Petković i Bisljimi u petak o tablicama, nestalima i energetici – priprema za susret Vučića i Kurtija

petković lajčak bisljimi
FOTO: Tviter/Miroslav Lajčak

U petak se u Briselu nastavljaju razgovori o registarskim tablicama, energetici i nestalima na nivou glavnih pregovarača, potvrdio je portparol EU, Peter Stano. Od uspešnosti razgovora glavnih pregovarača – Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, zavisiće održavanje nove runde dijaloga na najvišem nivou, potvrdili su iz EU medijima.

“Dijalog uz podršku EU biće nastavljen u petak 13. maja sastankom na nivou glavnih pregovarača u Briselu. Cilj je da se nastave diskusije o pronalaženju puta napred po brojnim pitanjima i pripremi naredni sastanak dijaloga na visokom nivou. Sva pitanja o kojima je bilo reči na poslednjem sastanku u aprilu biće ponovo na dnevnom redu, posebno za registarske tablice, energetiku i nestala lica“, rekao je Stano.

Poslednji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou održan je julu prošle godine. Međutim, kosovski premijer i srpski predsednik sastali su se prošle nedelje, ali u Berlinu zajedno sa izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom i na poziv nemačkog kancelara, Olafa Šolca.

Upravo nakon ovih susreta je i saopšteno da će se nova runda dijaloga između Bisljimija i Petkovića održati 13. maja.

Glavni pregovarači su se poslednji put sastali 21. aprila kada nisu uspeli da postigu sporazum po pitanju trajnog rešenja za registrske tablice, uprkos najavama, usled čega je režim stikera ostao na snazi.

Ovaj datum bio je rok, iz ugla Prištine – da se postigne trajno rešenje o režimu tablica, a iz ugla Beograda, datum isteka mandata radnim grupama čiji je posao bio da proteklih šest meseci tragaju za trajnim rešenjem.

Radne grupe su se sastajale u Briselu od prošlog oktobra, ukupno osam puta, a nakon što je zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice, koji je deeskalirao situaciju na Severu, kada su Jarinje i Brnjak koji su bili 14 dana blokirani – postali ponovo otvoreni za saobraćaj.

O pitanju tablica, rešavanju, odnosno pokušajima da se pronađe trajno rešenje, čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice

Iz Evropske unije su nakon aprilskog sastanka saopštili da očekuju od glavnih pregovarača da se dogovore o pitanju tablica i da nastave razgovore i da se uzdrže od „bezbednosno rizičnih akcija“.

Pre svega nekoliko dana, a tokom posete Prištini, nemačka ministarka odbrane, Kristin Lamberht, izjavila je da očekuje da će 13. maja biti donete dobre odluke u okviru dijaloga, te da bi prvi koraci mogli biti odluke o međusobnom priznavanju dokumenata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.