Harčenko: Sankcije neprijateljski korak, imam čvrstu i obrazloženu nadu da ih Beograd neće uvesti

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da se uvođenja sankcija Rusiji tumači kao neprijateljski korak, ali da ima čvrstu i obrazloženu nadu da ih Beograd neće uvesti.

Kako je rekao u emisiji „Pravi ugao“ na Radio-televiziji Vojvodine, sankcije nisu prijateljski korak, ali pritom ne govori o Srbiji, jer se za sada Srbija istrajno i dostojanstveno, na osnovu svog nacionalnog interesa, ne pridružuje sankcijama protiv Rusije, a nada se da će taj stav ostati, o čemu govore i izjave sa najvišeg nivoa u Beogradu.

„Ta nada (da Srbija neće promeniti stav o sankcijama) je dosta čvrsta, na osnovu izjava na najvišem nivou, ali i analize uzroka i niza razloga zbog kojih se Srbija ne pridružuje sankcijama. Reč je o razlozima koji su veoma važni za razvoj Srbije, a i većina stanovništva ne misli da treba podržati sankcije protiv Rusije“.

Govoreći o glasanju Srbije u Ujedinjenim nacijama, Bocan Harčenko je rekao da Evropska unija i Vašington vrše pritiske i prete Srbiji i da korake koje je Srbija preduzela tumače kao posledicu tog pritiska.

„EU vrši neverovatan pritisak na Srbiju, izvan prihvatljivih dimenzija. Teško nam je da prihvatimo da je moguće takvo ponašanje EU, ali i Vašingtona, taj pritisak na Srbiju i pretnje sankcijama, na zemlju koja je kandidat za članstvo u Uniji“.

Kako je rekao, s obzirom na bratske i strateške odnose sa Srbijom, Rusija razume kakav je pritisak na Beograd.

Upitan o gasu, Bocan Harčenko je rekao da je to jedna od najvažnijih tema, da su pripreme za pregovore o snabdevanju i ceni gasa u toku i da nema sumnje da će Rusija uzeti u obzir da je Srbija prijateljska zemlja sa kojom ima strateške odnose.

„Biće uzet u obzir prijateljski karakter da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali i tržišni uslovi moraju biti uzeti u obzir“, istakao je Bocan Harčenko.

Naglasio je da stav Rusije po pitanju Kosova neće biti promenjen, da Moskva smatra da je Kosovo presedan i da su Krim, Donjeck i Lugansk različita pitanja od Kosova.

„Nema promena unazad ni loših naznaka, sa jedne strane, ali, sa druge strane, naravno da geopolitička situacija može da ima odjeka na odnos Rusije sa svakom zemljom, uključujući Srbiju. Najvažnije je da se Srbija istrajno, dostojanstveno, i uz poštovanje nacionalnih interesa, ne pridružuje sankcijama protiv Rusije. Taj stav je čvrst i dosledan, predsednik (Aleksandar) Vučić je to više puta potvrdio“.

Gostovanje ambasadora Harčenka u emisiji „Pravi ugao“ možete pogledati ovde.

Povezan i aktuelan tekst: Suroi tvrdi Vučić „ima rok od Zapada još ovu nedelju da reši pitanje vlasništvaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.