OpisMEDIJavanje: Ni po babu, ni po stričevima, samo u interesu istine

Novinar štiti pravo građana da budu potpuno i pravovremeno informisani, a pre svega istinito. Da bi ostvario tu ulogu novinar je dužan da utvrdi i saopšti istinu, da preispituje i kritikuje one koji rukovode institucijama. Ako to novinar ne radi, onda on nije novinar.

Danas je Svetski dan slobode medija. U novoj epizodi OpisMEDIJavanja govorila je novinarka Insajdera, Senka Vlatković-Odavić.

„Vlada onaj ko ima informacije. A ako su države stvarno u funkciji građana, onda građani moraju imati informacije da bi mogli da odluče na kraju i ko će vladati njihovom državom, to je taj zatvoreni krug“, kazala je.

Bitna je odgovornost novinara, jer, kaže Vlatković-Odavić, čini se da često nisu svesni svoje odgovornosti koju imaju onda kada neku vest objavljuju“.

Sa druge strane, tvrdnje da je preispitivanje odluka vlasti – propaganda ili da se to čini iz mržnje, smatra nedopustivim.

Javni interes iznad pojedinačnog

Javni interes je iznad pojedinačnog, poručuje Vlatković – Odavić.

„Jasno je da građani bez informacija ne mogu da donesu pravilnu odluku o bilo čemu u svom životu. Javni interes je svakako iznad pojedinačnog, od privatnog interesa bilo kog pojedinca ili grupe. Ono što je najveći domet u zaštiti javnog interesa je kada novinar, ne samo otkrije zloupotrebu, nego i utiče na promenu sistema koji je te zloupotrebe ozakonio, dakle, dovede do promene zakona“, dodaje.

Kao primer navodi serijal Insajdera „Službena zloupotreba“ iz 2009. godine koji je uticalo upravo na promenu zakona.

I zato je javni interes sve ono što se krije iza propagande

Ni po babu, ni po stričevima, samo u interesu istine.

Profesionalno izveštavanje novinara definiše ukratko – „ni po babu, ni po stričevima, samo u interesu istine“.

„Na savesti svakog od nas novinara je kako ćemo da radimo, ali moramo biti svesni da je odluka da li ćemo da podlegnemo propagandi, ili ćemo da budemo pravi novinari – samo naša“.

Te je stoga, tvrdi, najvažnije odgovorno novinarstvo.

„Da novinar objavi svaki dokaz koji ima, o svakom, bez razlike, a da zna da je informaciju toliko puta proverio da može mirno da spava“.

Mi ne smemo da dozvolimo da na informaciju utiče bilo kakva politika ili bilo kakav ekonomski interes. Informacija mora da bude u interesu građana. Prećutkivanje informacije je isto što i laž

Novinar nema pravo da bira strane

„Novinar nema pravo da radi za ili protiv nekoga. U društvu u kakvom mi danas živimo, odgovorno novinarstvo je najvažniji preduslov“, poručuje.

Sa druge strane, ocenjuje da je takvih novinara sve manje, te da je za građane „važno da ih prepoznaju, jer samo na taj način štite svoje pravo da budu objektivno informisani“.

„Jer nije dovoljno da neka vlast kaže – mi izdvajamo novac za Kosovo, jer je javni interes kako se taj novac troši i zašto decenijama ne stiže do onih kojima je najpotrebniji“.

Upravo tu vidi i ulogu novinara, koji bi osim pukog objavljivanja, informacije trebalo da istraži i pitanje postavi onima koji su odgovorni..

Raditi za ili protiv vlasti je pogrešno

Odgovorno novinarstvo ne može da „sklizne“ u propagandu, tvrdi Vlatković – Odalović, dodajući da je propaganda „jednako opasna kao i ostrašćeno novinarstvo“.

„Opasno je raditi za ili protiv nekoga na vlasti jer ni u jednom slučaju ne radite u interesu građana“, poručuje.

Kao klasičnu zloupotrebu novinarstva navodi primer kada novinar postavi pitanje predstavniku vlasti na konferenciji „kako ste“ ili „zašto Vas napadaju“.

„To on svakako ne čini u interesu građana, već u interesu onog koga pita“, dodaje.

Sa druge strane „nedogovorno novinarstvo“ je kada se ne postavi pitanje, ali i kada novinar „napada po svaku cenu – jer onda ulaziš u ulogu nekoga ko mrzi“.

„Kao što nije svaka pozitivna vest propaganda, nije ni svaka negativna vest profesionalno izveštavanje“

Reč može da ubije, a vest svakako da uništi nečiji život

Reč može da ubije, a vest svakako da uništi živote, dodaje Vlatković – Odalović, uz naznaku da su primeri neprofesionalnog novinarstva svakodnevica.

Među mnogima izdvaja medijske „najave državnog udara“ u Srbiji, koje se nikada nisu obistinile, ali i martovski pogrom na Kosovu, kojem je prethodilo objavljivanje lažne vesti.

„Građani Kosova svakako pamte martovsko nasilje iz 2004. godine koje je započeto nakon objavljivanja jedne lažne vesti, što je na kraju i istraga potvrdila. Ali stradali su ljudi, ubijeno je 19 ljudi, spaljene su 34 crkve, što je dovelo do nesagledivih posledica“, dodaje.

Sa druge strane, navodi da novinari čine i greške, ali i dodaje da je veoma bitno priznati ih.

„Nekada izvinjenje nije dovoljno, a pogotovu nekada je namerno plasirana lažna vest“, dodaje.

Navodi da bi novinari čak prvi trebalo da reaguju povodom lažnih vesti, jer na taj način štite sopstveni profesionalni integritet i pravo građana da dobijaju tačnu, pravovremenu i celovitu informaciju.

Nagrade za BIRN i Anu Lalić

Jevtić čestitao Dan slobode medija: Pored lekara i novinarima posebna počast

Udruženje novinara Kosova objavilo album sa izjavama novinara koji su bili meta napada i pritisaka

UNS: 7 zahteva za vladu i jedan za specijalna tužilaštva Beograda i Prištine

SAFE Journalists: Osim napada registrovaćemo i ostale vrste pritisaka na one koji rade u javnom interesu

Udruženja: Pet minuta gromoglasne tišine da se podseti na težak položaj novinara

„U ratu s novinarima niko nije pobedio“, a „Kosovo mesto gde je i dalje opasno biti novinar“

Reporteri bez granica: Srbija pala na 93. mesto, Kosovo se popelo na 70.

Portal KoSSev pokreće edukativni serijal “OpisMEDIJavanje”

Mnogo primera solidarnosti i empatije, ali smo videli i da je čovek čoveku vuk

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.