OpisMEDIJavanje: Javni servis bi trebalo da odražava pluralizam u jednom društvu


„Javni servisi imaju osnovni zadatak da informišu, edukuju i zabave publiku pružajući im programske sadržaje od šireg društvenog značaja. Svrha javnog servisa je da služi potrebama i interesima javnosti“, poručuje Rabiša Muhadžiri  (Rabisha Muhaxhiri), urednica RTK za programe zajednica.

Za kampanju OpisMEDIJavanje Muhadžiri je govorila o javnom servirsu, njegovoj važnosti kao i o tome zašto je važno da nevećinske zajednice imaju program na svom jeziku.

Muhadžiri smatra da je potrebno da zajednice imaju program na svojim jezicima u javnim servisa zato što „živimo u društvima zasnovanim na znanju koja su na ovaj ili onaj način globalna, a sa druge strane raznolika“.

Takva društva zahtevaju snažnu i pluralističku socijalnu viziju, inkluziju, solidarnost i participaciju, a društva su u suštini povezana sa principima slobode izražavanja, univerzalnog pristupa informacijama, znanju i promovisanju kulturne, etničke i verske raznolikosti

Javni servis vidi i kao mesto koje odražava pluralizam u jednom društvu.

„Stoga bi trebao omogućiti svim učesnicima da slobodno izraze svoje stavove u javnim raspravama o određenim važnim pitanjima za sve zajednice. Ova usluga se zasniva na principima demokratije, funkcioniše pod javnim nadzorom i finansira se javnim novcem“.

Kaže da je, kada je reč o javnom servisu na Kosovu – RTK, on kao model za program na drugim jezicima imao BBC.

Tvrdi da je za ispunjenje mandata javnog servisa potrebno garantovati nezavisnost javnog emitera, pluralističkim i nepristrasnim vođstvom i obezbeđenje  transparentnog finansiranje, „što garantuje da će se informacije slobodno prenositi, nezavisno i da doprinose novim idejama“.

„Takođe je od suštinske važnosti da javni servisi građanima pružaju direktnu odgovornost, posebno u pogledu izvršavanja zadatka koji im je dodeljen i korišćenja javnih resursa“, poručuje, ali i konstatuje da se na Kosovu ostavlja mnogo prostora da se to popravi na svim nivoima.

Naglašava i da smo suočeni sa medijskom stvarnošću u kojoj kvantitativni rast medija nije bio u direktnoj srazmeri sa primenom etičkih standarda i rasta kvaliteta medija, te da nam ostaju „novi medijski događaji, ali i stare etičke dileme“.

Na medijskoj strani susrećemo se sa izraženim problemima etičke prirode, kao u slučaju izveštavanja o nasilju, događaja koji se odnose na poštovanje ličnih podataka pojedinca, govor mržnje, diskriminaciju, autorska prava, rodnu ravnopravnost, tačnost informacija i kulturu dijaloga…

A u vreme razvoja tehnologije, kada „fake news (lažne vesti), govor mržnje, nedostatak potvrde vesti i drugih negativnih elemenata ometaju profesionalni novinarski rad“, Muhadžiri je mišljenja da se mediji, a posebno javni servisi, ne bi trebali baviti interesom javnosti, već da moraju da obaveštavaju u interesu javnosti.

„Ova razlika često zbunjuje online medije, i ne samo njih, to se dešava u nekim javnim servisima“, dodaje.

Muhadžiri ističe da i dalje veruje u moto – da je svrha javnih servisa da služe javnosti, dok će javnost prateći rad javnog servisa imati priliku da veruje u integritet istog.

„Stoga je vrlo lako doći do zaključka, da svojim radom možemo uveriti gledaoce, da se odluke donose uredničkim i profesionalnim odlukama, a ne kao rezultat političkog uplitanja ili bilo kakvog neugodnog pritiska“, zaključila je Muhadžiri.

KoSSev je u saradnji sa Misijom Ujedinjenih Nacija na Kosovu otpočeo kampanju medijske pismenosti. Šta su u prethodnim video prilozima poručile kolege novinari i novinarke, pogledajte u nastavku:

OpisMEDIJavanje: Nekada će odbijanje političara da odgovori na postavljeno pitanje biti odgovor

OpisMEDIJavanje: Čuvajte se hibridnog objektivnog novinarstva

OpisMEDIJavanje: Kome da prijavite medije ukoliko krše vaša prava

OpisMEDIJavanje: Vest koja vam govori kako treba se osećate vas ne informiše već vama manipuliše

OpisMEDIJavanje: Integritet, ne klikovi

OpisMEDIJavanje: Do srpskih političara na Kosovu mogu doći samo mediji bliski vladi u Beogradu

OpisMEDIJavanje: Razmišljajte o tome odakle medijima novac

OpisMEDIJavanje: Svaka neproverena ili polutačna informacija može dovesti do velikih posledica

OpisMEDIJavanje: Imate pravo da znate šta institucije rade

OpisMEDIJavanje: Mladi novinari retko imaju prilike da rade u profesionalnim redakcijama

OpisMEDIJavanje – Vodič kroz vesti koje puštaš u svoj svet!

OpisMEDIJavanje: Ni po babu, ni po stričevima, samo u interesu istine

OpisMEDIJavanje: Manjinski mediji na Kosovu važni, ali finansijski ugroženi

OpisMEDIJavanje: Lažne vesti najčešće leže u naslovima

OpisMEDIJavanje: Srpski novinari na Kosovu se doživljavaju kao neprijatelji i nevažni

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.