Hoti: Sa Srbijom ne razgovaramo o teritorijalnom integritetu

FOTO: Avdulah Hoti/ Sajt kosovskog premijera
FOTO: Avdulah Hoti/ Sajt kosovskog premijera

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćnje izdanje)

Premijer Avdulah Hoti rekao je da u dijalogu sa Srbijom neće razgovarati o teritorijalnom integritetu.

On je na konferenciji za novinare po povratku iz Brisela rekao da postoji bliska koordinacija između Vašingtona i evropskih centara.

„Što se viza tiče, zanimljivo je to što Komisija i Parlament znaju da smo ispunili uslove. Postoje tri mesta koja su najskeptičnija, ali ćemo sarađivati sa njima. Neću dati datum za vize jer to ne zavisi od nas. U javnosti oni izgledaju kao odvojeni sastanci. Međutim, nisu razdvojeni. Postoji bliska i potpuna koordinacija između Vašingtona i evropskih centara. Ne govorimo o teritorijalnom integritetu i jedinstvenom sistemu“, rekao je.

Premijer Hoti takođe je naglasio da nema sumnje ko će predvoditi delegaciju u Vašingtonu.

„Verujem da moramo biti svesni nove situacije koja je stvorena. To ko učestvuje određuje domaćin sastanka, ali što se tiče procesa dijaloga, nikada nije bilo sumnje o tome ko će predvoditi delegaciju i ko govori u ime Kosova i u vezi s dijalogom“, dodao je Hoti.

Kazao je da je na svim sastancima koje je održao u Briselu naglasio da dijalog nema alternativu, te da je zaključak ovog procesa u interesu Kosova.

„Za dijalog i pored promena, i dalje smo posvećeni dijalogu jer dijalog nema alternativu. To smo pokazali u Briselu. U našem je interesu da se ovaj proces što pre okonča. Odložili smo posetu Vašingtonu, posle razgovora sa Grenelom dogovorili smo uskoro još jedan datum. Program ostaje isti da bi se potaklo na dijalog kroz ekonomsku agendu. Sada se preuzimaju obaveze za samit u Parizu. Počastvovani smo što su francuski predsednik i nemačka kancelarka na to izuzetno fokusirani“, rekao je Hoti, prenosi KOHA.

Hoti je takođe komentarisao predlog optužnice protiv predsednika Hašima Tačija i Kadrija Veselija.

„Politički događaji i nedavni događaji koji su se dogodili, malo su promenili dinamiku naše vlade nakon što je specijalizovano tužilaštvo podnelo optužnicu. Oslobodilački rat je najveće dostignuće za sticanje nezavisnosti. Ovaj rat je sveti i proglašenje nezavisnosti to legitimiše. Moramo da poštujemo prezumpciju nevinosti dok se ne donese odluka. Moramo pokazati opreznost u poštovanju naših ustavnih i međunarodnih obaveza“, rekao je Hoti.

„Sada je naša obaveza da ispunimo kriterijume koje smo ispunili za vize. Radićemo sa svakom zemljom EU da pokažemo svoju opredeljenost za reforme. Drugo pitanje o kojem smo razgovarali je borba protiv pandemije. Sada se moramo pripremiti za drugi talas pandemije i zajedno ćemo raditi na pružanju potrebnih kapaciteta“, rekao je Hoti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.