Gde se prijavljuju budući studenti: Apsolutno iznenađenje Farmaceutski fakultet

FOTO: Nova.rs/Nemanja Jovanović

Prijavljivanje za upis na beogradske fakultete počelo je 24. juna i trajaće do 28. juna. Sudeći prema prvim danima prijavljivanja, postoje fakulteti koji tradicionalno iz godine u godinu bude veliko interesovanje studenata, poput Fakulteta organizacionih nauka i Elektrotehničkog fakulteta. Ipak, ima nekih visokoškolskih ustanova koje su ove godine iznenadile velikim brojem prijavljenih kandidata. Prema rečima prorektora za nastavu Univerziteta u Beogradu Petra Bulata, najveće iznenađenje je Framaceutski fakultet, koji je do pre dve godine jedva prebacivao kvotu, piše Nova.rs.

“Apsolutno iznenađenje je Farmaceutski fakultet. Oni su prošle godine bili nešto iznad kvote, ali to nije bilo ništa spektakularno. Dve godine pre toga jedva su popunjavali mesta”, objašnjava Bulat.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu zadovoljan je i interesovanjem za Hemijski fakultet i matematički, a od fakulteta društvenih nauka dobro se kotiraju Fakultet političkih nauka i Fakultet za bezbednost.

Navikli smo da veliko interesovanje vlada za Pravni i Ekonomski fakultet, ali čini se da njihove indekse ove godine neće biti teško dobiti.

Neki fakulteti koji su ranije imali prazne amfiteatre sada su popularni. Očigledno je da se intesovanje studenata prilagođava tržištu rada, pa se indeks više traži na Farmaciji i na Građevinskom fakultetu.

Farmacija ima mesta za 327 brucoša, a prijavilo se 544 kandidata. Na Medicinskom fakultetu ima 638 mesta. a taj indeks želi 921 student.

Fakultet organizacionih nauka može da upiše 820 studenata, a trenutno ih se prijavilo 1.220. Matematički ima 435 mesta i 712 zainteresovanih. Elektrotehnički fakultet ima 720 mesta, a prijavilo se 797 kandidata.

Fakultet za bezbednost može da primi 390 kandidata, a trenutno ima 522 zainteresovana.

Upisne kvote su premašili i Građevinski fakultet gde na 400 mesta pikira 430 budućih akademaca, kao i Biološki gde na 230 mesta pretenduje 259 kandidata.

Bitka za indeks vodiće se i na Fakultetu političkih nauka, gde se prema poslednjim podacima za 500 mesta prijavilo 639 zaintesovanih.

Nekada je vladala navala na Ekonomski fakultet, a u dosadašnjem toku prijavljivanja ove godine je za 1.300 mesta zainteresovano je 972 kandidata.

Pravni fakultet ima 1.400 mesta, a trenutno 991 prijavljenog kandidata.

Podatke o broju prijavlenih kandidata za sve fakultete Univerziteta u Beogradu možete pronaći na ovom linku.

Upisni kalendar i školarine

Po završetku prijavljivanja, prijemni ispiti će se održati od 29. juna do 5. jula i to pod maskama i uz sve mere epidemiološke zaštite.

Rezultati će biti objavljeni najkasnije do 6. jula do 16 časova na preliminarnoj rang-listi.

Primedbe na preliminarnu rang-listu kanidati će moći da prilože 36 sati od objavljivanja, a Komisija za upis doneće rešenje po žalbi najkasnije do 9. jula u 10 časova.

Žalbe na rešenje Komisije podnose se dekanu najkasnije 10. jula do 10 časova, a dekanov odgovor će se morati da bude dostavljen u roku od 24 sata od prijema žalbe.

Školarine se kreću u rasponu od 50.000 dinara na Tehničkom fakultetu u Boru, koji funkcioniše u okviru Univerziteta u Beogradu, do 240.000 dinara koliko košta godina studija na Arhitektonskom fakultetu.

Među fakultetima sa sedištem u Beogradu, najjeftiniji je Rudarsko-geološki na kojem školarina košta oko 57.000 dinara. Na najvećem broju fakulteta godišnja školarina košta oko 100.000 dinara.

Za upis na osnovne studije ima 9.581 budžetskih mesta i 5.431 samofinansirajućih.

Na master studije moći će da se upiše 3.624 budžetska studenta i i 5.885 samofinasirajućih. Naredne akademske godine na Beogradski univerzitet upisaće se i 516 doktoranata koji studiraju o trošku države i 1.386 samofinansirajućih studenata.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.