OpisMEDIJavanje: Vest koja vam govori kako treba se osećate vas ne informiše već vama manipuliše

Šta je najbitnije pitanje za svakog novinara?

Čovek prosečno provede preko sedam sati okružen medijima, tako bar kažu podaci sa Statista.com. Mnogi svedoče u digitalnom dobu da je taj period i duži.

To što su mediji naš prozor u svet, za novinare i medijske redakcije predstavlja veliku odgovornost.

Bez obzira na to da li se radi o dnevno-informativnim redakcijama, ili je u pitanju medij koji pokriva polje zabave, ili kulturu, njeni novinari moraju da se zapitaju: Da li je ovo mojim čitaocima/gledaocima važno? I možda još teže pitanje: Da li ovo treba da im bude važno?

O odgovornosti medija u novoj epizovdi OpisMEDIJavanja govorila je novinarka-urednica portala KoSSev Milica Andrić-Rakić.

Tek nakon što odgovore na ovo pitanje, odlučuje se o tome ima li redakcija kapacitete da proprati temu profesionalno, pa onda tek onda novinaru prionu na rad.

„U tom finom balansu između toga šta je važno publici, šta ste vi realno u mogućnosti da iznesete kao priču, stoji i releveantnost medija“, navodi ona.

Međutim, tu je i prostor za kritiku publike, dodaje.

Za svakog, ako želi da bude najbolji u svom poslu, kritika ne samo da je dobrodošla, nego i neopodna

Ipak, upozorava ona, kada su u pitanju kritike prema medijima, one često mogu da budu i rezultat nepoznavanja njihove uloge i onoga šta novinari rade.

Objašnjavajući šta je uloga dnevno-informativnog medija, Andrić-Rakić navodi da objektivni novinari u svom izveštavanju ne iskazuju stav dok prenose izjave različitih aktera, već se rukovode jedino ciljem relevantnosti sagovornika ili teme za javnost kojoj su vesti namenjene.

Oni treba da daju prostor svima – najširoj publici, kako bi se ona informisala, odnosno stekla stav o nečemu, navodi Andrić-Rakić.

„Tu na primer KoSSev portal često dobija kritike od svojih čitalaca koje glase poput zašto prenosite izjave tog zločinca Haradinaja ili Tačija, ili zašto prenosite izjave u vezi sa kosovskom vladom kada su to institucije koje Srbi i Srbija ne priznaju„.

Postoji, međutim, veliki interes naše primarne publike a to su Srbi sa Kosova i Metohije da znaju šta se u Prištini dešava i šta se to tamo govori o srpskoj zajednici i pitanjima koja su za nju važna, objašnjava dalje.

Događaji u vezi sa epidemijom, odnosno pandemijom koronavirusa samo su potvrdile ovo pravilo. Brojna su pitanja lokalne javnosti bila upravo u vezi sa ovim merama.

„Odgovoran novinar vam neće reći da je neka izjava skandalozna, lažna, fašistička ili cinična. On će vam preneti izjavu i očekivaće, ukoliko vas poštuje kao publiku, da vi sami donesete sud o tome da li ja takva izjava prihvatljiva ili nije“, naglasila je šta je uloga objektivnog novinara.

A nasuprot njemu:

„Ukoliko pročitate vest koja vam kaže kako treba da se osećate povodom nekakve izjave, imajte na umu da cilj autora nije da vas informiše, već da vama manipuliše, da izazove konkretno osećanje za koje on misli da bi ste trebalo da imate u vezi sa tom izjavom“.

KoSSev je u saradnji sa Misijom Ujedinjenih Nacija na Kosovu otpočeo kampanju medijske pismenosti. Šta su u prethodnim video prilozima poručile kolege novinari i novinarke, pogledajte u nastavku:

OpisMEDIJavanje: Integritet, ne klikovi

OpisMEDIJavanje: Do srpskih političara na Kosovu mogu doći samo mediji bliski vladi u Beogradu

OpisMEDIJavanje: Razmišljajte o tome odakle medijima novac

OpisMEDIJavanje: Svaka neproverena ili polutačna informacija može dovesti do velikih posledica

OpisMEDIJavanje: Imate pravo da znate šta institucije rade

OpisMEDIJavanje: Mladi novinari retko imaju prilike da rade u profesionalnim redakcijama

OpisMEDIJavanje – Vodič kroz vesti koje puštaš u svoj svet!

OpisMEDIJavanje: Ni po babu, ni po stričevima, samo u interesu istine

OpisMEDIJavanje: Manjinski mediji na Kosovu važni, ali finansijski ugroženi

OpisMEDIJavanje: Lažne vesti najčešće leže u naslovima

OpisMEDIJavanje: Srpski novinari na Kosovu se doživljavaju kao neprijatelji i nevažniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.