Nemački i britanski ambasadori u Prištini podržali kandidaturu Kosova za članstvo u SE

Jorn Rode
FOTO: Preuzeto sa Koha

Vest je ažurirana

„Čestitamo na prijavi za članstvo“, poručio je u kratkoj objavi na Tviteru nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode, komentarišući tvit kosovskog premijera – da je ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, predala prijavu za članstvo u Savetu Evrope. Podrška Prištini stiže i od britanskog ambasadora na Kosovu.

Nemački ambasador navodi da Kosovo pripada Savetu Evrope.

„Radujem se što ću Kosovo videti kao deo porodice Saveta Evrope koja zajedno radi na promovisanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava“, poručio je Rode.

U međuvremenu se oglasio britanski ambasador na Kosovu, Nikolas Ebot.

Kaže da je želja Kosova da se pridruži Savetu Evrope „dobrodošao signal njegove posvećenosti demokratiji, vladavini prava i zaštiti prava svih njenih građana“.

„To je takođe znak njegove spremnosti i odlučnosti da podrži ključne evropske vrednosti i da unapredi svoju međunarodnu integraciju“, poručio je ovaj ambasador, naglasivši da želi uspeh Kosovu.

Podršku Kosovu na putu ka Savetu Evrope danas je uputio i predsednik Albanije, Iljir Meta.

On je pozvao sve albanske institucije da se mobilišu i ulože napore da „ovu istorijsku priliku pretvore u uspeh“.

„Kosovo – članica Saveta Evrope, biće dodatna vrednost za mir, bezbednost i demokratiju u našem regionu i Evropi“, naznačio je Meta.

Podsetimo, Priština je juče preduzela prvi korak u prijavljivanju za članstvo u Savet Evrope. Odluka je donešena na elektronskom sastanku Vlade u Prištini. Prema ovoj odluci Vlade Ministarstvo za spoljne poslove i dijasporu se obavezuje da sprovede sve zakonski zasnovane procedure za članstvo. Odlukom je „u načelu“ odobrena inicijativa za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju. Ubrzo zatim, Kosovo je predalo i aplikaciju za članstvo.

Potom su usledile reakcije najviših prištinskih zvaničnika među kojima su bili ministarka spoljnih poslova, premijer i kosovska predsednica, koji su poručivali da Kosovo „zaslužuje“ da postane član Saveta Evrope“.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja boravi u Litvaniji ujedno je juče i danas u dva navrata zatražila od predstavnika ovih država podršku u procesu u vezi sa prijavom za članstvo.

Sa druge strane, Beograd se protivi ovakvom potezu Prištine.

„To je kršenje svih, ne samo principa, međunarodnog javnog prava, već direktno normi iz pojedinih sporazuma, dakle, od rezolucije 1244, do Vašingtonskog sporazuma“, prokomentarisao je zahtev Prištine predsednik Srbije u jednom od više obraćanja u prethodnim danima.

Sa druge strane, iz Stejt departmenta je danas za Glas Amerike povodom Vučićeve izjave da je Priština, zahtevom da se pridruži Savetu Evrope, prekršila odredbe Vašingtonskog sporazuma, rečeno da su „Kosovo i Srbija suverene zemlje koje imaju pravo da odrede sopstvene spoljnopolitičke prioritete“.

U Srbiji je danas ujedno održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a upravo povodom prijave Prištine.

Nakon višednevnih upozorenja Prištini o tome da će Beograd nastaviti sa kampanjom otpriznavanja kosovske nezavisnosti, ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, poručio je nakon završene sednice da su četiri države povukle priznanje Kosova, te da je diplomatske note prosledio predsedniku Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.