OpisMEDIJavanje: Provera informacija štiti novinara i ugled medija

U prirodi medija su želja za ekskluzivom i reagovanjem na aktuelna dešavanja u društvu. Provera činjenica tj. fact checking, s druge strane, ponekad zahteva dodatno vreme, na šta mnogi mediji nisu spremni, te se često dešava da se objave netačne i neproverene informacije, poručuje za KoSSev novinarka i fact checker istraživačke mreže BIRN, Ivana Jeremić.

U kampanju OpisMEDIJavanje, Jeremić je govorila o tome šta znači fact checking, koja je uloga fact checker-a, te koliki je značaj ovog procesa u novinarstvu.

Fact checker-i su osobe zadužene za proveru činjenica u novinarskim tekstovima. Oni su neka vrsta đavoljeg advokata i imaju zadatak da provere svaku tvrdnju iznetu u tekstu, uoče njegove slabosti i daju komentare kako bi se on ojačao, ukratko je Jeremić opisala ulogu fact checker-u.

Poručuje da se fact checking proces odvija neposredno pre objavljivanja novinarske priče.

Nakon što je tekst urađen, novinar prikuplja sve podatke koje je koristio tokom pisanja teksta, i dostavlja ih fact checker-u. On zatim prolazi kroz ceo tekst uveravajući se da je svaka reč iskorišćena u tekstu potkrepljena određenim dokazom, objašnjava Jeremić.

Kao primer navodi priču o manipulacijama u javnim nabavkama, gde je uloga fact checker-a da prođe kroz svaku od javnih nabavki koja se pominje u tekstu. Međutim, to nije sve:

„To bi značilo da prvo mora da se uveri da je dokumentacija na koju se novinar poziva verodostojna, da su korišćene vrednosti u tekstu jednake ugovorima koji se pominju u samoj dokumentaciji, proveriti ko su vlasnici kompanija koje su dobile određene poslove u vreme potpisivanja ugovora, a ko su danas“.

Značaj fact checking-a posebno se ogleda u istraživačkom novinarstvu, kada se prikuplja veliki broj podataka, tokom procesa koji može da potraje i mesecima.

„To znači da čak nekada tokom pisanja priče određeni podaci mogu da se promene do trenutka kada se radi fact checking. Zato je on neophodan, kako bismo se uverili da su podaci koje objavljujemo najsvežiji podaci“.

Nekada je to nekoliko dana, nekada je to čitava nedelja. Nekada cela priča padne, nekada je potrebno prilagoditi određene delove priče onome za šta imamo dovoljno dokaza. Nekada će se priča promeniti čak i na uštrb ekskluzivnosti

Osim toga što štiti od objavljivanja neistinitih i netačnih informacija, Fack checking, ujedno štiti novinara od tužbi i zadržava ugled samog medija.

„Na ovaj način se gradi i poverenje čitalaca koji znaju da je novinar zajedno sa urednikom i fact checker-om imao jedan dodatni nivo provere i da su se u tekstu našli samo oni podaci za koje su postojali dovoljno čvrsti dokazi“, dodaje.

Upravo zbog toga što fact checking proces iziskuje dodatno vreme – nekoliko dana do cele nedelje, poručuje, i dodaje da se mnogi mediji odlučuju da zaobiđu ovaj proces, te samim tim uvećavaju mogućnost da se „potkrade greška“.

KoSSev je u saradnji sa Misijom Ujedinjenih Nacija na Kosovu otpočeo kampanju medijske pismenosti. Šta su u prethodnim video prilozima poručile kolege novinari i novinarke, pogledajte u nastavku:

OpisMEDIJavanje: Javni servis bi trebalo da odražava pluralizam u jednom društvu

OpisMEDIJavanje: Nekada će odbijanje političara da odgovori na postavljeno pitanje biti odgovor

OpisMEDIJavanje: Čuvajte se hibridnog objektivnog novinarstva

OpisMEDIJavanje: Kome da prijavite medije ukoliko krše vaša prava

OpisMEDIJavanje: Vest koja vam govori kako treba se osećate vas ne informiše već vama manipuliše

OpisMEDIJavanje: Integritet, ne klikovi

OpisMEDIJavanje: Do srpskih političara na Kosovu mogu doći samo mediji bliski vladi u Beogradu

OpisMEDIJavanje: Razmišljajte o tome odakle medijima novac

OpisMEDIJavanje: Svaka neproverena ili polutačna informacija može dovesti do velikih posledica

OpisMEDIJavanje: Imate pravo da znate šta institucije rade

OpisMEDIJavanje: Mladi novinari retko imaju prilike da rade u profesionalnim redakcijama

OpisMEDIJavanje – Vodič kroz vesti koje puštaš u svoj svet!

OpisMEDIJavanje: Ni po babu, ni po stričevima, samo u interesu istine

OpisMEDIJavanje: Manjinski mediji na Kosovu važni, ali finansijski ugroženi

OpisMEDIJavanje: Lažne vesti najčešće leže u naslovima

OpisMEDIJavanje: Srpski novinari na Kosovu se doživljavaju kao neprijatelji i nevažniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.