narednih 36 sati sendica za nacionalnu bezbednost

Vučić: Ako sutra Priština podnese aplikaciju za članstvo u SE, zgaziće međunarodni poredak

Borelj: Zapadni Balkan naša najvažnija spoljna politika, delovaćemo zajedno protiv remetilačkih akcija Rusije

Petković i Bisljimi u petak o tablicama, nestalima i energetici – priprema za susret Vučića i Kurtija

Kurtijev savetnik: Prijavićemo se za članstvo u Savetu Evrope, obezbedili smo 2/3 glasovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.