OpisMEDIJavanje: Nekada će odbijanje političara da odgovori na postavljeno pitanje biti odgovor

„Anonimni izvori su najosetljivija grupa ljudi sa kojom novinar može da radi, međutim, kao što novinar ne bi smeo da zloupotrebi anonimni izvor, i da otkrije njegov identitet, ukoliko je izvor naglasio da želi da ostane anoniman, tako i novinar mora da pazi da ne bude zloupotrebljen od strane izvora“, poručuje Jelena Zorić, novinarka N1.

Za kampanju OpisMEDIJavanje govorila je o izvorima, pravima sagovornika i formi intervjua.

Zorić upozorava o važnosti proveravanja navoda izvora iz više, odnosno najmanje tri druga izvora, posebno ukoliko je originalni izvor zatražio da bude anoniman.

„Anonimni izvori nekada žele da ostanu u mraku, zato što smatraju da bi njihova bezbednost mogla biti ugrožena, i to treba poštovati. Ali uvek treba imati na umu i da neko možda ima interes da vas zavara i da naškodi nekom drugom svojim informacijama“, navodi ona.

Ipak, kada pouzdani, takvi izvori su vrlo važni.

„U prethodnom periodu dugo se u javnosti govorilo o jednom izvoru koji je u javnosti dugo bio anoniman, potom je izašao na svetlost dana kao i sve njegove priče. Reč je o Aleksandru Obradoviću iz Valjeva, iz fabrike „Krušik“ za proizvodnju oružja. On je najpre anonimno novinarima dostavljao informacije. Oni su te informacije proveravali, kada su se uverili u njihovu tačnost, onda su ih objavljivali, međutim čuvali su anonimnost svog izvora“, podseća na primer anonimnog izvora koji je razotkrio zloupotrebe koje su oštetile firmu u javnom vlasništvu.

S druge strane, Zorić poručuje i građanima da je važno da razumeju svoja prava kada razgovaraju sa novinarima.

„Građani moraju biti obavešteni o tome da sa njima razgovara novinar i da će sve ono što budu rekli eventualno biti objavljeno, u štampi, na portalima ili na televiziji. Građani moraju da znaju da sve što budu rekli, da će to eventualno biti i objavljeno. Moraju imati svest o tome, a imaju i pravo da zahtevaju od novinara da im se predstavi i da im pokaže legitimaciju, kako bi znali za koga govore i na čija pitanja odgovaraju“, poručuje.

U razgovoru sa sagovornicima i novinar mora da se pridržava određenih principa, a najpre da ne odustaje od pitanja bez odgovora.

Potrebno je da novinar postavlja pitanja od javnog interesa, dakle to nije prijateljsko ćaskanje, ali nije ni neprijateljsko. Neophodno je da novinar bude nepristrasan. Da pitanja koja postavlja ne budu sugestivna, dakle da ne navodi sagovornika kako bi mu ovaj odgovorio ono što on želi. Ali je neophodno i da novinar bude uporan u postavljanju pitanja koja interesuju veliki broj građana. Naime, ako neki političar ili biznismen odbija da odgovori na postavljeno pitanje, potrebno je da novinar to pitanje ponovi i više puta. Naravno, na pristojan način, tako da ne uleće u raspravu sa svojim sagovornikom, ali da bude istrajan. Nekada će odbijanje recimo političara, da odgovori na postavljeno pitanje, zapravo biti odgovor

KoSSev je u saradnji sa Misijom Ujedinjenih Nacija na Kosovu otpočeo kampanju medijske pismenosti. Šta su u prethodnim video prilozima poručile kolege novinari i novinarke, pogledajte u nastavku:

OpisMEDIJavanje: Čuvajte se hibridnog objektivnog novinarstva

OpisMEDIJavanje: Kome da prijavite medije ukoliko krše vaša prava

OpisMEDIJavanje: Vest koja vam govori kako treba se osećate vas ne informiše već vama manipuliše

OpisMEDIJavanje: Integritet, ne klikovi

OpisMEDIJavanje: Do srpskih političara na Kosovu mogu doći samo mediji bliski vladi u Beogradu

OpisMEDIJavanje: Razmišljajte o tome odakle medijima novac

OpisMEDIJavanje: Svaka neproverena ili polutačna informacija može dovesti do velikih posledica

OpisMEDIJavanje: Imate pravo da znate šta institucije rade

OpisMEDIJavanje: Mladi novinari retko imaju prilike da rade u profesionalnim redakcijama

OpisMEDIJavanje – Vodič kroz vesti koje puštaš u svoj svet!

OpisMEDIJavanje: Ni po babu, ni po stričevima, samo u interesu istine

OpisMEDIJavanje: Manjinski mediji na Kosovu važni, ali finansijski ugroženi

OpisMEDIJavanje: Lažne vesti najčešće leže u naslovima

OpisMEDIJavanje: Srpski novinari na Kosovu se doživljavaju kao neprijatelji i nevažniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.