Vučić: Gervala potvrdila da sutra podnose zahtev za članstvo u SE, u narednih 36 sati sednica za nacionalnu bezbednost

Priština će sutra podneti zahtev za članstvo u Savet Evrope. A Beograd će u narednih 36 sati da održi sednicu za nacionalnu bezbednost. Inače je Srbija jedina zemlja koja se svih 72 dana pridržava zaključaka sa svoje ranije sednice za nacionalnu bezbednost, saopštio je večeras Aleksandar Vučić iz Brisela.

Predsednik Srbije je bio jedan od šestorice lidera Zapadnog Balkana večeras u Briselu na radnoj večeri sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i komesarom za proširenje i susedstvo Oliverom Varheljijem. Srpskim medijima koji su ga pratili na ovim događajima obratio se pre i posle večere.

Pre večere je najavio mogućnost, a posle i potvrdio da se sutra iz Prištine očekuje zvaničan zahtev za učlanjenje u Savet Evrope.

„Na večerašnjem sastanku je gospođa Gervala potvrdila da će oni sutra podneti zahtev za članstvo, kako kažu Kosova, u Savet Evrope i da je to potpuno normalno. Ja sam naravno rekao da je to kršenje svih, ne samo principa, međunarodnog javnog prava, već direktno normi iz pojedinih sporazuma, dakle, od rezolucije 1244, do Vašingtonskog sporazuma. Već je postalo besmisleno da vise od 3310 dana im ne pada na pamet čak ni da razgovaraju o Zajednici srpskih opština“, kazao je Vučić.

Kaže i da Albanci neće odustati od toga jer navode da su nezavisna država i da je to potvrđeno odlukom međunarodnog suda pravde 2010, i nastaviće sa tim inicijativama.

Potvrdio je i večeras „veoma složenu situaciju“ u kojoj se nalazi Srbija a sutra „još težu“.

„Nama predstoji veoma težak period po tom pitanju. To naravno donosi dodatne turbulencije jer oni koriste ukrajinsku situaciju, optužujući da je Srbija produžena ruka Rusije, naravno govoreći neistine. Naravno, ne interesujući ih ni činjenice, niti bilo šta drugo, ali misle da tu situaciju mogu da iskoriste protiv Srbije i da dobiju mnogo više nego što su računali ranije, predstavljajući sebe kao velikog borca protiv ruskog totalitarizma, fašizma. To je situacija“, objasnio je.

Mi ćemo naš brod sasvim siguran sam uspeti da uvedemo u mirne vode i uspeti da osiguramo dobru budućnost za naše građane

U blažem tonu u odnosu na obraćanje iz Berlina prošle nedelje, najavio je kao odgovor Srbije, pokretanje diplomatskih aktivnosti na otpriznavanju Kosova.

„Srbija nema mnogo osim što će morati da se bori za dalja povlačenja priznanja i ozbiljan odgovor Srbije“, kazao je Vučić.

„U narednih 36 sati mi ćemo zakazati sednicu za nacionalnu bezbednost i početi politički da reagujemo da se suprotstavljamo svemu tome“, takođe je najavio, dodajući:

„Ako neko misli da može da nas ucenjuje, da pritiscima slomi Srbiju, neće ići tako lako kako ste zamislili“.

„Principa se drži samo Srbija, a princip u svetu je da principa nema“

„Što se nas tiče, nije jednostavna situacija, nemamo kud iz svoje kože, ali moramo da donosimo odluke racionalno i racionalno postupati. I kada govorite pragmatično, normalno i razumno, obično ne možete da dobijete aplauze, jer je sve u savremenom svetu postala apsolutna histerija i ako se ne priključite toj histeriji, onda štrčite i nije dobro da štrčite“, govorio je Vučić srpskim medijima.

Podsetio je na odluke Saveta za nacionalnu bezbednost kojih se Srbija „pridržava svih 72 dana“, ali i da je to „jedina zemlja koja se pridržava svojih odluka“, naglasio je prvi zvaničnik Srbije.

„Jasno je da kud god pogledate, na koju god stranu da pogledate sveta, vidite samo jedan princip a to je da nema principa. Principa se drži samo Srbija“.

I još je kazao: „A šta god da ih pitate o teritorijalnom integritetu Srbije, onda naiđete na zid, ‘pa to su druga vremena, to je sprečavanje genocida’, a kad kažete da to isto Putin spominje za Donbas, onda kažu – ‘čekaj, nemoj da spominjes Putina’. Pa ne spominjem ga ja, nego to svaki dan čitate u svim vestima, ali o principima je besmisleno da govorite“.

 

Inače su razgovori bili korektni, premda ima nedoumica i Srbija je predstavila svoju poziciju.

Na predsednika je poseban utisak ostavila posvećenost daljem napretku inicijative Otvoreni Balkan.

„Imali smo iskreno razumevanje po različitim pitanjima, pre svega sa Severnom Makedonijom i Albanijom na čemu sam im iskreno zahvalan, jer se mi nalazimo u ne lakoj poziciji zbog različitih okolnosti i zbog situacije koja nije jednaka za sve“, kaže.

Najavio je veliki samit koji organizuju Francuzi 23. juna.

„Biće veoma zanimljivo i oko odluka koje će biti donete“, kaže predsednik.

„Za srpsku stranu je važno da se drži morala u donošenju naših odluka i jedino čega, mi možemo da se držimo su principi međunarodnog prava. Ali da mislimo da ćemo zbog toga da pobedimo u svemu što želimo i da ćemo da imamo korist od toga – ne i do sada se pokazalo i gola sila i kršenje principa neretko imaju prednost u odnosu na poštovanje prava i norme međunarodno prava, zaključio je.

Šta je Vučić medijima kazao u Berlinu prošle nedelje:

„Prvog dana, sa zvaničnim zahtevom za prijem i zvaničnom potvrdom da su prekršili Vašingtonski sporazum – kažete da više ne važi Vašingtonski sporazum, tog dana ćemo vam pokazati šta je odgovor suverene i nezavisne države kakva je Srbija u skladu sa Ustavom i videćete tog dana krećemo da vam to pokažemo i onda u dalji ubrzani rad na povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti. Naš odgovor biće ozbiljan, odgovoran i veoma snažan“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.