Petković iz Brisela: Bisljimi odbio trilateralu, ne želi da razgovara o nestalima i ZSO

„U određenim temama postoji prostor da se dogovorimo, ali da bi se dogovarali potrebna je i druga strana, koja mora da se usaglasi, a ona sve odbija. Ni danas nije došlo do direktnog sastanka sa Bisljimijem, jer je on odbio da razgovara o Zajednici srpskih opština i o pitanju nestalih, na čemu smo mi insistirali“, kazao je u Briselu novinarima, srpski pregovarač za dijalog Beograda i Prištine. 

U Briselu je održana još jedna runda dijaloga, takođe bez trilaterale.

Za razliku od prethodnih, kako je kazao Petković nakon bilateralnog sastanka sa izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom, današnji osmočasovni razgovori su bili opterećeni odlukom Prištine da podnese zahtev za učlanjenje u Savet Evrope.

„Iskoristio sam i ovaj trenutak da oštro protestujem protiv jednostrane odluke Prištine“, kazao je srpski pregovarač.

Na današnjim sastancima, kako je precizirao Petković, razgovaralo se o brojnim i značajnim temama, a pre svega, kako je kazao o onim temama koje su važne za normalizaciju odnosa u kontekstu života Srba na KiM.

Razgovora je bilo i o nekim temama koje su bila najavljivane, a to su registarske tablice i energetika, dok pitanje nestalih ni danas nije pokrenuto.

Kako je nakon ovog sastanka izvestio izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, po pitanju energetike je danas načinjen napredak, ali ne i povodom tablica. Više o tome u posebnoj vesti.

„Ni danas ponovo nismo pokrenuli pitanje nestalih i izašli sa konstruktivnim rešenjima“, naglasio je, dodajući da je ipak spomenuta činjenica da je upravo istraživanje lokacije Štavalj 23. po redu zahtev Prištine na koji Srbija odgovara.

„Na istraživanju tog prostora se nalaze međunarodni eksperti, predstavnici porodica nestalih, EULEX, predstavnici međunarodnog Crvenog krsta, kao i predstavnici iz Prištine. Svi su prisutni tamo, jer mi nemamo problem sa tim pitanjem“, kaže Petković.

Sa druge strane, kako dodaje, kada srpska strana izađe sa nekim predlozima, Priština to odbija.

„Ne želi da o tome razgovara, iako su im usta puna pitanjem nestalih. A kad konkretno treba da se dogovorimo, oni tu stanu. Mi smo ti, koji pokazuju da to pitanje nije političko, već humanitarno i da želimo da ga rešimo“, ističe.

Prema njegovim rečima, sa Lajčakom je razgovarao i o Zajednici srpskih opština, ponovo podsetivši da gotovo deset godina Priština odbija da je formira.

„To je za nas ključno pitanje i bez toga nema normalizacije odnosa. To je okvir za kolektivna i individualna prava Srba na KiM, jer moramo da zaštitimo opstanak naših ljudi“, ponovio je i danas srpski pregovarač.

Osim toga, kaže da je sa izaslanikom EU razgovarao i o problemu dostave lekova na KiM, kao i o zabranama ulaska srpskim zvaničnicima na prostor Kosova.

„Borili smo se za rešenja koja će omogućiti bolji život za srpski narod na Kosovu, ali i za ostale u regionu“, ističe Petković.

Smatra da razgovori moraju da se vode u Briselu, te da je to jedini način da se iznesu problemi Srba na KiM.

„Činjenica je da smo danas ovde u Briselu pokazuje da smo odgovorna strana koja vodi računa o miru i stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana, iako je proteklih nedelja bilo onih koji su nas napadali da smo mi ti koji ga destabilizuju“, poručuje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.