Francuska ambasada u PR: Kosovo ima suvereno pravo da se prijavi za članstvo u SE

Francuska ambasada logo
Foto: Francuska ambasada

„Odluka da se prijavi u Savet Evrope pripada Kosovu kao suverenoj državi. Budućnost Kosova je da postane članica“, oglasila se večeras francuska ambasada u Prištini, u istom danu kada je ambasador ove države u Beogradu, govoreći o  kandidaturi Prištine kazao da je u pitanju jednostrana odluka, te da Francuska jednostrane odluke ne podržava.

Priština je juče preduzela prvi korak u prijavljivanju za članstvo u Savetu Evrope i predala aplikaciju.

Potez kosovske vlade naišao je na odobravanje nemačkog ambasadora u Prištini, Jorna Rodea, koji je čestitao Kosovu na prijavi za članstvo u Savetu Evrope uz poruku da ono „tamo pripada“.

Podrška večeras stiže i od ambasade Francuske na Kosovu.

„Odluka da se prijavi u Savet Evrope pripada Kosovu kao suverenoj državi. Budućnost Kosova je da postane članica“, poručili su iz ove ambasade.

Ipak, navode da je trenutni prioritet nastavak dijaloga koji se vodi u Briselu, a koji će, tvrde iz ambasade, doprineti „evropskom približavanju“ Kosova i Srbije i dugoročnoj stabilizaciji Balkana.

„Pozivamo obe strane da se u potpunosti angažuju u ovom pogledu i da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje mogu podstaći tenzije“, naznačili su.

Da bi obe strane trebalo da se „uzdrže od jednostranih akcija“, kazao je danas i francuski ambasador u Beogradu, Pjer Košar.

Košar, međutim, za razliku od francuske ambasade u Prištini, komentarišući kandidaturu Kosova za Savet Evrope, kazao je da je upravo ovaj potez jednostran, te da jednostrane poteze njegova zemlja ne podržava.

„Mi ne podržavamo jednostrane odluke. U tom kontekstu i smatramo da je prioritet dijalog na teme – Zajednica srpskih opština na Kosovu, energetska pitanja, pitanja nestalih lica – to je priroritet“, poručio je Košar.

Ambasador je ujedno kazao da Francuska nije jedina zemlja koja ima stav da bi trebalo izbegavati unilateralne poteze u sadašnjoj situaciji.

„Sa strane Francuske nema podrške za to. Možemo razumeti težnje Kosova da uđu u evropske institucije i mi pozdravljamo činjenicu da su se uskladili sa evropskim stavovima kada je u pitanju Ukrajina. Međutim, mi smatramo da ti potezi ne olakšavaju stvari i mogu da dovedu do pojačanja napetosti“, naveo je, ponovivši da je prioritet dijalog.

Podsetimo, Priština je juče preduzela prvi korak u prijavljivanju za članstvo u SE. Odluka je donešena na elektronskom sastanku Vlade u Prištini. Prema ovoj odluci Vlade Ministarstvo za spoljne poslove i dijasporu se obavezuje da sprovede sve zakonski zasnovane procedure za članstvo. Odlukom je „u načelu“ odobrena inicijativa za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju. Ubrzo zatim, Kosovo je predalo i aplikaciju za članstvo.

Potom su usledile reakcije najviših prištinskih zvaničnika među kojima su bili ministarka spoljnih poslova, premijer i kosovska predsednica, koji su poručivali da Kosovo „zaslužuje“ da postane član Saveta Evrope“.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja boravi u Litvaniji ujedno je juče i danas u dva navrata zatražila od predstavnika ovih država podršku u procesu u vezi sa prijavom za članstvo.

Sa druge strane, Beograd se protivi ovakvom potezu Prištine.

„To je kršenje svih, ne samo principa, međunarodnog javnog prava, već direktno normi iz pojedinih sporazuma, dakle, od rezolucije 1244, do Vašingtonskog sporazuma“, prokomentarisao je zahtev Prištine predsednik Srbije u jednom od više obraćanja u prethodnim danima.

U Srbiji je danas ujedno održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a upravo povodom prijave Prištine.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, poručio je nakon završene sednice da je Priština prekršila Vašingtonski sporazum, te da je usled toga Beograd nastavio sa kampanjom povlačenja priznanja.

Tvrdi da su četiri države povukle priznanje Kosova, te da je diplomatske note prosledio predsedniku Srbije.

Selaković nije otkrio koje su zemlje u pitanju, te je kazao da će o otkrivanju ove informacije odlučiti srpski predsednik.

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, u međuvremenu je kazala da nisu dobili nikakvu informaciju o povlačenju priznanja.

„Činjenica da o tome govore samo nekoliko sati nakon što se Kosovo prijavilo za članstvo u Savetu Evrope, govori o dve stvari: da su na tome radili dugo, za razliku od onoga što su javno iznosili ili da je u pitanju neistinita vest“, poručila je Gervala.

Pročitajte još:

Gervala: Nismo dobili nikakvu informaciju o bilo kakvom otpriznanju

Francuski ambasador o kandidaturi Kosova u SE: Ne podržavamo jednostrane odluke

Nemački ambasador: Kosovo pripada Savetu Evrope; Iljir Meta: Sve institucije Albanije da daju podršku

Selaković: Četiri države povukle priznanje Kosova, predao sam note Vučiću

Stejt department: Srbija i Kosovo sami biraju spoljnopolitičke prioritete

 Harčenko: Sankcije neprijateljski korak, imam čvrstu i obrazloženu nadu da ih Beograd neće uvesti

 Suroi tvrdi Vučić „ima rok od Zapada još ovu nedelju da reši pitanje vlasništva

Zvanične reakcije na aplikaciju Kosova za SE

Stano: Protiv jednostranih poteza u vezi sa zahtevom Prištine za članstvo u SE

Kosovska Vlada potvrdila da je napravila prvi korak za apliciranje u Savet Evrope

Vučić: Gervala potvrdila da sutra podnose zahtev za članstvo u SE, u narednih 36 sati sendica za nacionalnu bezbednost

Vučić: Ako sutra Priština podnese aplikaciju za članstvo u SE, zgaziće međunarodni poredak

Borelj: Zapadni Balkan naša najvažnija spoljna politika, delovaćemo zajedno protiv remetilačkih akcija Rusije

Petković i Bisljimi u petak o tablicama, nestalima i energetici – priprema za susret Vučića i Kurtija

Kurtijev savetnik: Prijavićemo se za članstvo u Savetu Evrope, obezbedili smo 2/3 glasovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.