Lajčak: Nema dogovora o tablicama, ali načinjen napredak po pitanju energetike

FOTO: Tviter/Miroslav Lajčak

Još jedna runda dijaloga održana je u Briselu, a takođe bez trilaterale. Nakon bilateralnih sastanaka srpskog pregovarača odnosno kosovskog pregovarača sa Lajčakom, zaključak je – Nema dogovora o tablicama, ali je načinjen pomak po pitanju energetike.

Nakon odvojenih susreta sa kosovskim pregovaračem, Besnikom Bisljimijem i srpskim Petrom Petkovićem, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, poručio je da su rezultati „pomešani“.

„Upravo su završeni današnji sastanci sa glavnim pregovaračima u Briselu“, poručio je Lajčak na Tviteru.

Izaslanik EU kaže da nažalost nije postignut dogovor o registarskim tablicama, međutim:

„Napravili smo napredak po drugim pitanjima, uključujući energetiku“, dodao je.

Lajčak takođe poručuje da će se nastaviti sa radom.

Povodom današnjih susreta u Briselu, oglasio se i srpski pregovarač za dijalog, Petar Petković, potvrdivši da se razgovaralo o tablicama, energetici, ali da o nestalima ponovo nije pokrenuto pitanje niti su izneta konstruktivna rešenja. Osim toga, naveo je da su razgovarali o dostavi lekova na KiM, te o zabranama srpskim zvaničnicima da posete Kosovo. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Prema prethodnoj najavi danas su se u Briselu nastavili razgovori o registarskim tablicama, energetici i nestalima na nivou glavnih pregovarača, a od uspešnosti njihovih razgovora zavisiće održavanje nove runde dijaloga na najvišem nivou.

Poslednji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou održan je u julu prošle godine. Međutim, kosovski premijer i srpski predsednik sastali su se prošle nedelje, ali u Berlinu zajedno sa izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom i na poziv nemačkog kancelara, Olafa Šolca.

Upravo nakon ovih susreta je i saopšteno da će se nova runda dijaloga između Bisljimija i Petkovića održati danas.

Glavni pregovarači su se poslednji put sastali 21. aprila kada nisu uspeli da postigu sporazum po pitanju trajnog rešenja za registarske tablice, uprkos najavama, usled čega je režim stikera ostao na snazi.

Ovaj datum bio je rok, iz ugla Prištine – da se postigne trajno rešenje o režimu tablica, a iz ugla Beograda, datum isteka mandata radnim grupama čiji je posao bio da proteklih šest meseci tragaju za trajnim rešenjem.

Radne grupe su se sastajale u Briselu od prošlog oktobra, ukupno osam puta, a nakon što je zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice, koji je deeskalirao situaciju na Severu, kada su Jarinje i Brnjak koji su bili 14 dana blokirani – postali ponovo otvoreni za saobraćaj.

O pitanju tablica, rešavanju, odnosno pokušajima da se pronađe trajno rešenje, čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice

Iz Evropske unije su nakon aprilskog sastanka saopštili da očekuju od glavnih pregovarača da se dogovore o pitanju tablica i da nastave razgovore i da se uzdrže od „bezbednosno rizičnih akcija“.

Pre svega nekoliko dana, a tokom posete Prištini, nemačka ministarka odbrane, Kristin Lamberht, izjavila je da očekuje da će 13. maja biti donete dobre odluke u okviru dijaloga, te da bi prvi koraci mogli biti odluke o međusobnom priznavanju dokumenata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.