Saracin podržao članstvo Kosova u SE: „Stav Nemačke je jasan“

Saracin - Gervala
FOTO: Pritnscreen/Manuel Sarrazin/Tviter

Vest je ažurirana

„Kosovo je u srcu Evrope i pripada Savetu Evrope“, nakon nemačkog ambasadora, podršku kandidaturi Prištine za članstvo u Savetu Evrope javno izneo i specijalni izaslanik ove zemlje za Zapadni Balkan, koji boravi u poseti Prištini.

„Stav Nemačke je jasan. Kosovo je u srcu Evrope i pripada Savetu Evrope. Juče sam uverio kosovsku ministarku spoljnih poslova, Doniku Gervalu, u našu podršku kandidaturi za članstvo“, napisao je danas Manuel Saracin na Tviteru.

Njemu se potom zahvalila Gervala.

„Hvala vam na jasnim rečima“, poručila je ova ministarka.

Podršku Kosovu na putu ka Savetu Evrope, samo dan nakon predate prijave za članstvo, izneo je i nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode, ali i britanski ambasador, Nikolas Ebot.

Sa druge strane, dok je juče francuska ambasada u Prištini saopštila da odluka da se prijavi u Savet Evrope pripada Kosovu kao „suverenoj državi“, te da je budućnost Kosova da postane članica, ambasador ove države u Beogradu u istom danu je, govoreći o kandidaturi Prištine, kazao da je u pitanju jednostrana odluka, te da Francuska jednostrane odluke ne podržava.

Iz Stejt departmenta su, sa druge strane, povodom navoda srpskog predsednika – da je Kosovo zahtevom da se pridruži SE prekršilo odredbe Vašingtonskog sporazuma, poručili za Glas Amerike da su „Kosovo i Srbija suverene zemlje koje imaju pravo da odrede sopstvene spoljnopolitičke prioritete“.

Ovo je prva poseta Saracina Kosovu od stupanja na dužnosti specijalnog izaslanika nemačke vlade za Zapadni Balkan februara meseca ove godine.

Saracin je pre dva dana posetio manastir Visoki Dečani, gde se sastao sa igumanom Savom Janjićem.

On se ujedno juče sastao sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom, a nakon njenog povratka iz Izraela.

Na konferenciji za štampu održanoj nakon ovog sastanka, Saracin je, prenose prištinski mediji, govorio o pitanju liberalizacije viznog režima za Kosovo, rekavši da je to potez koji podržava Nemačka.

On je ujedno kazao da njegova zemlja pokušava da ubedi svoje partnere u EU da se ukine vizni režim za Kosovo.

Saracin je juče razgovarao i sa liderom Demokratskog saveza Kosova (LDK), Ljumirom Abdidžikuom, koji je o sastanku sa nemačkim izaslanikom izvestio u objavi na Tviteru.

Kaže da mu je bilo drago zbog toga što su razgovarali.

„LDK ceni i ostaje posvećena čvrstim vezama između naših zemalja, kao i u vezi sa procesima koji učvršćuju Kosovo i region u evroatlantsku porodicu“, poručio je Abdidžiku.

Saracin se ujedno sastao sa šefom prištinskog tima za dijalog sa Beogradom, Besnikom Bisljimijem, koji mu se zahvalio na podršci za članstvo u SE.

„Topao i koristan sastanak sa specijalnim izaslanikom Nemačke za zapadni Balkan, kome sam se zahvalio na čvrstoj i kontinuiranoj podršci na putu Kosova ka EU i snažnoj podršci kandidaturi za članstvo u SE“, poručio je Bisljimi nakon završenog susreta u objavi na Fejsbuku.

Podsetimo, izaslanik nemačke vlade, pre dolaska u Prištinu, početkom nedelje je posetio i Beograd, gde se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima, među kojima je bio i srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

To je bila njegova druga poseta Beogradu za kratko vreme, a nakon što je prethodno takođe razgovarao sa srpskim zvaničnicima u sklopu delegacije nemačke ministarke spoljnih poslova, Analene Berbok.

Saracin je imenovan za izaslanika Nemačke za zapadnim Balkan početkom marta meseca. Ovo je prvi put da ova zemlja ima svog izaslanika za region.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.