OpisMEDIJavanje: Čuvajte se hibridnog objektivnog novinarstva

„Kao što je važno da novinar bude na visini svog zadatka i da poštovanje javnosti iskazujue isključivo kroz profesionalne rezultate svog rada, tako je važno da i konzumenti medijskih sadržaja budu odgovorni prema sebi samima“, poručuje Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev čitaocima. Ono što naziva ličnom medijskom higijenom, sačuvaće čitaoce od neobjektivnog, tendencioznog i propagandističkog novinarstva, a posebno upozorava na pojavu hibridnog objektivnog novinarstva, ili prikrivene propagande.

Šta znači objektivno novinarstvo? Kakva je odgovornost čitalaca i slušalaca? Kako da prepoznate neobjektivno izveštavanje? Zašto je važno da novinari budu objektivni i nepristrasni? Ovo su pitanja na koja je za OpisMEDIJavanje odgovarala Lazarević.

Kada uz novinarstvo, kažemo i „objektivno“, mogli bismo i da kažemo da smo izrekli pleonazam, jer novinarstvo u sebi bi već trebalo da sadrži karakteristiku nepristrasnog izveštavanja o ONOM ŠTO JESTE; ne o onom što nam se sviđa, ili ne sviđa, što odobravamo ili nas ljuti, ili o onom što bismo hteli, ili nećemo. „TAKO JE KAKO JESTE“ – mogla bi da bude druga reč za novinarstvo

Međutim, iako to zvuči jednostavno, u javnosti ali i u samim medijima, tema objektivnog izveštavanja i uopšte uloga medija sve veća je tema poslednjih nekoliko godina. Između ostalog, to je i posledica pojavljivanja tzv. hibridnog objektivnog novinarstva.

„Danas je međutim na delu i tzv. hibridno objektivno novinarstvo, ili prikrivena propaganda – kada se formalno zadovoljavaju standardi objektivnog izveštavanja, poput pravila dve strane, ali kada se koriste druge propagandne tehnike, kao što je diskvalifikacija neke osobe, demonizacija neprijatelja ili etiketiranje, ponavljanje fraze ili političke poruke, preterivanje, namerno prezasićenje informacijama, postavljanje tendenciozne agende, mahanje patriotskim zastavama, stvaranje panike ili izazivanje straha, targetovanje emocija, ili kada se konzument vesti predstavlja pred izbor ili-ili“, objašnjava.

Neobjektivno novinarstvo redovna je pojava i kada je u pitanju izveštavanje o ratnim zločinima i etnički motivisanim incidentima, upozorava.

„Svake godine mejnstrim mediji na albanskom podsećaju na godišnjicu ubistva 11 Albanaca u Severnoj Mitrovici, koje nazivaju masakr, neki čak i ‘kristalna noć’ i podsećaju na proterivanje Albanaca iz Severne Mitrovice u noći 4. februara 2000. Tako su uradili i ove godine, i to ugledni prištinski listovi. I srpski mediji takođe, tzv. mejnstrim i tabloidi podjednako, podsećaju na istu noć, za koju uz vrlo teške reči opisuju bombaški napad na Srbe, kada je na kafić pun srpske omladine bačeno više bombi od kojih je samo jedna eksplodirala, ranivši teško 25 mladih Srba, od kojih su neki ostali i sa trajnim invaliditetom i podsećaju na granatiranje UNHCR-ovog autobusa u jednoj od mitrovičkih enklava dva dana ranije. Ni u jednom od ovih tekstova ne možete međutim da čitate o onom drugom delu događaja, o stradanju ‘suprotne strane’”, daje primer i naglašava da objektivan novinar nikada ne relativizuje činjenice ili krivicu „svog naroda“.

„Zato je važno da pored novinara, na visini zadatka bude i konzument medijskih sadržaja, da pažljivo čitaju i gledaju vesti i prate i razumeju njihov sadržaj, tehniku pisanja i izveštavanja i eventualnu poruku ili pozadinu, da razumeju nijansu i ton, te da iz svega mogu jasno da steknu sliku da li je novinar poštovao temu kojom se bavio, a samim tim i svoju i publiku.

Kada na primer u kriznoj situaciji sa vanrednim merama, kakva je bila epidemija koronavirusa, na početku krize medij objavi vest sa naslovom “Širi se zaraza na Severu Kosova, oboleo još jedan, a još sedmorica zatvorskih čuvara imaju iste simptome”, a drugi medij o istom događaju objavi vest sa naslovom „Još jedna osoba zaražena na Severu Kosova, stižu epidemiolozi“, onda je važno da javnost uvidi ovu razliku

Najzad poručuje da su novinari čuvari istine i hroničari naših života, događaja i svedočanstva o tome šta su ljudi u jednom dobu ili epohi radili te da je profesionalan novinar utreniran i spreman tako da može da beleži tu istinu kroz činjenice.

KoSSev je u saradnji sa Misijom Ujedinjenih Nacija na Kosovu otpočeo kampanju medijske pismenosti. Šta su u prethodnim video prilozima poručile kolege novinari i novinarke, pogledajte u nastavku:

OpisMEDIJavanje: Kome da prijavite medije ukoliko krše vaša prava

OpisMEDIJavanje: Vest koja vam govori kako treba se osećate vas ne informiše već vama manipuliše

OpisMEDIJavanje: Integritet, ne klikovi

OpisMEDIJavanje: Do srpskih političara na Kosovu mogu doći samo mediji bliski vladi u Beogradu

OpisMEDIJavanje: Razmišljajte o tome odakle medijima novac

OpisMEDIJavanje: Svaka neproverena ili polutačna informacija može dovesti do velikih posledica

OpisMEDIJavanje: Imate pravo da znate šta institucije rade

OpisMEDIJavanje: Mladi novinari retko imaju prilike da rade u profesionalnim redakcijama

OpisMEDIJavanje – Vodič kroz vesti koje puštaš u svoj svet!

OpisMEDIJavanje: Ni po babu, ni po stričevima, samo u interesu istine

OpisMEDIJavanje: Manjinski mediji na Kosovu važni, ali finansijski ugroženi

OpisMEDIJavanje: Lažne vesti najčešće leže u naslovima

OpisMEDIJavanje: Srpski novinari na Kosovu se doživljavaju kao neprijatelji i nevažni

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.