Kurti: Ostavke vode do izbora na Severu; Nemojte da napuštate institucije, odluka o tablicama ostaje

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

„Budni uvek, zaplašeni nikad, zabrinuti ponekad“, ovako Aljbin Kurti opisuje kosovsku vlast u vezi sa trenutnom situacijom na Severu. Nema više izbora, kaže, uz podsećanje na prošlogodišnje glasačke procese, ali će ih, tvrdi, biti na Severu, gde su ostavke dali predstavnici srpske zajednice.

Kosovska vlada zasedala je hitno sinoć, a danas je konferenciju za medije održao kosovski premijer Aljbin Kurti, sa ministrom unutrašnjih poslova, Dželjaljom Svećljom.

U istom danu kada su srpski policajci nastavili da se razdužuju, a zaposleni u sudu podnosili ostavke, Kurti je još jednom pozvao Srbe da ne napuštaju institucije.

„Nekoliko puta u toku godine nam je zaprećeno da će biti bojkoti i povlačenja. Da će doći do vakuuma, nereda, nezakonitosti. Činimo sve da do toga ne dođe. Pozivam sve zvaničnike da ne prekidaju sa obavljanjem funkcija i da ne podnose ostavke“, poručio je Kurti.

Ostavke koje su dali gradonačelnici vode do izbora u opštinama 

I dok poziva da se ne izlazi iz institucija, Kurti je kazao da će izbori biti održani u srpskim opštinama na Severu, u kojima su gradonačelnici podneli ostavke.

„Žao mi je što ćemo morati da održimo izbore u opštinama u kojima su srpski predstavnici dali ostavke. Mogli su da nastave svoj mandat, ali ostavke koje su dali vode do izbora u tim opštinama. Moraju se poštovati zakonski i ustavni rokovi“, poručio je Kurti.

Srbija odbila francusko-nemački predlog pa sada drami

Sa druge strane, najnovija dešavanja na Severu povezuje sa francusko-nemačkim predlogom, odnosno sa, kako je kazao, odbijanjem istog od strane Beograda.

Stoga je za kriznu situaciju na Severu, danas ponovo okrivio Beograd, te kazao da Srbija sada „pravi dramu“.

„Ne radi se niti o tablicama, niti o Zajednici, niti o Đuriću, govori se samo o protivljenju koje je učinjeno Evropi i EU. Ta koordinacija koju imaju sa Kremljom i Putinom, to kod njih koriste da ih još uvek slušaju, kao članove kriminalnih struktura. Ovo što se sada dešava uglavnom se objašnjava pokušajem Beograda da prekrije protivljenje francusko-nemačkoj inicijativi ili predlogu ove dve sile. Srbija je zainteresovana da sabotira dijalog i svaki dogovor. Način koji su odabrali jeste pretnja građanima“, kazao je  Aljbin Kurti.

Izneo je i „hronologiju krize“.

„Savetnici kancelara Šolca i predsednika Makrona, zajedno sa posrednikom Lajčakom, 9. septembra su došli u moju kancelariju, a zatim su otišli ​​i u Beograd. Doneli su zbir ideja – modela, koje nisam odbio, ali sam preneo moje kritike. Nisam se usprotivio tom predlogu. Zaključno, Beograd je to odbio. Nakon sastanka njihovog Saveta za nacionalnu bezbednost jednoglasno su odbili i njihovo odbijanje za cilj ima stvaranje nestabilnosti“, poručio je Kurti.

Ipak, navodi da Priština neće da dozvoli nestabilnost Kosova, te da će svi „napori Srbije“ biti neuspešni jer je, kako je kazao, „naša država jaka, demokratska, sa ekonomskim i društvenim rastom u svim oblastima i aspektima“.

Nastavlja se primena odluke o tablicama, do sada izdato 856 opomena

Kurti je još jednom ponovio da neće biti odlaganja primene odluke o  tablicama, te da će se nastaviti sa sprovođenjem prve faze – izdavanjem opomena za vozače koji nisu uzeli tablice RKS.

Saopštio je i da je od 1. novembra izdato 856 opomena, te još jednom ocenio da manjina Srba „insistira na nelegalnim tablicama“.

„Ogromna većina srpskih automobila koji prolaze kroz granične prelaze nemaju nelegalne registarske tablice. U trećem kvartalu 2022. godine, od ukupno 75.000 vozila u Srbiji koja su prošla kroz granične prelaze, samo 6.300, ili 8,5 odsto, bilo je nelegalno“, tvrdi Kurti.

