Selaković: Četiri države povukle priznanje Kosova, predao sam note Vučiću

„Danas sam predsedniku Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje takozvanog Kosova“, poručio je nakon završene sednice Saveta za nacionalnu bezbednost ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković.

Upravo je završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Sednici u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, između ostalih, prisustvali su ministar odbrane, Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, predsednik Skupštine Ivica Dačić, drugi ministri, ali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislav Gašić, prenose beogradski mediji.

Novu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost najavio je predsednik Srbije pre dva dana u Briselu, a usled odluke Prištine da podnese zahtev za članstvo u Savet Evrope.

„To je kršenje svih, ne samo principa, međunarodnog javnog prava, već direktno normi iz pojedinih sporazuma, dakle, od rezolucije 1244, do Vašingtonskog sporazuma“, prokomentarisao je zahtev Prištine predsednik Srbije u jednom od više obraćanja u prethodnim danima.

Vučić je takođe ponovo najavio da će odgovor Srbije biti pokretanje diplomatskih aktivnosti na otpriznavanju Kosova.

„Ako neko misli da može da nas ucenjuje, da pritiscima slomi Srbiju, neće ići tako lako kako ste zamislili“, kazao je tada Vučić.

Danas, nakon završene sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, za razliku od ranije, medijima se na konferenciji za štampu na kojoj nisu bila dozvoljena pitanja, nije obratio predsednik Srbije, već „ovlašćeni“ ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković.

On je kazao da se Srbija nalazi u teškoj situaciji i da je srpsko rukovodstvo izloženo pritiscima da prihvati „dobrovoljno narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije i dobrovoljno rušenje međunarodno-javnog pravnog poretka na svoju štetu“.

Kaže da su „neki“ prethodnih dana dovodili u pitanje argumentaciju srpskog predsednika u vezi sa važenjem Vašingtonskog sporazuma, odnosno jednogodišnjeg moratorijuma koji predviđa da Srbija neće da lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, a da Priština neće da traži učlanjenja u međunarodne organizacije.

Selaković podseća da su SAD na godišnjicu Vašingtonskog sporazuma jasno stavile do znanja da ovaj sporazum smatraju važećim i dalje, te da su pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju.

Međutim, kaže da Priština predajom zahteva za članstvo u Savetu Evrope ne poštuje Vašingtonski sporazum i stav SAD.

„Priština je jasno pokazala da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga između Beograda i Prištine, već se odlučila na unilateralni pristup“, poručio je Selaković.

Otkrio je i da su srpske službe bezbednosti došle do saznanja da najmanje dve „velike države“ rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prištini u njihovoj kampanji za dobijanje novih priznanja, ali i onemogućavanju kampanje povlačenja priznanja.

Sa druge strane, Selaković je kazao da je više zemalja povuklo priznanje kosovske nezavisnosti.

„Kao ministar spoljnih poslova danas sam predsedniku Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje takozvanog Kosova“, poručio je ovaj ministar.

Predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, izjavio je u međuvremenu da će, posle nastavka akcije Srbije za povlačenje priznanja broj država koje će povlačiti priznanje jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti biti sve veći.

„Nastavak akcije povlačenja priznanja Kosova“ je logični odgovor na to što Priština ne poštuje Vašingtonski sporazum. Taj odgovor ih i najviše boli. Siguran sam da će sve zapadne zemlje osuditi našu akciju povlačenja priznanja, a niko ni reč nije rekao protiv zahteva Prištine za prijem u Savet Evrope“, izjavio je Dačić za Tanjug.

On je kazao da akcija Beograda „ruši njihov koncept da je sve gotovo i da Srbija samo treba da prizna Kosovo“.

Ujedno dodaje da je Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio srpskog predsednika da, u trenutku kada to bude smatrao za potrebno, širu javnost obavesti o kojim državama je reč.

„Ovim gestom želimo da damo šansu državama članicama Saveta Evrope da ne pokrenu postupak prijema takozvanog Kosova u Savet Evrope. Time pokazujemo našu spremnost da razgovaramo i da do rešenja dolazimo kroz dijalog, a nikako jednostrano“, poručio je Selaković.

Kaže da će MSP i vlada nastaviti da se žestoko bore i da će da nastave da rade na povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, rukovodeći se ciljevima i interesima Srbije.

Selaković tvrdi da su važni dani pred nama – da se očekuje sledeće nedelje poseta predsednika Evropskog Saveta, Šarla Mišela, da je najavljeno održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu 23. juna i da slede veoma važni pregovori o ceni gasa sa Ruskom federacijom ali i diplomatska borba za očuvanje nacionalnih interesa.

Podsetimo, Priština je juče preduzela prvi korak u prijavljivanju za članstvo u Savet Evrope. Odluka je donešena na elektronskom sastanku Vlade u Prištini. Prema ovoj odluci Vlade Ministarstvo za spoljne poslove i dijasporu se obavezuje da sprovede sve zakonski zasnovane procedure za članstvo. Odlukom je „u načelu“ odobrena inicijativa za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju. Ubrzo zatim, Kosovo je predalo i aplikaciju za članstvo.

Potom su usledile reakcije najviših prištinskih zvaničnika među kojima su bili ministarka spoljnih poslova, premijer i kosovska predsednica, koji su poručivali da Kosovo „zaslužuje“ da postane član Saveta Evrope.

Osim Vučića, ministra unutrašnjih poslova, Aleksandra Vulina, kao i srpske premijerke, Ane Brnabić, koja je ponovila njegove tvrdnje – da se podnošenjem zahteva za članstvo krše potpisani sporazumi, sa srpske strane nije bilo velikog broja zvaničnih reakcija.

Izostale su i reakcije međunarodnih zvaničnika.

Sa druge strane, iz Stejt departmenta je danas za Glas Amerike povodom Vučićeve izjave da je Priština, zahtevom da se pridruži Savetu Evrope, prekršilo odredbe Vašingtonskog sporazuma, rečeno da su „Kosovo i Srbija suverene zemlje koje imaju pravo da odrede sopstvene spoljnopolitičke prioritete“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.