Vučić: Ako sutra Priština podnese aplikaciju za članstvo u SE, zgaziće međunarodni poredak

Ako Priština podnese sutra aplikaciju za Savet Evrope, u potpunosti će ukinuti međunarodni javni poredak. Srbija će odgovorno reagovati i snažno se zaštititi, još jednom je večeras poručio Aleksandar Vučić, najavljujući mogućnost za ono što je kazao i prošle nedelje.

„Gervala je najavila mogućnost njihove aplikacije za članstvo u Savet Evrope za sutrašnji dan“, kazao je večeras u Briselu srpski predsednik uoči zajedničke večere zapadnobalkanske šestorke za šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i komesarom EU za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

U Briselu su večeras Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Edi Rama, Milo Đukanović, Donika Gervala i Dimitar Kovačevski.

Vučić kaže da ga očekuju „ne jednostavni razgovori zbog mnogih pitanja koja su u međuvremenu iskrsla“.

Teško pitanje za nas, očigledno neki ljudi rade na destabilizaciji u regionu i naravno destabilizaciji Srbije, tako da ću večeras govoriti više o tome posle samog sastanka i susreta

„Da sačekamo da vidimo ako oni to urade, onda je jasno da ne postoji ni Briselski ni Vašingtonski sporazum, ni rezolucija 1244. U potpunosti ukidaju međunarodno pravni poredak i biće interesantno da vidimo ko će sve od onih koji su se zaklinjali u poštovanje međunarodnog javnog prava, da podrži nešto tako“, kazao je Vučić u vezi sa najavom o apliciranju Kosova u SE.

Što se Srbije tiče, reagovaćemo ozbiljno, odgovorno, ali i snažno štititi našu zemlju, dodaje.

Predsednik Srbije je istovremeno naglasio da je opredeljenje Srbije za ubrzanje puta u EU značajno i izražava očekivanja da će to i biti ubrzano.

Najavio je nove važne posete Srbiji i Beogradu do kraja meseca sa konkretnijim i boljim rezultatima u toj saradnji.

Inače, o gaženju međunarodnog poretka u Briselu je pred novinarima večeras govorio i evropski šef diplomatije, ali od strane Rusije.

„Poslednji rat u Evropi je bio na Balkanu, sada je u Ukrajini. A danas će biti dobra prilika da razgovaramo o globalnom i regionalnom uticaju Putinovog rata, ilegalnog rata protiv ukrajinskog naroda i protiv međunarodnog poretka. To nije potraga za odbranom Rusije, to je protivno međunarodnom poretku“, kazao je Borelj pred zajedničku večeru sa balkanskom šestorkom.

Najave za Savet Evrope još u Berlinu

Da će Kosovo uskoro podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, najavljuju iz Prištine već danima. Najnovija najava došla je sinoć od Jetona Zuljfaja (Zulfaj), političkog savetnika kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Smatra da su šanse za prijem dobre jer su, kako tvrdi, obezbeđene dve trećine glasova u ovom telu.

„Prijavićemo se. Mislim da su šanse nakon odlaska Ruske Federacije veoma dobre. 2/3 zemalja koje bi trebalo da glasaju su već obezbeđene, u smislu da imamo države koja nas priznaju i da su deo ove grupe od 2/3“, rekao je on u Tevi 1, prenela je Gazeta Express.

Aljbin Kurti je ipak, još po povratku iz Berlina prošle nedelje, kazao da će Priština uskoro predati aplikaciju za članstvo u Partnerstvu za mir NATO-a, ali i za Savet Evrope.

Kurti je ovo saopštio nakon susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom koji je, iako je podržao Kosovo ka evroatlantskim integracijama, izrazio nadu da Srbija neće da napusti Savet Evrope, ukoliko bi Kosovo uspelo da se učlani. On je takođe u obraćanju posredno najavio podršku Kosovu za učlanjenje u ovo telo.

Predsednik Srbije koji se takođe u Berlinu sastao istog dana sa Šolcom potom je izjavio da Srbija „ne može sebi da puca u nogu“ i unapred govori da li će napustiti neke institucije ili ne, ali i da će se o tome odlučivati i u Parlamentu i Vladi Srbije.

Sa druge strane, ponovo je izneo staro obećanje – da će Srbija, ukoliko Priština uputi zvanično zahtev za članstvo, početi sa ubrzanim radom na povlačenju priznanja.

Prištinski zvaničnici još od izbijanja rata u Ukrajini aktivnije lobiraju za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, a najviše za članstvo u NATO, EU i Savet Evrope.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.