Upkos svakodnevnim apelima međunarodne zajednice na Kosovu, da kosovska vlada na još 10 meseci odloži primenu svoje odluke o preregistraciji, Kurti danas tvrdi da njegova odluka „nije iznenadila ni SAD ni zapadne zemlje“.

Kaže da je u stalnim kontaktima sa „prijateljskim zemljama“.

„U stalnom smo kontaku sa njima. SAD su nam partneri i prijatelji. Ne može se desiti da se pokvare odnosi sa Amerikom, razumete? Nismo mi u odnosima deda-unuk“, tvrdi Kurti.

Naglašava da nema nedelje u kojoj se ne sastaju sa američkim i evropskim zvaničnicima.

„Danas ne mogu, moram da idem“

Kurti danas nije hteo da govorio o Zajednici srpskih opština, uz obrazloženje da to nije novo pitanje, da na njega odgovara od 2013, i da se ništa nije promenilo.

Takođe nije odgovorio ni na pitanje novinarke srpskog medija da uputi jednu poruku na srpskom jeziku: „Danas ne mogu“ – kazao je.

Kurti ujedno nije ni ostao u sali da odgovori na sva pitanja, izvinjavajući se da mora da ide na hitan sastanak.

U međuvremenu neki od portala na albanskom javljaju da je u toku sastanak sa pojedinim srpskim predstavnicima, pozivajući se na svoja saznanja.

Kurti je, međutim, kako je potvrđeno iz NATO-a nakon konferencije, razgovarao sa generalnim sekretarom ove alijanse, Jensom Stoltenbergom.

Svećlja: 578 zaposlenih Srba u regionu Sever podnelo ostavke

Kao i Kurti, i Dželjalj Svećlja smatra da u akcijama na Severu „ima elemenata Rusije“.

„Pratimo situaciju, izuzetno smo aktivni u prikupljanju informacija, čak i ove prirode. Postoje indicije da možda ima elemenata Rusije – koji su zainteresovani da tamo izazovu nemir i eskalaciju situacije“, rekao je Svećlja na ovoj konferenciji.

On, međutim, precizira da je bezbednosna situacija na Kosovu i na Severu mirna.

Sa druge strane, naglašava da će kosovske institucije sprečiti bilo kakav negativan uticaj na bezbednosnu situaciju i da institucije rade u „potrebnim kapacitetima“.

„Uveren sam da će kosovske institucije u koordinaciji sa međunarodnim partnerima biti uspešne u sprečavanju i neutralisanju svakog negativnog uticaja bilo koga u vezi sa tamošnjom bezbednošću“, rekao je Svećlja.

Potom je izlistao i tačan broj onih koji su „podneli ostavke“ u stanicama na Severu, kao i njihove funkcije.

„U Kosovskoj policiji, na području Regionalne direkcije u stanicama na Severu stigle su ostavke uniformisanog i civilnog osoblja iz srpske zajednice – gde je zvanično podneto 578 ostavki, od čega 461 iz policije javnog reda, 107 iz granične policije i 10 iz istražnih radnji“.

Svećlja kaže da je napuštanje institucija zapravo posledica „pretnji i ucena“ koje su policajci dobijali.

Tvrdi da je svrha delovanja Srpske liste i „pojedinih grupa na severu“ zapravo  destabilizacija, te da nije prvi put da Srbija koristi „nelegalne strukture“.

„Evidentno je da deo okrestriranja nisu lokalni Srbi, već određene grupe u organizaciji sa Aleksandrom Vučićem“, poručio je Svećlja.

Građanima je poruči da „ne nasedaju na pozive za nemire“.

Sproveli smo 38 operacija na Severu, nisu etnički motivisane, već usmerene protiv kriminala

Svećlja je ujedno govorio o akcija Kosovske policije na Severu, navodeći da one nisu bile usmerene protiv Srba i da nisu bile etnički motivisane, već da su za cilj imale borbu protiv kriminala i korupcije. Precizirao je da je za godinu dana sprovedeno 38 policijskih operacija u opštinama na Severu Kosova.

On je naglasio da je u tim akcijama bilo i oružanog otpora „kriminalnih grupa“, odnosno da su napadnuti policijski službenici.

Svećlja je i danas optužio Srbiju da je takođe putem „kriminalnih grupa zastrašivala“ ljude koji su želeli da pređu na RKS.

Veoma smo angažovani da otkrijemo sve detalje slučaja bacanja molotovljevog koktela

Kosovski ministar unutrašnjih poslova ujedno je govorio o sinoćnom slučaju bacanja molotovljevog koktela na kuću porodice Trajković u selu Kišnica kod Gračanice.

