OpisMEDIJavanje: Kome da prijavite medije ukoliko krše vaša prava

Deo medija sve češće krši i etički kodeks i povređuje prava građana, najpre ona na privatnost. Ukoliko smatrate da vam je neko pravo narušeno izveštavanjem nekog kosovskog medija, žalite se, poruka je Violete Hiseni Keljmendi (Violeta Hyseni Kelmendi), članice Nezavisne komisije za medije (NKM).

Hiseni Keljmendi je za OpisMEDIJavanje govorila o radu kosovskih regulatornih tela za medije, sredstvima sankcionisanja medija koja su na raspolaganju tim telima i kako podneti žalbu.

„Ukoliko jedan medij povredi privatnost jednog građanina tokom svog izveštavanja ili učini druge etičke povrede, obuhvatajući i davanje jedne neistinite vesti, upotrebu govora mržnje ili neprikladnog jezika ili druge povrede etičkog koda, onda građani treba da reaguju i da podnesu žalbe pri nadležnim organima“, poručila je ona.

Na Kosovu, te institucije su NKM, koje je administrativno telo ili Savet za štampu Kosova (SŠK), koje je samoregulatorno telo. NKM nadgleda i sankcioniše rad televizija i radija, dok SKŠ nadgleda rad pisanih medija.

Kada NKM u pitanju, njoj je na raspolaganju više mera za sankcionisanje – ukor i zahtev mediju koji je narušio kodeks da se ispravi vest, zahtev da se objavi reakcija povređene strane, novčana kazna, obustavljanje dela programa i oduzimanje licence.

NKM nadgleda rad televizija i radija i postupke može da pokrene i po službenoj dužnosti, ali Hiseni Keljmendi ipak poziva građane da sami kontaktiraju NKM.

„Svi oni koji misle da su žrtve povreda etičkog koda u medijima ohrabruju se da kontaktiraju NKM, bilo preko kontakta online, dakle preko web-sajta kpm-ks.org, gde su i objašnjenja kako može da se podnese žalba, ili da pošalju mail na [email protected] ili da lično odu u kancelarije NKM u Gradić Pejton“, pojašnjava.

S druge strane, ukoliko privatna i pravna lica žele da se žale na navode iznesene u pisanim medijima – novinama, agencijama, ili online medijima, Hiseni Keljmendi ih upućuje na SŠK.

SŠK je samoregulatorno telo, ali igra veoma značajnu ulogu u profesionalnom novinarstvu na Kosovu. SŠK takođe razmatra žalbe stranaka ali istovremeno vrši monitoring na dnevnim osnovama svoga rada, i u slučaju evidentnih povreda, dakle od tih medija, onda kontaktira sa medijima i traži da isprave tu vest, ili da je u potpunosti uklone ukoliko se nalazi online“, objašnjava nadležnosti SŠK.

I SŠK je žalbe moguće podneti online, putem sajta presscouncil-ks.org ili lično u kancelariji koja se nalazi u centru Prištine.

NKM i SŠK, međutim, nisu poslednje instance za one koji smatraju da su im mediji narušili prava, pa sve stranke nezadovoljne odlukom ovih tela, mogu da se obrate i sudu, poručuje Hiseni Keljmendi.

„Onda je zatim u potpunosti diskrecija na sudskom veću da donese odluke u određenim slučajevima kontaktirajući i sa relevantnim institucijama, obuhvatajući ovde NKM i SŠK u vezi sa odlukama koje su one preduzele, o evidentiranim povredama u tim medijima“, poručuje.

KoSSev je u saradnji sa Misijom Ujedinjenih Nacija na Kosovu otpočeo kampanju medijske pismenosti. Šta su u prethodnim video prilozima poručile kolege novinari i novinarke, pogledajte u nastavku:

OpisMEDIJavanje: Vest koja vam govori kako treba se osećate vas ne informiše već vama manipuliše

OpisMEDIJavanje: Integritet, ne klikovi

OpisMEDIJavanje: Do srpskih političara na Kosovu mogu doći samo mediji bliski vladi u Beogradu

OpisMEDIJavanje: Razmišljajte o tome odakle medijima novac

OpisMEDIJavanje: Svaka neproverena ili polutačna informacija može dovesti do velikih posledica

OpisMEDIJavanje: Imate pravo da znate šta institucije rade

OpisMEDIJavanje: Mladi novinari retko imaju prilike da rade u profesionalnim redakcijama

OpisMEDIJavanje – Vodič kroz vesti koje puštaš u svoj svet!

OpisMEDIJavanje: Ni po babu, ni po stričevima, samo u interesu istine

OpisMEDIJavanje: Manjinski mediji na Kosovu važni, ali finansijski ugroženi

OpisMEDIJavanje: Lažne vesti najčešće leže u naslovima

OpisMEDIJavanje: Srpski novinari na Kosovu se doživljavaju kao neprijatelji i nevažniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.