Kosovska Vlada potvrdila da je napravila prvi korak za apliciranje u Savet Evrope

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Kosovo je preduzelo prvi korak u prijavljivanju za članstvo u Savet Evrope. Odluka je donešena na elektronskom sastanku Vlade u Prištini.

Prema ovoj odluci Vlade Ministarstvo za spoljne poslove i dijasporu se obavezuje da sprovede sve zakonski zasnovane procedure za članstvo.

Odlukom je „u načelu“ odobrena inicijativa za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju.

Da je Kosovo apliciralo za članstvo potvrdio je istovremeno i srpski predsednik Aleksandar Vučić. On se za manje od 12 sati tri puta obratio medijima, prvo sinoć iz Brisela da najavi kao mogućnost, a potom i da će se to desiti, a jutros da se već desilo.

U međuvremenu, o prijavljivanju za članstvo Kosova u Savet Evrope, putem video linka oglasila se i kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, poručivši da se danas za Kosovo „otvara novo poglavlje“. 

Precizirala je da je formalni deo apliciranja za članstvo u Savet Evrope već završen, kao i da je tim povodom imala sastanak sa zamenikom generalnog sekretara Saveta Evrope.

„Kosovo je najdemokratskija i proevropska zemlja u regionu, zbog čega zaslužuje da bude članica Saveta Evrope“, kazala je Gervala, dodajući da se članstvom Kosova u Savet Evrope jačaju prava građana Kosova.

Prošle nedelje u Berlinu se o ovoj nameri govorilo tokom zajedničkog obraćanja kosovskog premijera Aljbina Kurtija i kancelara Olafa Šolca, a istog dana je i Vučić posle susreta sa Šolcom, odgovarajući na pitanje da li će Srbija da napusti Savet Evrope ukoliko se desi da Kosovo tu bude primljeno, kazao da Srbija ne može „sebi da puca u nogu“, ali da će se o tome odlučivati u Parlamentu.

Sa druge strane, ponovo je izneo staro obećanje, koje je ponovio i sinoć – da će Srbija, ukoliko Priština uputi zvanično zahtev za članstvo, početi sa ubrzanim radom na povlačenju priznanja.

Procedura za ulazak

Da bi Kosovo ušlo u Savet Evrope potrebne su 2/3 podrške zemalja članica kojih je trenutno u ovom telu 46, uključujući i Srbiju.

Međutim, iz SE nedavno je isključena Ruska Federacija, što je namerama Prištine da podnese zahtev za članstvo bio dodatni vetar u leđa.

Tako je nedavno politički savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Jeton Zuljfaj saopštio da je Priština uspela da obezbedi 2/3 tih glasova.

Uslovi i postupak za pristupanje Savetu Evrope su regulisani članom 4. Statuta Saveta Evrope:

Svaka evropska država koja se smatra sposobnom i spremnom da se pridržava odredaba člana 3. može biti pozvana od strane Komiteta ministara da postane članica Saveta Evrope. Svaka tako pozvana država postaje član čim u svoje ime deponuje kod Generalnog sekretara instrument o pristupanju ovom statutu.


Pravni okvir za Srbe na Kosovu i Metohiji po meri Prištine (peti deo): NATO, EU, Savet Evrope

Formalnom zahtevu Prištine za prijem u SE ukoliko i kada budu predali, odlučivaće Komitet ministra ovog tela čiji je posao da izvrši nadgledanje zahteva, odnosno ispunjavanje niza kriterijuma u oblasti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, a potom odluku donosi i Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

Procedura za prijem neke članice  u Savet Evrope je dugotrajna i mukotrpna. Najmanje godinu dana je potrebno da se završi samo procedura u Parlamentarnoj skupštini ovog tela u okviru koje je potrebno da se imenuju izvestioci u tri Komiteta čiji je posao da pripreme izveštaje koje će Komiteti usvojiti, nakon čega se ovi izveštaji objedinjuju, pa tek onda idu na plenum na odlučivanje kada se traži 2/3 podrška.

Priština je ozbiljnije počela da se priprema za prijem u ovu organizaciju 2015. godine kako bi aplicirala 2017. što se ipak tada nije desilo. Srbija je u to vreme takođe imala aktivnu diplomatiju uključujući i same aktivnosti unutar SE da do toga ne dođe.

Prištinski zvaničnici još od izbijanja rata u Ukrajini aktivnije lobiraju za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, a najviše za članstvo u NATO, EU i Savet Evrope.

Šta se dešava u vezi sa ovim čitajte u posebnim vestima:

Vučić: Gervala potvrdila da sutra podnose zahtev za članstvo u SE, u narednih 36 sati sendica za nacionalnu bezbednost

Vučić: Ako sutra Priština podnese aplikaciju za članstvo u SE, zgaziće međunarodni poredak

Borelj: Zapadni Balkan naša najvažnija spoljna politika, delovaćemo zajedno protiv remetilačkih akcija Rusije

Petković i Bisljimi u petak o tablicama, nestalima i energetici – priprema za susret Vučića i Kurtija

Kurtijev savetnik: Prijavićemo se za članstvo u Savetu Evrope, obezbedili smo 2/3 glasovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.