Borelj: Zapadni Balkan naša najvažnija spoljna politika, delovaćemo zajedno protiv remetilačkih akcija Rusije

FOTO: Aleksandar Vučić

„Poslednji rat u Evropi je bio na Balkanu, sada je u Ukrajini. A danas će biti dobra prilika da razgovaramo o globalnom i regionalnom uticaju Putinovog rata, ilegalnog rata protiv ukrajinskog naroda i protiv međunarodnog poretka. To nije potraga za odbranom Rusije, to je protivno međunarodnom poretku“, kazao je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj pred zajedničku večeru sa balkanskog šestorkom koja je u toku u Briselu.

Kaže da je okupljanje lidera sa Balkana tradicija koju je ovaj evropski zvaničnik oživeo u martu i da su se svi zajedno već sreli prošlog septembra u Njujorku, kada je svet, primetio je bio u potpuno drugačijoj situaciji.

„U septembru niko nije mogao očekivati da ćemo biti sa jednim agresorom koji vraća rat Evropi. I gledajući ovaj razorni uticaj besmislenog krvoprolića; ne sećamo se – Evropljani se ne sećaju rata, a mi sada vidimo rat na našim granicama“, kazao je na konferenciji za medije.

„Želim da razgovaram sa našim najbližim partnerima, šest balkanskih lidera koji predstavljaju naše najbliže partnere – ne samo sa geografske tačke gledišta kao budućim članicama Evropske unije o čemu sa njima razgovaram, već da razgovaramo o tome kako možemo da zajedno rešimo posledice ovoga rata“, naglasio je Borelj, dodajući:

„Kao i uvek, nestrpljiv sam da čujem zabrinutost ovih lidera u vezi sa ovom situacijom i kako predviđaju našu zajedničku akciju da branimo pravila i vrednosti, i kako da se nosimo sa negativnim uticajem Putinovog rata – na hranu, energiju, i na stabilnost na našem zajedničkom kontinentu“.

Zato što znamo da Rusija pokušava da iskoristi naše ranjivosti i ranjivosti regiona. Trebalo bi da radimo zajedno kako ne bismo dozvolili Rusiji da iskoristi ove slabosti

Borelj je pozdravio to što je većina partnera na Zapadnom Balkanu „u potpunosti usklađena – i to od prvog dana“ – sa odgovorom Evropske unije na rusku agresiju na Ukrajinu.

„I pozivam ostale da to učine. Većina njih jeste, pozvaću i druge da to učine“, naglasio je Borelj.

Vučić je kasnije za srpske medije iz Brisela, na ovo dao opasku: „To jest Srbiji, što nam persirate“. Odgovarajući na pitanje ovih novinara o upozorenju iz Brisela da one zemlje koje ne budu uvele sankcije Rusiji navodno neće moći da učestvuju na političkim sastancima, Vučić kaže: „Oni su moćni i jaki, mi smo mali i slabi, mogu da rade šta im je volja“.

U većem delu obraćanja medijima uoči večere, Borelj se osvrtao upravo na situaciju u Rusiji, ali je za medije u regionu koji su već izvestili sa konferencije za medije pažnju privuklo ono što je kazao u vezi sa Zapadnim Balkanom.

A Zapadni Balkan ostaje strateški prioritet EU i njena „najvažnija spoljna politika“, kazao je Borelj, najavljujući da će upravo večera za njega poslužiti kao najbolji način da pripremi političku diskusiju na Savetu za spoljne poslove sledećeg ponedeljka. Borelj je pozvao ministre spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana da prisustvuju sastanku.

„Kao što sam ranije rekao – Zapadni Balkan nije naše zadnje dvorište, to je naš centralni teren. To je deo naše geografije. To nije dvorište iza kuće, to je centralni teren. I mi ćemo delovati zajedno kako bismo se suočili sa ruskim remetilačkim akcijama direktno u regionu – bilo putem dezinformacija i sajber napada“, naglasio je šef evropske diplomatije.

Posebno je naglasio da nema prostora za podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine o čemu će kaže, na večeri „morati da bude vrlo iskren“ sa Miloradom Dodikom.

budućnost Zapadnog Balkana je unutar Evropske unije, i to je veoma jak razlog da se ovaj sastanak održi danas.

U Briselu su večeras Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Edi Rama, Milo Đukanović, Donika Gervala i Dimitar Kovačevski.

Uoči ove večere režimski mediji u Beogradu prenose da će Priština sutra podneti zahtev za članstvo u Savet Evrope, dok je srpski predsednik podelio fotografije sa zajedničkih susreta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.