Bisljimi iz Brisela: Srbija najavila da ima rešenje za tablice, ali ga nije saopštila „zbog političkih problema“

FOTO: Tviter/Miroslav Lajčak

Vest je ažurirana

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi (Bislimi), koji je i šef pregovaračkog tima Kosova sa Srbijom, optužio je srpsku stranu za zloupotrebu sastanaka u Briselu.

Strane su se danas sastale sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

Sastanci su završeni bez dogovora o registarskim tablicama, ali je, kako je rekao Lajčak, bilo pomaka po drugim pitanjima, uključujući energetiku.

Bisljimi je nakon sastanaka rekao da je Srbija bila ta koja je pozvala na sastanak pisanim putem i da ima konkretan predlog za registarske tablice, u skladu sa kriterijumima iz sporazuma u septembru.

„To je nama bila garancija da dođemo ovde. Nažalost, videli smo čudno ponašanje srpske strane. Kaže da ima ideje, ali da ne može da ih otkrije jer ima političkih problema. Putovanje je bilo potpuno beskorisno, jer su očigledno došli u Brisel da kreiraju vest u medijima o kojoj žele da razgovaraju, ali bez ikakve ideje, predloga ili rešenja“, rekao je on.

Bisljimi je dalje rekao da postoje laka i moguća rešenja za energetiku, ali da je srpska strana tražila više vremena za konačnu potvrdu.

On je dodao da je Srbija pokušala da na dnevni red stavi pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Tražio sam trilateralni sastanak, ali očigledno u trenutku kada je srpska strana bila suočena sa tim zahtevom, došla je intervencija iz Srbije, preko koje su hteli da zloupotrebe trilateralu stavljanjem nove teme na dnevni red. Rekli su da bi trilaterala mogla da se desi, ako u početku govorimo o Zajednici srpskih opština, što naravno mi  nismo mogli da prihvatimo, jer je dnevni red bio unapred određen“, kazao je Bisljimi.

KoSSev: O današnjim pregovorima u Briselu, iz SAD-a se oglasio i kosovski premijer, Aljbin Kurti, poručivši da Srbija nije zainteresovana za postizanje dogovora, a da je Bisljimi bio „kreativan i konstruktivan“.

„Nisam pomno pratio zašto je poslednji proces razgovora o registarskim tablicama neuspešan, ali verujem da će posrednik Lajčak objasniti koja strana nije bila konstruktivna, lično nemam dileme. Znam da je naš glavni pregovarač Besnik Bisljimi bio i konstruktivan i kreativan, ali očigledno je da Beograd nije zainteresovan za dogovor“, kazao je Kurti za RTK.

Naglasio je da prištinska strana nikada ne želi da u pitanje dovodi princip reciprociteta“.

„Na posredniku je da to razjasni jer dogovor, koji je bio prilično blizu, nije postignut“, dodao je Kurti.

Optužio je predsednika Srbije da „pojačava agresiju na Kosovo“. Kaže da takvo ponašanje ima veze sa „uspehom Kosova“.

„Napredujemo u svim oblastima i to mu smeta. Mi radimo svoj posao, ali i zapadne kancelarije moraju da pokažu Beogradu da tako ne može“, poručio je Kurti.

Šta su srpski pregovarač i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine izjavili nakon današnjih sastanaka u Briselu, pročitajte u:

Petković iz Brisela: Bisljimi odbio trilateralu, ne želi da razgovara o nestalima i ZSO

Lajčak: Nema dogovora o tablicama, ali načinjen napredak po pitanju energetikePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.