Kišnica: Incidenti svakodnevni, policijske zaštite nema

Na porodičnu kuću u Kišnici bačen molotovljev koktel

Kaže da uvek dobija izveštaje o stanju bezbednosti, naročito kada se dogode incidenti koji se mogu okarakterisati kao međutenički ili kada su na meti napada manjine.

Ovaj kosovski zvaničnik je takođe istakao da je „policija vrlo angažovana da otkrije sve detalje ovog slučaja.

„Čim budu preduzeti pravi koraci, javnost će biti informisana o tome“, kazao je.

Sa druge strane, poručuje i da je „istina da ima naduvavanja institucija iz Srbije u vezi sa incidentima“.

„Ali imamo i izjave i međunarodnih institucija. Ne želim ništa de prejudiciram dok ne dobijem zvanične izveštaje Kosovske policije“, rekao je Svećlja.

Istakao je da je zadatak svih institucija da garantuju bezbednost za sve, bez obzira na etničku pripadnost, a naročito prema ženama i deci.

„Mi smo posvećeni da sprečimo i ukoliko otkrijemo takve slučajeve, kriminalci će biti izvedeni pred pravdu“ poručio je.

O najnovijoj krizi sa tablicama, čitajte u:

SNF: Kurtijeva vlada namerno pogoršala stanje Srba, sada je „razbila krčag“

Konjufca: Ne želim ni da pomislim da Vučić može da izazove izbore na Kosovu

Na sajtu kosovske skupštine uklonjeni podaci srpskih poslanika iz SL

Koha: Poslanici Srpske liste vratili mandate kosovskoj skupštini

Srpske sudije i tužioci i zvanično podneli ostavke, kolege Albanci preuzeli hitne predmete

Policajci na Severu od jutros razdužuju opremu

Ambasada SAD: Ukinuti kazne za vlasnike KM registarskih tablica, odmah započeti pregovore za Zajednicu

Vučić: Amerikanci da kažu da KFOR i EULEX obavljaju policijske poslove, dolazak Albanaca „vodi u katastrofu“

Mehaj: „Vojska Republike Kosovo je sa vama“, jedina pretnja Srbima „kriminalne grupe u režiji Beograda“

Zasedala kosovska vlada, Kurti ponovo pozvao da se ne napuštaju institucije

K.Mitrovica: Nakon policajaca kolektivni otkaz dali i Srbi zaposleni kao spoljno obezbeđenje EULEX-a

Kurti: Napori Srbije da destabilizuje Kosovo će propasti

Kristofer Hil: Srbi da se vrate u institucije, a Kosovo da poštuje obaveze

Lazarević: Događaji na terenu su Vučićev odgovor na francusko-nemački predlog

KP potvrdila: Policajci iz srpske zajednice podneli ostavke; tvrdi da imaju kapacitet da upravljaju situacijom

Miting u K.Mitrovici: Poziv Prištini da ispuni uslove, pozdrav za „brata Milana“ i zahvalnost Vučiću

K.Mitrovica: Veća grupa policajaca srpske nacionalnosti razdužila uniforme

Bivši komandir KP u poetskom nadahnuću: Ispred sebe vidim najlepše polje božurova slavnih

U centru miting pod srpskim zastavama, a u Bošnjačkoj kače kosovske i albanske

Policajcu iz Leposavića noćas zapaljena štala

U Mitrovici miting Srba, Svećlja na Brnjaku

Jedan od preostala dva odbornika u SO S.Mitrovica: Osećam se kao crna ovca, građani više osvešćeni od političara

Gradonačelnik S.Mitrovice i odbornici Srpske liste podneli ostavke

Devenport: Integracija jedan od najvažnijih dobitaka dijaloga, današnja neslaganja ne smeju da ugroze već dogovoreno

KFOR prati situaciju i spreman da interveniše ukoliko se ugrozi bezbednost; Pozivaju na traženje kompromisa

Reakcije PR nakon napuštanja institucija: Optužuju BG da primorava Srbe, a opozicija i Kurtija zbog nesaradnje sa Zapadom

Patrijarh sa Vučićem o Kosovu: Saglasni da, zalažući se za mir, snažno brane vitalne, nacionalne i državne interese

Srpski političari i aktivisti podržali odluku o napuštanju institucija

Kurti pozvao na nenapuštanje institucija: Ja nisam protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene

KP demantuje medije: Nismo poslali specijalne jedinice na Sever

Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.